Thuis

Zo kun je binnen 10 minuten je vriezer ontdooien

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Het is een lastig probleem: overtollig ijs in je vriezer, waardoor hij minder goed koelt en je hem weer moet ontdooien. Je vriezer ontdooien is een vervelende klus we graag uitstellen. Onnodig, want met deze tips wordt het een koud kunstje dat je in nog geen 10 minuten klaart! 

Deze dingen moet je niet in de koelkast bewaren

Overtollig ijs in je vriezer is niet alleen lastig doordat bijvoorbeeld je lades vast komen te zitten, het zorgt er ook voor dat je vriezer minder goed koelt en je producten dus niet goed koud blijven. Met dit handige stappenplan kun je in no-time je vriezer ontdooien, waarna deze weer koelt zoals voorheen.

Zo kun je snel je vriezer ontdooien

 1. Zet je vriezer uit.
 2. Haal diepvries leeg.
 3. Pak een plantenspuit of iets wat hiervoor door kan gaan (een lege glassex-fles of iets dergelijks) en vul deze met heel heet water. Voeg eventueel een beetje allesreiniger toe.
 4. Leg een handdoekje in je vriesvak.
 5. Spuit op het aangekoekte ijs.
 6. Bik het loslatende ijs eraf met het liefst een plastic of houten spatel. Gebruik nooit een scherp mes! De kans is groot dat je uitschiet en dwars door de koelelementen in de wanden prikt.
 7. Binnen tien minuten moet je vriesvak ijsvrij zijn
 8. Neem het overtollige water af met een doekje
 9. Droog het na met een schone doek
 10. Zet de diepvriezer weer aan
 11. Vul hem weer met je producten. Veeg wel even het ijs op de producten af.

Et voila! Je hebt een leeg en schoon vriesvak!

Hoe komt het ijs in mijn vriezer?

De vorming van extra ijs is in de meeste gevallen het gevolg van warme lucht in je vriezer. Overtollig ijs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen in de lucht vastvriezen aan de koude delen van de diepvries. Hoe vaker je de deur van je vriezer opent, hoe sneller overtollig ijs kan ontstaan. In de zomer ontstaat er nog eerder overtollig ijs in de vriezer, doordat de warme lucht die de vriezer binnenkomt als je de deur opent meer watermoleculen bevat dan koele lucht. Dit wordt nog erger als je de deur van je vriezer op een kier laat staan. Hierdoor kunnen de watermoleculen van buiten makkelijk naar binnen en bevriezen. Ook het plaatsen van warme producten in je vriezer kan de vorming van extra ijs bevorderen. Hier komt namelijk vaak een warme damp vanaf, die ook weer meer watermoleculen bevat.

Bespaar energie: ontdooi de diepvries

De ijsvorming is niet alleen hinderlijk. Het vreet letterlijk energie. Je verbruikt 10 procent meer als een laagje van slechts twee millimeter op het vrieselement zit. Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien.

Bonustip: Hoewel vooral in de zomer vaak ijs ontstaat in je vriezer, is het makkelijker om het in de winter te doen. Even de weerkaarten checken en op een koude avond de ingevroren spullen in tas of doos van de nachtvorst laten genieten.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

66 Reacties

 • Leuke tip !

  Wij zetten op elk schap een potje met heet water. Zodat er een hete luchtcirculatie komt. Ik denk in combinatie met de plantenspuit met heet water zal het voor ons nog sneller lukken.

  Bedankt voor jouw tip.

  Groetjes
  Jan

 • Ik doe het ook altij met een bakje heet water, wel even een handdoeje erin anders is er kans dat de boel overstroomt.
  Na het plaatsen van het bakje, of de bakjes, wel de diepvriesdichtdoen trouwens.

  Denk dat ie er ongeveer 13 minuten over doet, iets langzamer dus. Hoewel ik het wel weer win op het losbikken, dat hoeft namelijk niet met deze methode.

 • Pannen met heet water en een föhn voor de lastige plekjes. Vergeet niet het ontdooislangetje dat op veel koelkasten zit uit te trekken en een opvangbak daaronder te zetten.

 • Handig maar niet perse hygienisch. Met alle waterdamp die je zo in je ijskast/vriezer veroorzaakt is deze methode ideaal om schimmels in de ijskast te bevorderen/rijp in de vriezer te veroorzaken. Handig dus voor snel, maar daarna de tijd nemen om het apparaat op kamer temperatuur te laten komen, heeft wat betreft andere aspecten de voorkeur. Je hebt al erg veel tijd gewonnen met het hete water om het ijs los te maken.

  Als je 1x per jaar ontdooit, doe het dan bij voorkeur in de winter op een hele koude dag, dan kan je zonder al teveel gedoe alle spulletjes uit de ijskast goed houden door ze eenvoudigweg buiten (hoog en uit de zon) in een doos te laten staan.

  En voor de levensduur van je apparaat schijnt het ook beter te zijn. Een goede verkoper kan je dat helemaal uitleggen. Ik ben meteen afgehaakt bij die uitleg, omdat het op mij toch niet van toepassing was.

 • Ik deed er ietsje langer over, maar goed. De tip heeft me wel geholpen tot het doen van de vriezer. Het kon er mooi even tussendoor deze zaterdagmiddag. Ik had het van ’t zomer al moeten doen! Nu voor de kerst maar even…

  En nu staat ‘ie weer op “Super Frost”-mode om de schade te beperken 🙂

 • Wij halen al jaren voor ontdooien de spullen eruit (zoveel mogelijk samen in in een paar grote badlakens wikkelene om koud te houden) en dan een tafelventilator voor de open deur. Ook dan eventueel met een spatel het ijs losmaken. Misschien kost het 5 minuten meer tijd, maar doordat er geen heet water wordt toegevoegd blijft de kliederboel met water en lekkage vrijwel gehee achterwege. De tafelventilator is ook een ideale vervanger van de droogtrommel: de was aan een uitvouwbaar, vrijstaand rek ophangen, ventilator ervoor, en het is droog in iets meer tijd en tegen een fractie van de energiekosten.

 • Ik heb altijd geleerd dat je nooit met spatels en dergelijke in de vriezer moet hakken, de kans op schade blijft bestaan, en als je lekaage hebt in je koelsysteem ben je aan een nieuwe vriezer toe. Bovendien een flinke puinzooi.
  Wij doen altijd met heet water inderdaad, en di epaar minuten extra heb ik allang teruggewonnen met Getting gthings done. Ik vraag me sowieso af of geen tijd een excuss is. de handelinen die je moet doen zijn hetzelfde hoe je ook ontdooit. en als je een bakje heet water (of de ventilator) gebruikt ga je tussendoor even wat anders doen, of even niks, ook lekker hoor!

  Geniet van het leven, vooral als je even niks hoeft!

 • Ik gebruik altijd de verfstripper op de laagste stand.
  Een meter voor de vriezer op een kruk leggen (mijn vriezer zit onderin de koelkast), handdoeken onderin en na een kwartier is alles eruit en droog.

 • Had onlangs dat de deur van de vriezer niet goed gesloten was met als gevolg extra veel ijsvorming. Zo erg dat de deur niet meer dicht kon, geen ander optie dan te ontdooien dus. Helaas ook erg weinig tijd want zou later die dag voor 2 weken op vakantie.

  Groente stomer op de onderste plank, deur op een kier en 20 minuten later (grote vriezer met tenminste 5 cm ijs overal) alles gesmolten en in de onderste lade gedrupt. 5 minuutjes schoonmaken en vriezer weer aan.
  job done.

 • Stap 1. Spullen uit de koelkast / vriezer halen (ik heb een combinatiekoelkast is niet zo groot).

  Stap 2. Pull ze plug!

  Stap 3. Leg een handoek oid erin (onder een teiltje).

  Stap 4. Leave ze koelkast alone

  Stap 5. Komt terug na een uur ofzo, verwijder eventuele restanten ijs, even droogmaken met een doek. Spullen er weer in en klaar is kees.

  Totale tijd aan energie wat je erin steekt? Hooguit 10 minuten.

  Moeilijk doen met een plantenspuit en heet water.. pff.. Zorg gewoon dat je koelkast niet te vol staat op het moment supreme.

 • Check even of er een uitlooptuitje op de bodem van het vriesvak zit. Bij mijn Miele (vrieskastgedeelte van combi) trek je het tuitje naar buiten, zet er een schaaltje onder waar het dooiwater in loopt. Geen gedoe met handdoeken en dweiltjes.

  De haarföhn is mijn favoriete ontdooiversneller. Pas wel op met water en elektrische hulpmiddelen !!

  De bevroren spullen zet je het beste even tijdelijk buiten.

 • Ik heb geen vriezer. Loop iedere dag uit mijn werk even langs de winkel. Ik heb uitgerekend dat dit mij ongeveer 1100 euro op jaarbasis bespaart. Misschien ook het overdenken waard?

 • In a while, you can do this free of charge just by leaving the door open for a little while. Our globe will get so hot you won’t need any extra heat sources yeeeeahhh. By the way: Does anybody know how to write “potatoes”?

 • Ik denk niet dat heet water dat via een plantenspuit of welke andere vernevelaar dan ook, nog veel rest warmte heeft, dus lijkt mij het effect minimaal.

 • Handige tip. Vooral omdat vroeger (met langzaam ontdooien) ook altijd het lijk van mijn schoonmoeder een beetje begon te ontdooien…

 • Snelste/makkelijkste methode: stoomreiniger. Misschien niet energiezuinig, maar het ijs blaas je overal tussenuit. Ook ook de slecht bereikbare plekken. Bikken, hakken, breken en beschadigen is verleden tijd. Ik had ook het probleem van een niet goed gesloten deur. Stekker uit de vriezer en de stoomreiniger gevuld en aangezet. Daarna Ik had in 3 minuten alle 3 bakken/laden los en ca 5 minuten later alle ijs weg. Daarna nog droog vegen en en op laten drogen. Het gaat zo snel dat de producten in de laden nog volledig ingevroren zijn.

 • Grote diepvriezer met fohn aan randen beginnen , plakken laten zonder bikken zo los en makkelijk in hele stukken weg te gooien. Laatste beetje met schone doek weghalen. Evt. schoonmaken en droogfohnen, anders zie je de volgende dag weer gelijk ijsafzetting. Stoomreiniger moet je eerst halfuur laten aanstaan voor je ermee kunt werken.

  • Even ERVOOR !! hangen inderdaad ! Anders heb je tzelfde probleempje ( of goede oplossing)
   als Hans met zijn schoonmoeder had toendertijd

 • Leuke tip, bracht me op een beter idee. Als je toch bezig gaat met een plantenspuit, kun je ook wel anti-vries gebruiken. (Anti-vries wat je normaal voor de autoruit gebruikt). De stoomkoker of bakken met heet water zal ook wel snel gaan 😉

 • Wat lees ik hier toch allemaal … de levensduur van mijn koelkast vind ik net ff tikkie belangrijker; dat “bikken” kan zelfs met een onschuldig voorwerp al schade toebrengen.
  Nee… doet mij maar op de oude manier: koelkast uitzetten, stekker eruit, flinke pan heet gekookt water onderin (vergeet de lekbakken niet!) en handdoek op de grond vlak voor de koelkast.
  Binnen 1 uur klaar, en… haastige spoed is zelden goed, sorry.

 • Zet je vrieser uit!

  Zet een bak onderin de vrieser

  Pak een haar droger

  Blaas de warme lucht in de vrieser

  Met een spatel kun je dan zo het ijs los wrikken

  10 min en klaar!

 • Zet de vriezer uit

  Verplaats alle omstaande objecten

  Neem een lasapparaat, een plantenspuit met water en een plantenspuit gevuld met wasbenzine.

  Spuit nu de vriezer met een laag wasbenzine, en ontdooi het ijs met het lasapparaat. Blus eventueel uitslaande vlammen met het water.

  Vergeet niet een handdoekje bij de hand te houden, en denk om je wenkbrauwen. Succes!

 • Voor dat je de vriezer weer aanzet de binnenkant in smeren met glycol. Hierdoor laat het ijs de volgende keer nog sneller los.

 • Glycol is koelvloeistof wat je in de auto gebruikt. Giftig en ik heb het liever niet in de vriezer bij mijn etenswaren.

 • tsja, het vriest buiten dat het kraakt, vannacht ook, dus ik heb wat doeken in mn vriezer gelegd en de stekker er uitgehaald. mn spulletjes staan op het balkon, en hebben het denk ik nog nooit zo koud gehad, en mn diepvrieskast, ach die zal morgen wel ontdooid zijn.

 • Een stoomreiniger is helemaal makkelijk, binnen 2 minuten heb je met hete stoom zowel het ijs eruit als de boel gedesinfecteerd. Daarna met een doekje erlangs, gauw weer dicht en voila!

 • Nog een tip: doe het ontdooien in de winter, dan kun je je ingevroren spullen gewoon buiten in de vrieskou/ in de sneeuw leggen! Geen half ontdooid vlees enzo!
  Ga nu even de tip van haarfohn uitproberen!

 • vraagje:ik heb een NO FROST combi koelkast maar ik heb onderin laag ijs en als daar teveel in ligt,loopt t uit mijn vriezer.
  wie heeft er tips??
  wat doe ik fout??
  de koelkast is pas 3jr oud.

 • @Maud: achterin de koelkast zit waarschijnlijk de koelplaat met daaronder een gootje. Op het laagste punt van het gootje zit een gat, dat zou je eens door kunnen prikken met een satéprikker, zit waarschijnlijk verstopt.
  Is meer fridgehacking dan lifehacking!

 • Bedankt voor de tip. het is een klus waar ik er tegen op zag, maar het is eigelijk heel erg makkelijk.
  Nu het buiten goed vriest zet ik de spullen uit de diepvries gewoon buiten. Het vriest natuurlijk niet altijd en wil je de spullen toch koud houden stop het in een slaapzak.

 • Ondanks een oude hack meteen maar ter uitvoering gebracht. Slechts 1,5 kilo aan ijs verwijderd. En dat voor een klein vriesvak (2 laden hoog).

  Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen maar om het ontdooien van de vriezer in 10 minuten maar het gaat om de energiebesparing die je hiermee doet. Kleine moeite, het is slechts 20 minuten werk, maar een groot plezier. De energierekening kan niet laag genoeg zijn.

 • Hi mijn koelkast doet et helemaal niet meer. De lampjes branden enzo maar hij wil gwn nie koelen. Moet ik nu ook proberen de vriezer te ontdooien of is ie gwn rijp voor de sloop?

 • Al dat gedoe met kokend water en bikken lijkt me helemaal niet goed voor de koelkast/diepvries… Ik heb de stekker er gewoon uit getrokken en laat nu alles geduldig ontdooien. Zo doen mijn ouders dat ook altijd. Wel van tevoren de meeste etenswaren opgemaakt afgelopen week. Wat een lekker geluid, dat gekraak van loslatend ijs 😀

 • Als je een tafelmodel vriezer hebt en makkelijk in de douche te verplaatsen is (b.v. met een steekwagen) kun je de binnenkant van de vriezer ook met de douchekop met warm water schoonspuiten, gaat dan nog sneller en al het dooiwater vloeit meteen via de afvoer weg en je hoeft je keuken niet te dweilen, hierna hoef je de binnenkant slechts even te drogen. Pas op deze manier wel op dat alleen in de binnenkant spuit met een zachte straal! Doe dit niet bij een koelkast!!!

 • Hoi anja,

  Als eerst hartelijk bedankt voor je gouden tip. Ik zit nog wel met wat vragen, ik heb zojuist de vriezer ingespoten met heet water en een groot deel van het ijs kunnen verwijderen. Het is me alleen nog niet duidelijk of ik de handdoek in de vriezer moet laten? Wat is het nut hier van? Moet dit een schone handdoek zijn, of mag het ook een douche handdoek zijn?
  Misschien en stomme vraag, zou ik dit ijs ook kunnen gebruiken om mijn drankjes mee te nuttigen? Gezien de financiele economie lijkt me dit erg nuttig!
  Om het laatste ijs te verwijderen en de glans laag te behouden in mijn vriezer heb ik het eiwit van een ei gebruikt, kreeg deze tip van mn oma! Ziet er weer als nieuw uit!
  Super bedankt namens mijn familie en mn vriezer!

 • Vries vakken leeg maken en dan met een elektrische verf stripper op afstand verwarmen . (Geleidelijk ontdooien) super handig en snel .

 • Ik plaats m’n vriesproducten in de koelkast (eventueel niet zo bederfelijke waren uit de koelkast halen en in n koelbox met ijspatroon bewaren).
  Vul petflessen met heet water, deze verdelen over de schappen, handdoek voor de vriezen en zo nu en dan het ijs wat al los komt eruit pakken. Gaat behoorlijk snel!

 • Sub-tip: doe dit in de winter als het buiten vriest. Dan blijft je diepvries-inhoud gewoon bevroren als je dit in de tussentijd even buiten plaatst.