Thuis

Glazen uit elkaar halen zonder scherven

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Laatst had ik het weer: twee glazen die gestapeld in de kast stonden en helemaal vast zaten. Het is vaak een hele uitdagingen om de glazen uit elkaar te halen zonder per ongeluk de onderste te breken. Je wil geen scherven, maar je wil wel die glazen uit elkaar halen.

Voorkom een kapotte oplaadkabel met een pen

Om deze zonder ze te breken uit elkaar te halen kan je de volgende trucs gebruiken:

 • Doe zout, wat ijsblokjes en koud water in het binnenste glas. Even laten staan. Vul je wasbak met behoorlijk warm water en laat het buitenste (onderste) glas hierin zakken. Doordat het binnenste glas door de kou samentrekt en het buitenste glas door de hitte uitzet kan je de glazen nu zonder problemen uit elkaar halen.
 • Als alternatief kan je de glazen een kwartiertje in de vriezer leggen en daarna warm water over het onderste glas laten lopen.

Mocht dit allemaal niet werken, dan kan je nog de glibber-methode proberen: spuit wat olijfolie of afwasmiddel tussen de glazen. Wordt een glibberige boel, maar de glazen gaan met gemak weer uit elkaar.

P.S.: kijk uit dat je niet té heet water gebruikt, want dan kunnen de glazen ook barsten.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

36 Reacties

 • Of nog veel makkelijker. Je neemt de twee glazen en tikt ze met de zijkant heel zachtjes tegen het aanrecht terwijl je ze uit elkaar trekt. Op die manier nog nooit een breuk veroorzaakt, terwijl de glazen direct uit elkaar gaan.

 • Het vast gaan zitten van glazen is ook heel gemakkelijk te voorkomen.

  Als je glazen uit de vaatwasser haalt en deze zijn nog heet zet ze dan niet in elkaar. Tijdens het afkoelproces gaan ze namelijk klemmen.
  Je kan overigens wel een heet glas in een koud glas zetten maar niet een koud glas in een heet glas.

 • Prachtig hoor deze truc”k”s.
  Sorry we hebben een truck en een truc.
  1. een truc is een ………..volgens Van Dale: een handeling om op een slimme of listige manier een doel te bereiken
  2. een truck is volgens Van Dale:
  a draaistel onder een spoorwagen of vrachtauto
  b de voorwagen van een vrachtauto met oplegger
  c open vrachtauto
  Dus wat hebben hier trucs of truc”k”s????

 • Een (mijns inziens veiligere) variatie op tipvanflip: Rol de glazen over het aanrecht (het helpt als er kleine oneffenheden in de ondergrond zitten), dan gaan ze ook vanzelf los, en je hebt niet meer het risico dat je te hard slaat op de rand.

 • Niet de zijkant tegen het aanrecht tikken zoals door iemand gesuggereerd maar de bodem van het onderste glas heel licht tegen de bodem van een derde glas. Dit glas moet dan identiek zijn aan de andere glazen. Dan krijg je resonanties, waardoor de glazen gemakkelijk loslaten.

  • Deze tip werkte erg goed! De glazen gingen binnen 10 sec uit elkaar (had ervoor veel andere dingen geprobeerd) Bedankt!

 • Anders pak je gewoon het onderste glas vast en schuift de rand van het bovenste snel heen en weer over het aanrecht/lekblad. Geen kans op breuk. Werkt niet altijd maar we hebben allemaal nagels (soms helpt het je nagel ertussen te duwen waar het kan en ‘m dan te bewegen naar de plek waar het niet zou kunnen, als een soort wig – akelig gevoel maar bijna feilloos ;))

 • tipvanflip geeft de juist tip.

  De tips van de Juliette werken voor geen meter. De warmte-truc is een theoretische truc die in de praktijk voor veel frustratie zorgt. Glas zet namelijk nauwelijks uit.
  De tip met olijfolie is helemaal lachen: hoe wilde je vervolgens kracht zetten?

  Neem van mij aan (uiteraard jaren lang gepaste horeca-ervaring), gewoon even zachtjes tegen het aanrecht tikken.

 • @tipvanflip, @Wazovski, @Caveman, @Rene, @Jasper, @Kev: dank voor jullie mooie alternatieven. Alles bij elkaar blijken er veel manieren te zijn die werken. Leuk om te weten !

  @Alexander: Dank voor je aanvulling, maar de diverse andere tips afdoen als niet werkend is wat kort door de bocht. Mij lukte het in ieder geval zonder enige problemen op de ‘warm/koud’ manier de glazen uit elkaar te halen.
  Iedereen heeft zo te merken zijn eigen manier en wellicht daarbij de handigheid om die manier te laten werken.

  @VeDiCi, @Margreet: dank voor jullie opmerkzaamheid. Ik heb de spelling ondertussen aangepast in het artikel.

 • Tja van dit soort adviezen zakt mijn broek af. Immers: wie weet dit niet? Toen ik 10 was wist ik dit al.

  Overigens zijn dit soort praktische oplossingen prima zelf te bedenken. In vrijwel alle gevallen is even logisch nadenken of de buren vragen ruimschoots voldoende. Maar ik geef toe; mensen raken snel in paniek.

 • Glas zet niet uit of krimpt door temperatuur (Waarom anders erlenmeyers en maatbekers van glas maken??) maar de lucht in de holte tussen de twee glazen. Door een onderdruk in de holte tussen de glazen kunnen ze vast komen te zitten, of door de vorm.
  Met het verhitten van de onderste van de twee kan men het proberen, maar door gebruik te maken van resonanties of de ‘aanrecht tik methode’ heeft u het meeste resultaat. Pas in ieder geval altijd goed op, want veel glazen zullen door de spanning die op de onderste van de twee staat springen bij te ruw gebruik.

 • Ik heb een aanverwant probleem en heb ondertussen de tips geprobeerd, helaas zonder succes.
  Binnen een geglazuurde aarden beker (een mok) zit een glas geprangd (nog met het afwasmiddel uit een van de tips tussenin).
  Ik heb ook nog de microgolfoven ingeschakeld. De mok werd heel heet (en het afwasmiddel begon te schuimen) en daarna deed ik koud leidingwater in het glas.
  Maar blijkbaar krimpt het glas niet en zet de mok niet uit; hoe ze ooit in elkaar geraakt zijn is mij ook een raadsel.
  Misschien heeft nog iemand een extra tip?

 • Jef-18.23 Glas zet niet uit of krimpt door temperatuur (Waarom anders erlenmeyers en maatbekers van glas maken??)

  Het betere lab-glas werk zoals pipetten is anders alleen exact bij de temperatuur die op glas staat.

 • Het tikken tegen het aanrecht werkt inderdaad het best (nadat er een barst in het onderste glas zat omdat ik het zooitje eerst in de vriezer deed voor 15 min.).

 • Het tikken tegen of op het aanrecht werkt inderdaad goed. ik had al geprobeerd met warm en koud water maar inderdaad werkt dat niet.

  Gewoon beide glazen tegelijk op te aanrecht tikken (zijkanten van het glas) en ondertussen de glazen uitelkaar trekken. Werkte bij mij binneneen minuut

 • Bij mij zaten 2 plastic bekers muurvast. De truc met warm en koud water werkte perfect. Bedankt voor de tip!

 • Ik heb een kristallen wijnglas, dat met de onderkant muurvast zat in de bovenkant van een glazen theeglas, los gekregen door groene zeep op de raakvlakken te smeren (beetje water over laten lopen om het ertussen te krijgen) en de onderkant vervolgens steeds schever in het theeglas te drukken. Zijn los gekomen. En heel! gewoon ene beetje wrikken plus het juiste glijmiddel. Uiteraard voor het karcht zetten even je handen wassen, zodat je niet uitglijdt.

 • ik heb een probleem met twee mokken, zitten muurvast ze zijn van Rien Poortvliet, hoe krijg ik die uit elkaar , al warm water er tussen helpt niet
  hoor het graag
  fijn weekend

  joke uit pijnacker

 • Kijk je hebt een glas en nog een glas dan doe je gewoon muuuu of je haalt de buurman/vrouw/manwijf/dinges erbij , muu muuu muu?

 • Jezusmina wout, die reactie slaat echt nergens op je kan beter de volgende ingrediënten halen:
  Kebab, shoarma, dònner, wat dipsaus en misschein een zoete babbelaar.
  die shit pleur je in de blender en blijft blenderen totdat je een soort sperma hebt. Die sperma dauw je tussen de speelt van de glazen en likt er af en toe aan.
  deze tactiek heet de bt oftewel de reactiverende deactiverende Babbi methode tot nu Toe

 • Goedemiddag mevrouw de de van de dag van toepassing zijn en de rest ook een beetje te laat. De naam zegt het al, het kan ook een aantal dingen niet eens een keer. De volgende dag al in het weekend. .Ik ben in het weekend, maar ik vind dat je een overzicht met de vraag. De volgende keer weer in de buurt r de de rest r ,ik ga niet mee te gaan, dan kan je het niet af. De Groot. De olifant.
  KAST MET VIER STOELPOTEN

 • Ook ik heb een “klem-probleem”. In mijn geval zit een stenen cornflakes kommetje geklemd in een plastic bewaarkommtje (zijn beide rond en passen precies in elkaar), nadat ik ze uit de vaatwas heb gehaald. (Ik had ze te dicht tegen elkaar gezet?!)

  Hopelijk weet iemand raad!

 • Je kunt gewoon het onderste glas even onder de zo heet mogelijke kraan houden en dan het bovenste met koud water vullen, dat gedoe met ijsklontjes of olie is echt niet nodig, tenzij je ze met grof geweld in elkaar hebt gezet.

 • Ik ben werkzaam in de horeca en heb dit ‘probleempje’ heel vaak. De truc met warm en koud water helpt uitstekend. Zelf ben ik de glazen voorzichtig aan het wrikken en gaan ze ook los. Misschien niet de meest veilige oplossing.