Thuis

21 verrassende dingen die in de vaatwasser kunnen

Avatar
Geschreven door Janine Sterenborg

Ze liggen vast ergens in de hoek, of zelfs in verschillende hoeken: spullen die gewassen moeten worden, maar je komt er maar niet aan toe omdat je geen idee hebt hoe je het het beste schoon kunt maken. Heb je al gedacht aan de vaatwasser? Daar kun je werkelijk van alles in stoppen.

Deze 21 items kunnen er in je vaatwasser:

1. Schoeisel
Alle schoenen die tegen water kunnen, zoals slippers, canvasschoenen (zoals All Stars), waterschoenen en rubber laarzen, worden schoon in de vaatwasser. Leren schoenen dus niet!
Gebruik geen wasmiddel om verkleuring te voorkomen en zet de schoenen vast met een wasknijper. Crocs schijnen er overigens niet ongeschonden uit te komen.

2. Roosters van de afzuigkap
Heb je er ook zo’n hekel aan om deze vettige en plakkerige roosters te boenen tijdens de voorjaarsschoonmaak? Een ronde in de vaatwasser doet wonderen, zeker als je ze om de zoveel tijd even wast.

3. Kaarsenhouders
Je hoeft niet uren in de keuken staat te poetsen zodat de kaarshouders er goed uitzien voor bij het kerstdiner of tijdens het bezoek van je schoonouders. Gewoon in de vaatwasser!

4. Vazen
Tja, waarom met de hand afwassen als ze in de vaatwasser kunnen, toch?

5. Gereedschap
Gereedschap met metalen of plastic handvatten kunnen in de vaatwasser. Droog ze wel na afloop af om roest te voorkomen.

wat kan er in de vaatwasser? gereedschap!

6. Onderdelen van diverse keukenapparatuur zoals de frituur en de oven
Ovenroosters en afneembare onderdelen van de frituurpan worden brandschoon in de vaatwasser. Alles wat van plastic, aluminum of staal is, kan er in. Alles wat geëmailleerd, geverfd of verzilverd is, mag er níet in.

7. Lampenkappen
Zo lang ze niet antiek, geëmailleerd, beschilderd of gelakt zijn, kunnen lampenkappen in de vaatwasser. Zeker een simpele glazen bol wordt weer stralend.

8. Speelgoed
Plastic speelgoed wordt schoon als nieuw in de vaatwasser. Denk aan duplo en plastic action figures.

9. Afwasborstel
Hoe veel er ook in de vaatwasser kan, er zijn altijd dingen die je met de hand afwast. Was de afwasborstel iedere week mee met de vaat en hij blijft langer schoon.

10. Bril
Ja echt, iemand doet zelfs zijn bril in de vaatwasser. Als je hem in zijn eentje in een van de bestekvakjes zet, komt hij er ongeschonen en schoon weer uit. Denk wel tien keer na voordat je je dure montuur in de vaatwasser zet. Ik zou het zelf in elk geval niet durven!

Blije man met schone bril

11. Lenzenbakjes
Een iets minder riskante zicht-gerelateerd item dat goed schoon wordt in de vaatwasser. Lenzenbakjes! Ook handig om deze in een bestekbakje te zetten om te voorkomen dat ze door de hele vaatwasser gaan zwerven.

12. Prullebakken
Prullenbakken worden altijd onderin in de randen toch wat viezig, ook al doe je er vuilniszakken in. Als ze niet te groot zijn voor je vaatwasser -maar dat spreekt voor zich- kunnen ze een ronde mee.

13. Lamellen
Ben je bang uitgevallen als het op je lamellen aankomt, leg ze dan opgerold in de vaatwasser. Uiteraard wel zo opgerold dat overal water kan komen. Haal ze snel na de vaatwasbeurt er uit en hang zo op, zodat je ze niet gekruld voor je raam hoeft te hangen. Vergeten? Geen nood. draai nog een vaatwasbeurt, haal ze er dan wél op tijd uit en hang ze op. Dan worden ze weer gewoon plat en lang.

14. Het zeepbakje van de wasmachine
Ideaal, want het zeepbakje is een crime om goed schoon te krijgen met een spons of doekje.

15. Baseballcap
In de wasmachine willen ze nog wel eens vervormen: baseballcaps. Zet ze in de vaatwasser vast met een wasknijper en draai een was zonder een afwasmiddel.

jongen met baseball cap

16. Plastic kammen en borstels
Kammen en borstels zijn door de kleine ruimtes tussen de tanden verschrikkelijk om schoon te maken, dus dat deze in de vaatwasser kunnen is ideaal! Verwijder wel even zoveel mogelijk van je eigen haren. Let op: borstels van onder andere hout en met echt haar kunnen er niet in.

17. Oorbellen en andere sieraden
Doe oorbellen, armbanden, ringen en je andere sieraden in een mini-waszakje en ze worden schoon.

18. Beeldjes
Vergeet het afstoffen, verzamel alle snuisterijen en zet ze bovenin je vaatwasser.

19. Plastic ‘planten’
Want ja, wie vindt het leuk om al die blaadjes af te stoffen en te poetsen?

20. De bekerhouder uit de auto
We weten allemaal hoe vies auto’s van binnen kunnen worden… Heb je een bekerhouder of ander plastic onderdeel in je auto dat je er uit kunt halen? Hup, in de vaatwasser.

21. Aardappelen!
Aardappelen worden schoon als je wast op de ‘alleen speoelen’-stand in het bovenste rek. Zonder afwasmiddel natuurlijk. Overdreven? Niet als je voor veel mensen aardappelen maakt. Handig voor bij het kerstdiner!

Aardappelen op jute

Uiteraard geldt bij al het bovengenoemde: gebruik vooral je eigen verstand. Wees voorzichtig met dierbare spullen, verwijder vooraf het ergste vuil en draai in verband met hygiëne niet klakkeloos alle items mee met je reguliere vaat.

Stop jij wel eens iets ongebruikelijks in de vaatwasser? Ik lees het graag in de comments!

Bronnen:
Viva forum
Zamarra Kok / Telegraaf
Realsimple.com
Goodhousekeeping.com
diylife.com

over de auteur

Avatar

Janine Sterenborg

Janine is freelance journalist, (web)redacteur en (SEO)tekstschrijver. Ze heeft de website Nordic Vibes opgericht omdat ze nergens al het moois uit Scandinavië op één plek kon vinden. Op haar eigen website JanineSchrijft vind je artikelen en persoonlijke blogs. Momenteel reist ze plaatsonafhankelijk door, inderdaad, Scandinavië.

Reageer

32 Reacties