Thuis

Kapotte rits? Zo los je het op

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Wie ooit de rits heeft bedacht moet wel geniaal zijn geweest. De sluiting is door de jaren heen vrijwel onveranderd gebleven, maar dat geldt ook voor de problemen die ze kunnen opleveren. Van tassen die niet meer dichtgeritst kunnen worden tot een afgebroken rits van een jas. Geen zorgen, voor elk van deze problemen bestaat ook een simpele oplossing.

Zeven mini-hacks met broodclips

Ritssluiting zit vast

Als je rits vast zit en niet meer naar beneden of naar boven kan zijn er meerdere oplossingen. Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en het lood daarvan op de rits te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als een smeermiddel, waardoor hij sneller los komt. Werkt dit niet dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.

Tanden sluiten niet

Een van de meeste vervelende problemen met een rits is dat de tanden niet aan elkaar sluiten of juist zomaar open springen. Soms is de bovenstaande tip – met potlood of zeep – genoeg om dit te verhelpen, maar vaak is er sprake van een ander probleem. Controleer eerst of er geen stof of draad vastzit tussen een tand. Is dat niet het geval, bekijk dan de individuele tanden. Als er eentje afwijkt kan je deze met een tang of pincet weer rechtzetten.

Rits blijft niet omhoog zitten

Bij oude ritsen kan het voorkomen dat deze niet meer naar omhoog blijft zitten en naar beneden zakt. Een situatie die je natuurlijk wil voorkomen. De enige echte oplossing voor dit probleem is om de rits volledig te vervangen, maar er zijn ook tijdelijke oplossingen. De makkelijkste manier is om een sleutelring door de rits te halen en deze vast te zetten aan een knoop in de buurt van je kraag.

Kapotte ritsglijder

Bij een defecte ritsglijder (waarmee je de rits open en dicht trekt) kan je deze vervangen door een nieuwe. Om de glijder te verwijderen gebruik je een tang om deze eraf te knippen. Daarna kan je makkelijk een nieuwe glijder op de tanden plaatsen. Het vervangen hiervan is niet ingewikkeld en kost maar enkele minuten.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

2 Reacties