Thuis

Espresso uit de fietspomp

Als koffiefan kan ik me mateloos ergeren aan horecapersoneel wat het presteert om ondanks een voorraad goed gebrande koffiebonen, dure glimmende espressomachines en een stevige prijs toch een ranzig drankje te serveren wat in de verste verte niet smaakt naar wat het had kunnen zijn. Al die moeite van irrigatie, verzorging, plukken, sorteren, transporteren en branden wordt in één minuut om zeep geholpen in de handen van iemand die zich wel laat betalen, maar vervolgens zijn of haar werk niet serieus neemt.

En dus sleep ik de laatste jaren m’n espressoapparaat mee als ik op reis ben. In de auto is dat wat omslachtig maar best te doen, in het vliegtuig wordt het wat lastiger. En omdat ik steeds meer onderweg ben om ook internationaal mensen te leren hun inbox elke dag leeg te maken, moest ik iets beters vinden.

Dat is gelukt!

Lang leve de lifehack van het jaar: de handpresso machine. Met deze omgebouwde fietspomp bouw je eerst met gemak 16 bar druk op – 100% spierkracht.

Vevolgens vul je je kopje en het reservoirtje met heet water (theeketels of waterkokers kun je zo’n beetje overal vinden).

Dan leg je een E.S.E. pad (een theezakje voor koffie) op het apparaat. Afsluitdrop aandraaien, kopje water leeggieten, knopje indrukken en je eigen espresso loopt prachtig.

Laat je trouwens niet bedriegen door de prachtige foto hiernaast; de cremalaag uit wonderlijke machientje is toch net wat minder dan die uit een goed elektrisch systeem, maar dat mag de pret niet drukken.

Het enige probleem wat ik ben tegengekomen is de rubberen afsluitring. Check even of die op de goede plek zit voordat je de afsluitdrop aandraait, anders loopt de druk door alle gaten weg. Er wordt meteen een reserve-ring bijgeleverd, dus zelfs als die eenmaal versleten is kun je nog een tijd verder.

Er schijnt een versie te zijn die ook zonder pads kan werken met pure gemalen koffie, maar eerlijk gezegd lijkt dat me onderweg nogal veel gedoe opleveren. En om nou nog een maler en brander mee te slepen gaat zelfs mij te ver.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

10 Reacties