DIY Thuis

Hack voor wijnliefhebbers

Als je van wijn houdt dan is het heerlijk om ’s avonds bij de maaltijd of op de bank een flesje wijn open te trekken. Maar woon je alleen of houd je partner niet van wijn, dan heb je al snel een halve fles of meer over. Op een maandagavond een fles tot de bodem opdrinken is (voor de meeste onder ons) geen optie. Dus je bewaart de rest. Daar zijn allerlei foefjes voor  zoals de Vacuvin. Maar die trekt niet écht vacuum. Er blijft nog steeds lucht in je fles achter. Zuurstof en wijn zijn maar één dag vriendjes, en na een paar dagen is het gedaan met je geopende kwaliteitswijn.

Er is iets dat wel echt werkt in het bewaren van je wijnen, iets dat verdomd simpel is en geschikt voor rood, rosé en wit. Dat niet iemand daar eerder op kwam (zelfs de vinoloog die ik erover sprak had het niet eerder geprobeerd).

Ga naar je supermarkt en koop twee vreselijk goedkope 0,25 liter flesjes wijn van glas met een schroefdop. Giet die thuis door de gootsteen of drink ze op (soms is het een simpel wijntje, vaak ronduit waterig) spoel de flesjes om met koud water en bewaar de doppen. Trek nu je Chateauneuf du Pape voor die avond open en giet beide flesjes bomvol. Zo vol dat er een bolletje wijn bovenop op het flesje staat.

IMG_0466

Schroef nu de dop erop (als het goed is komt er een beetje wijn onder de dop vandaan). Spoel de buitenkant even af en droog het flesje. Doe dat nog een keer en je hebt twee flesjes wijn écht zonder zuurstof, want daar was geen plek meer voor.

Deze twee flesjes kun je gerust een week bewaren. Zet je ze in de koelkast dan kun je die tijd nog langer rekken. Wanneer je dit vaker doet, gooi de flesjes dan niet in een sopje (vol bacteriën), maar spoel zo om met heet water.

En dan rest je nu verder niets dan de overige 0,25 liter uit de originele fles direct op te maken 🙂

Veel plezier!

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

11 Reacties

  • Heel goed idee!

    Ze zouden natuurlijk ook kunnen overwegen om kwaliteitswijn te gaan verkopen van 0,25 liter 🙂

    Wie o wie heeft de primeur??

  • Ik heb deze tip ook wel eens gelezen in een boekje van Ilja Gort. Alleen zijn tip was niet de schroefdop, maar van dat huishoudplastic er overheen. Komt op het zelfde neer. Ik heb hier in het wijnmuseum van Arnhem een karaf gekocht voor 0.375 liter. Ook hetzelfde idee, maar dan staat het net iets minder knullig 🙂 De glazen stop zit dan zo vast dat je hem aan de stop kan optillen. Geeft je zo’n twee weken extra. (hij staat trouwens als Bewaarkarafje te bestellen op http://www.wijnmuseum.nl/winkel.asp, mocht Arnhem iets te ver weg zijn).

  • Dat is best een slimme tip, maar je kunt als je alleen bent ook een vriendin (of vriend) uitnodigen om die goede fles samen op te maken. Tevens heb je dan een ‘buffer’ die je helpt om niet een hele fles alleen soldaat te maken.

  • Als Beaujolais, Cotes du Rhone/Ventoux ed liefhebber die meteen tig aantal flessen zou kopen van een wijn die mij smaakt:
    Wijn tegenwoordig smaakt niet meer zoals wijn zou moeten en hoort te smaken en jaren geleden ook smaakte.
    Bijvoorbeeld een goede en smakelijke fles
    rode Beaujolais kostte toen zo’n 10 Gulden en een in Californië van de Gamay druif gemaakte fles wijn kostte in een Hilton hotel restaurant
    in de USA 8 of 9 dollar,
    beide wijnen smaakten naar de Gamay druif
    en waren daarom met geur, smaak en afdronk een feest om te drinken.
    Zoiets is tegenwoordig niet meer te vinden!
    Het zijn allemaal overwegend reukloze,
    meestal zurig smakende of
    smakeloze wijntjes zonder enige afdronk.
    Gisteren nog een € 12,90 Beaujolais van 2009,
    een zeer goed Beaujolais jaar vlgs “kenners”,
    geproefd.
    Wat een armoe en teleurstelling,
    zeker gezien de beschrijving:
    “uitzonderlijke klasse en misschien wel de allerlekkerste Beaujolais enz.”.
    De maker monsieur of madame Y. Métras
    zou zich ervoor moeten schamen.
    Deze was uit een door mijzelf samengesteld proefpakket van 8 verschillende flessen rode wijn, geen enkele is het nabestellen waard.
    Dit was meteen mijn laatste wijnavontuur,
    ik zal geen rode wijn meer kopen.
    Het afgelopen jaar heb ik nogal wat flessen overwegend bij slijters gekocht en
    na geproefd te hebben meer wijn door de gootsteen gespoeld dan opgedronken
    en geen enkele fles wijn getroffen
    die het nabestellen waard was.
    Ook de ster-, omfietswijnen en dergelijke is m.i. allemaal onzin.
    heb ik wel eens geprobeerd maar
    ik ben de afgelopen jaren niets lekker drinkbaars tegengekomen.
    Nu zult u zeggen smaken verschillen en gelijk heeft u maar ik weet nog hoe een goed gemaakte wijn kan en hoort te smaken.
    Jammergenoeg is er nu een hele generatie wijdrinkers die dat niet kunnen weten.
    Zo en dan nu een glaasje JD tegen de schrik.