Thuis

8 dingen die je niet in de vaatwasser moet doen

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Sommige materialen kun je beter met de hand afwassen omdat ze in de vaatwasser niet mooi blijven, niet goed schoon worden, of zelfs beschadigd kunnen raken. Hier noemen we een aantal dingen die je beter niet in de vaatwasser kunt doen. Lees ook: Deze 5 voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen.

Handgeschilderd of antiek serviesgoed

Antiek servies of met de hand beschilderde kopjes en borden raken in de vaatwasser gauw beschadigd omdat vaatwassertabletten ingrediënten bevatten die deze materialen kunnen aantasten.

Keukenmessen

Je keukenmessen blijven langer scherp als je ze met de hand afwast. Dat komt doordat het afwasmiddel in vaatwassertabletten enigszins bijtend of schurend werkt.

Knoflookpers

Een knoflookpers wordt in de vaatwasser gewoon niet goed schoon. Er blijven altijd restjes achter, waardoor je dit keukenhulpmiddel beter gewoon even met de hand kunt afwassen.

21 verrassende dingen die in de vaatwasser kunnen

Houten lepels en snijplanken

Hout is poreus, en daardoor blijven er gauw bacteriën in achter. Daarom ben je misschien geneigd om houten lepels en snijplanken eerder in de vaatwasser te doen omdat ze dan goed heet gespoeld worden. Maar deze hitte kan er juist voor zorgen dat het hout gaat uitzetten en inkrimpen, waardoor er scheurtjes ontstaan waarin meer bacteriën zich kunnen ophopen.

Het is dan ook beter om houten keukengerei met zout en citroen te schrobben en met de hand af te wassen. Bepaalde antibacteriële schoonmaakmiddelen zijn ook goed te gebruiken, maar kies een product dat geen schadelijke chemicaliën achterlaat.

Koper

Koper kan dof en lelijk worden als je het in de vaatwasser doet. Dat komt doordat het afwasmiddel dat in vaatwassertabletten gebruikt wordt veel agressiever is dan gewoon afwasmiddel.

Gietijzer

Gietijzer kan gaan roesten als je het in de vaatwasser doet, omdat de bovenlaag beschadigd raakt. Gietijzeren pannen kun je het beste met heet water en zeep afwassen, goed laten drogen, en vervolgens insmeren met olijfolie om roest te voorkomen.

Aluminium

Aluminium pannen kunnen lelijk en zwart worden als je ze in de vaatwasser doet. Dat komt doordat de buitenste laag beschadigd raakt. Aluminium kun je het beste met de hand afwassen met azijn en wijsteenpoeder.

Bepaalde soorten plastic

Niet alle plastic is vaatwasserbestendig. Er kunnen giftige stoffen vrijkomen vanwege de hitte en de ingrediënten in vaatwassertabletten. Let daarom goed op of er op het plastic object staat dat het geschikt is voor in de vaatwasser.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

1 reactie

  • Gietijzeren pannen kun je beter niet met zeep afwassen. Nietdat het gietijzer er niet tegen kan, maar omdat de vetten dieje bij het bakken gebruikt zich ‘polymiseren’. Er wordt een soort van anti-aanbaklaagje gevormd door de pan te gebruiken. Zeep haalt dat laagje er weer af. Je kunt beter met water en zout je gietijzeren pan afwassen.