Thuis

De 10 beste tips om energie te besparen in de winter

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Het wordt langzamerhand steeds kouder en de verwarming heeft in sommige huishoudens alweer aangestaan. Vooral tijdens de winter loont het om jezelf de vraag te stellen “hoe kun je energie besparen?”. Lees hier de 10 beste tips voor het besparen van energie tijdens koude dagen!

Deze klusjes kun je beter in de winter doen!

De beste tips

De klassieke vaste lasten zijn gas, licht en water. Van deze drie zaken valt gas en licht onder je energierekening. Het is dus van belang om minder gas en stroom te gebruiken als je de energierekening omlaag wil brengen. Met deze tips is daar geen kunst aan!

1. Plafondventilator

Heb je een plafondventilator? Zet deze dan op een lage stand en laat deze met de klok meedraaien. Warme lucht stijgt op en door de ventilator in de tegenovergestelde richting te laten draaien wordt de warme lucht bij het plafond weer naar beneden gewaaid.

2. Elektrische dekens

Elektrische dekens gebruiken maar weinig energie. Als je de hele avond op de bank blijft zitten, is het veel energiezuiniger om onder een elektrische deken te kruipen dan om je hele woonkamer te verwarmen.

3. Gebruik de zon

Gebruik de zon om het huis op te warmen door de gordijnen open te zetten als de zon op het raam schijn. Vooral wanneer je ramen op het Zuiden hebt kun je een deel van je huis eenvoudig op deze manier verwarmen, zelfs als het buiten rond het vriespunt is.

4. Steek kaarsjes

Steek een paar kaarsjes aan. Niet alleen is je huis sneller warm door al die kleine warmtebronnen, het is ook nog gezelliger!

5. Gebruik gordijnen

Gebruik dikke gordijnen om de warmte binnen te houden als de zon onder is. Als je niet je gordijnen wil vervangen, bevestig dan een stuk fleece of douchegordijn aan de bovenkant van je gordijnen. Je verliest de meeste warmte via je ramen en deuren, waardoor je de warme lucht die bovenin de ruimte zit niet wil laten ontsnappen. Je kunt zelfs een dik gordijn aan je deur bevestigen om de kieren langs de rand af te dekken!

6. Isoleer je buitendeuren

Isoleer je garagedeuren. Vooral garagedeuren die uit twee delen bestaan zijn ontworpen om helemaal open te kunnen staan, waardoor er veel kieren zijn waar warmte uit kan ontsnappen.

7. Koel met de buitenlucht

Wanneer het ook overdag echt koud wordt, kun je een extra koelkast maken door een koelbox buiten te zetten. Zo kun je voedsel of drinken koud houden zonder energie te gebruiken.

8. Fles warm water

Gebruik een fles met warm water om je bed op te warmen voordat je erin gaat liggen. Leg tegelijkertijd je pyjama op deze fles, zodat deze warm is op het moment dat je ‘m aantrekt!

9. Gebruik je oven

Probeer meer gerechten met je oven te maken. Je kunt de oven open laten staan tijdens het afkoelen, waardoor je de keuken langer warm kunt houden zonder dat dit veel energie kost! Als je zonnepanelen hebt kun je sowieso veel energie besparen door elektrische te koken, waardoor een elektrische oven het al snel wint van een gasfornuis als het gaat om energieverbruik!

10. Trek een trui aan

Zet je thermostaat een paar graden lager en trek een warme trui aan. Je zal het verschil nauwelijks merken en vooral in koude periodes kan een paar graden een enorm verschil maken.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

2 Reacties