DIY Thuis

Maak humus van al je overgebleven restjes

David Kers
Geschreven door David Kers

In de supermarkt is humus in allerlei verschillende smaken en kleuren te verkrijgen. Leuker, voordeliger en gezonder is om het zelf te maken. Bovendien leent eigen gemaakte humus zich perfect voor het opmaken van overgebleven restjes. Lees ook:

Om te beginnen moet je de volgende basis benodigdheden in huis hebben:

  • Kikkererwten
  • Tahin (sesampasta)
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Zout
  • Een keukenmachine
  • Een oven

1. Smaak

Kijk gewoon eens in de koelkast naar overgebleven restjes. Dat kunnen overgebleven groentes, een kruidenmix of een half potje pesto zijn. Zetmeelrijke groentes leveren over het algemeen een beter resultaat op. Denk hierbij aan pastinaak, zoete aardappel, bieten of wortels. Hak de groente in kleine stukken, plaats deze in een hete oven met beetje olijf olie, zout en peper er over. Bak ze op 190 tot 220 graden Celsius tussen de 40 tot 50 minuten totdat ze zacht en gekarameliseerd zijn.

i_humus1

2. Toevoegen

Pak vervolgens je keukenmachine of mixer erbij en voeg alles samen. 1 kopje kikkererwten, 1 kopje geroosterde groentes, 1/4 kopje olijf olie, een paar eetlepels tahin, het sap van een citroen, een gesneden teentje knoflook, zout. Voeg daarna specerijen toe naar smaak: komijn, paprikapoeder, za’atar.

3. Mixen

Maal dit heel fijn tot je een goede gladde mix hebt. Dit kan wel 5 minuten duren voordat de humus echt fijn gemixt is en er geen zichtbare brokken meer te zien zijn. Proef de humus en voeg naar smaak zout, olijfolie of citroensap toe.

i_humus2

4. Smullen

Humus kan in combinatie met een tal van verschillende dingen gegeten worden. Op brood, als dip of door een salade. Probeer vooral veel uit!

over de auteur

David Kers

David Kers

Reageer