Thuis

Ode aan het stoommandje

Stoommandje

Het stoommandje… wat zijn er veel voordelen aan deze kleine lifehacking-tool. Hoogste tijd voor een kleine ode.

Allereerst is werken met een stoommandje reuze eenvoudig. Nodig: een pannetje met deksel, een stoommandje, een bodempje water en iets om te stomen. Lekker zijn bijvoorbeeld een mootje zalm, boontjes of aardappelen in kleine blokjes. Breng het water aan de kook, draai het pitje lager en laat de boel lekker gaarstomen.

Omdat je weinig water gebruikt, kookt het snel. Het stoommandje scheelt je dus water, gas/stroom en tijd. Duurzamer enĀ  effectiever dus dan onderwater-koken. Bovendien blijft de smaak van het eten beter bewaard en is het gezonder omdat er nauwelijks iets van de voedingsstoffen met het ‘badwater’ wordt weggegooid. Oh ja, je pan wordt minder vuil, dat scheelt ook. Voor de drukbezette keukenprins of -prinses die ook tijdens het koken graag doorgaat met bellen, Twitteren en e-mail beantwoorden… een minuutje korter of langer stomen maakt niet uit, de boel kookt echt niet over en koekt niet aan. Geen omkijken naar, dus. Tot slot: je kunt een klomp bevroren eten zonder ontdooien opzetten. Handig als je weer eens te laat hebt bedacht dat het jouw beurt was om te koken.

Kortom: hiep, hiep hoera voor het stoommandje! Je kunt het in elke huishoudelijke-artikelen-winkel voor een paar euro aanschaffen.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

17 Reacties

 • Heb je wel eens zo’n stoommandje proberen schoon te maken nadat je er rijst in gestoomd had? Pfffffffft, ik heb het mandje heel snel in de vuilnisbak gekegeld ;-). (Niet echt hoor, bij wijze van spreken. voor groente is ie prima)

 • Stoommandje is inderdaad ideaal! Niet zo rot schoonmaken als je um meteen na het gebruik afspoelt/in sopje zet. Maar dit:

  “en minuutje korter of langer stomen maakt niet uit, de boel kookt echt niet over en koekt niet aan.”

  klopt niet helemaal. Dan heb jij je pannetje nooit per ongeluk droog laten koken, dan smaakt het eten helemaal verbrand! Het fenomeen half-gestoomde groente met verbrand nasmaakje is bij mij thuis toch echt goed bekend šŸ™‚

 • Als je met al die lifehacks toch tijd over houd, kan je natuurlijk ook een eigen moestuintje beginnen. Alles lekker vers en zonder gif. Bij het blancheren van de groente voordat je het invriest heb je het stoommandje weer hard nodig. Let echter op, bladgroente niet stomen maar koken voor het invriezen.

 • Wij gebruiken het stoommandje ook regelmatig.
  Ik bedacht met net na het lezen van dit artikel dat je misschien een stuk(in model knippen)van die NoStik folie kan gebruiken(die voor hergebruik) om vastkleven aan het mandje te voorkomen. Bijv. zoals eerder getypt met het stomen van bapao. Die Icflon sachets (voor 1 euro per 2stuks gekocht bij een bekend huishoudelijk warenhuis, met van die oranje blokjes)kunnen ook in de broodrooster en oven. Dus ik denk dat je ze ook in het stoommandje zou kunnen leggen.

  Succes Tina

 • Ik ben zeer geĆÆntrigeerd door de reactie van Bram Speelman. Ik heb heel veel nood aan versterking van mijn WIFI signaal (ik sta nu rechtop op mijn terrasje in YaoundĆ© (Kameroen) om via de WIFI contact te maken met een draadloos netwerk hier op 100m in vogelvlucht vandaan. Bram, kan je me eens uitleggen hoe ik tewerk moet gaan?
  Heel hartelijk dank,
  Mie

 • tja, een beetje laat maar ik zie nu dit artikel en ik wil er graag een extra hackje aan toe voegen: als je het kleine laagje water een beetje laat afkoelen en tijdens/na de maaltijd opdrinkt heb je Ć”lle voedingsstoffen te pakken en geen waste. Chinezen drinken soep vaak tijdens of na de maaltijd omdat het de vertering bevordert.
  Je kan trouwens ook een stalen vergietje (met zo’n steel) gebruiken, hoef je niks te kopen..

 • Leuk artikel. Heb goede kook-ervaring met gefilterd water (Brita), daardoor was de kleur en smaak van groenten ook beter. Ik ga nu gefilterd water gebruiken om te stomen.

 • als ik de aardappels heb gekookt wil ikze terug in de pan doen om droog te koken. maar dan vallen bij mij vaak de aardappelen is de gootsteen bak. is er een betere manier?