Thuis

Vakantiehack: kinderen niet kwijt raken

Amberhowto_3Wie met kleine kinderen onderweg is, heeft de zorg de kinderen niet kwijt te raken. Op een festival, een drukke binnenstad of camping kan dat een hele opgave zijn. Met GPS -toepassingen is een kind te volgen. Is het kind buiten de toegestane GPS-coördinaten, dan krijg je een sms’je en kun je actie ondernemen. Meer analoge acties kunnen ook helpen.

 • Zorg dat de kinderen naam en je mobiele nummer op zich dragen. Dat kan met een sticker, hangertje of viltstift op de arm geschreven.
 • Zorg dat kinderen weten wat ze moeten doen als ze je uit het oog verliezen. Waar moeten ze bijvoorbeeld wachten, wat moeten ze (in een vreemde taal) zeggen? Oefen dat een paar keer.
 • Kies slim de plaats waar je gaat zitten. Is er ruimte voor de kinderen wat rond te wandelen binnen jouw zicht? Als dat zo is, kun je zelf ook rustiger na-tafelen.
 • Voorkom dat de kinderen willen rondwandelen door spellen, Nintendo DS, puzzeltjes, boekjes mee te nemen.
 • Leg uit waar de kinderen wél mogen spelen. Leg niet teveel nadruk op wat niet mag, want dan wordt dat alsmaar interessanter. Als je zegt “Niet knoeien” is “knoeien” het woord waar het kind aan denkt. Dan neemt de kans op knoeien toe. Beter is te zeggen: “Twee handen aan de beker”. Leg dus uit waar ze wel mogen spelen, zodat op wat wel mag de nadruk ligt.
 • Maak de speelruimte concreet en voorkom vage uitleg. Dus wel: “tot die bomen” of “tot die stoelen” en niet: “ga niet te ver weg” of “zorg dat ik je kan zien”.
 • Weet wat de kinderen voor kleren dragen. Als je in een menigte bijvoorbeeld een hel blauw shirt zoekt, dan filter je alles wat niet hel blauw is eruit. Oefen het maar eens in een vol stadion of op een vol strand: kijk over de menigte en zoek blauw, dan rood.
 • Loop hand-in-hand lopen. Dat is leuk én veilig.

Wat is jouw hack om kinderen niet kwijt te raken?

over de auteur

Avatar

Arjan Broere

Arjan schrijft niet meer voor Lifehacking. Kijk voor recente blogs op arjanbroere.com

Reageer

24 Reacties

 • koterkado.nl op deze site kan je van alles laten bedrukken voor kinderen..
  Zoals, t-shirts en zwembroekjes met naam en telefoonnummer..
  Ook hebben ze buttons, info-tags, info-bandjes etc.

 • Het is niet altijd handig om de naam van een kind op een arm, been of t-shirt te zetten. Kwaadwillenden kunnen het kind dan makkelijk aanspreken met de voornaam: “Hallo Manja, ik ben mijn puppy kwijt, wil je mee helpen zoeken?”

  Een kind vertrouwt iemand die het met de voornaam aanspreekt eerder dan iemand die dat niet doet, en loopt misschien wel mee met: http://eindhovensdagblad.typepad.com/misdaadblog/2009/06/kinderlokker-en-politieacademie.html

  Hou het daarom liever bij alleen een (mobiel) telefoonnummer.

 • Klinkt een beetje lomp maar mijn ervaring is dat je je kinderen in een grote groep vindt door hun kleding.
  Wanneer we dus ergens heen gaan waar veel mensen zijn (efteling ofzo) dan zorg ik dat ze een felgekleurd t-shirtje aan hebben.

  Simpel, maar voor mij absoluut werkzaam.

 • Ik heb voor al mijn kinderen een iPhone 3Gs besteld. Dan kan via mobileme.com altijd volgen waar je kinderen zijn. 😉

  GPS verbinden aan mn kinderen gaat mij toch echt iets te ver. Liever leer ik ze zo vroeg mogelijk met ruimte en vrijheid om te gaan.

  Daar gaan je andere tips me zeker bij helpen.

 • Ik heb geen kinderen, en dus misschien helemaal geen recht van spreken. Maar ik vind dit allemaal wel overdreven klinken. Het idee van kinderen is toch juist dat je ze langzaam maar zeker leert voor zichzelf te zorgen en los te laten?

 • @Debora

  Zeker. Geeft ook erg veel lol te zien hoe ze rond zwerven en spelen. Maar ik heb toch behoefte daar enige grenzen aan te stellen. En dat is idd soms teveel …

 • Handige tips!
  Zelf gaan wij bijvoorbeeld op het strand altijd in de buurt van een herkenbaar object zitten (Eethuisje, lifeguard of Eerste Hulp post). We laten de kinderen als we op het strand zijn eerst samen naar iets herkenbaars zoeken en maken daar dan onze plek. Werkt goed. Zeker omdat ze aan de waterlijn nog wel eens ongemerkt naar links of rechts afdwalen.
  Zelf een heel herkenbare parasol gebruiken of een kinderfiets-vlag met extra lange stok (kan ook met harde wind) is ook een manier.
  Kies bij je herkenningspunt geen parasol van andere mensen of iets wat kan verplaatsen, zoals een bootje wat voor anker ligt etc.

 • Een dagje speeltuin, pretpark of een weekendje camping?
  Het kan wel eens gebeuren dat je jouw kind uit het oog verliest
  Armbandjes, naam kettingen of met stift op je kind schrijven zijn de meest bekende oplossingen
  Maar is dit wel zo veilig?

  Een speeltuin t-shirt is een fel gekleurd shirt met trendy opdruk op de voorkant
  Op de achterkant is ruimte voor het telefoonnummer van mama, papa, oma, opa of ander persoon waar je kind mee samen is.
  Wanneer je je kind kwijt bent, kan de vinder snel handelen door je direct op je mobiel te bellen en te laten weten waar je kind zich bevind
  Zo ben je er zeker van dat je kind snel weer veilig bij je terug is!

 • voorlopig zijn ze nog net te klein om alleen te laten spelen, maar afgelopen zomervakantie zaten we een tien daagjes in een caravan en had de caravan naast ons ook een kindje van ongeveer zijn leeftijd,
  ideaal dus,

  ware het niet dat dat jongetje daar al jaren kwam en de camping al goed kende…lastig
  aan de ene kant ben je blij dat je kind zijn vleugeltjes een beetje uitslaat, aan de andere kant moet je maar het vertrouwen hebben dat niemand je kind kwaad wil doen…

  uiteindelijk komt het toch neer op gespits zijn op hun stemmetjes, zolang ik die nog hoor, ga ik er maar van uit dat alles oké is…wordt het even stil, dan kan ik toch de neiging niet weerstaan even te gaan kijken, niet te opdringerig, zodat hij zich niet in zijn vrijheid beknot voelt

  wat hierboven ook al is gezegd, bij elke veiligheidsmaatregel, zit ook meteen een nadeel aan vast, dus het is voor iedere vader en moeder zoeken wat het best voelt…echt perfect kun je het toch niet doen

 • Ook heel handig zijn zgn ID bandjes. Kosten erg weinig. mochten de kiddo’s dan buiten je bereik geraken, dan kunnen ze in ieder geval makkelijk hulp inschakelen om je terug te vinden. Op juniormarkt zie je enkele voorbeelden in de rubriek veiligheid.

 • En deze dan: http://www.12findyou.com . Ontwikkelt vanuit het idee dat de bestaande tools niet handig zijn.
  Het grote probleem is namelijk dat je kind zelf niks kan als t kwijt is. Maar met dit apparaat en de bijbehorende website wel! Je kind kan zich zelf melden, of j ekunt je kind bellen. Erg handig!
  Dit is voor alles en iedereen waar je geen iPhone voor aanschaft! Kosten zijn erg laag, bij een jaarabonnement krijg je het apparaat gratis (dus voor 120 euro een jaar klaar). En werkt ook in het buitenland. Dus geen zorgen meer…

 • Simplicities heeft een product en dienst ontwikkeld waarmee zij zich richting op kinderen maar ook ouderen. Het is gemakkelijk in gebruik om je iemand terug te vinden en je bent niet gebonden aan abonnementskosten (SpotMe Free)