Thuis

Zo kun je eenvoudig fruitvliegjes vangen

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Je kent ze wel, die zwermen bewegende zwarte nare vliegende aandachttrekkers boven je lekkere fruit: Drosophilidae, oftewel de fruitvlieg. Er is bijna niet af te komen zonder je hele huis grondig schoon te maken, geen fruit of bloemen in huis te hebben. Gelukkig kun je op een eenvoudige manier fruitvliegjes bestrijden. Lees hier de tip voor het beste middel tegen fruitvliegjes!

Zomertips: Tien (ijskoude) tips voor een warme zomer

De val

Veel heb je niet nodig. Slechts 5 ingrediënten:

 1. Een glas
 2. Stukje papier
 3. Schaar
 4. Plakband
 5. Azijn

Gebruik balsamico bij gebrek aan normale azijn. Een stukje banaan werkt trouwens ook prima.

Knip een rondje uit het papier, iets groter dan de bovenkant van het glas. In het midden van het rondje maak je een klein gaatje van ongeveer 4 millimeter. Knip van de rand van het papier naar het gaatje. Overlap nu de twee zijden van de snede zodat je een soort trechter krijgt, niet te ver, een flauwe trechter is goed genoeg. Vastplakken met plakband. Doe wat azijn in het glas en leg de trechter erop. Je fruitvliegjes val is klaar!

De fruitvliegjes zijn gelukkig zo dom dat ze door het gaatje kruipen en de weg niet terug kunnen vinden.

Fruitvliegjes vangen

FruitvliegenvalBij mij zaten er na een uur al een stuk of 10 in. Regelmatig even legen (buiten bijvoorbeeld) en opnieuw vullen. Na een paar weken zul je zien dat er geen fruitvlieg meer over is!

Het gaat er hier om dat de volwassen fruitvliegjes geen eitjes (300 per leg!) meer kunnen leggen waar mini-maden uit komen waar weer fruitvliegjes uit komen, etc. Aangezien een fruitvlieg een week leeft ben je met een paar weken van alle vliegjes af. Herhaal wanneer nodig.

Voor je huisdier

Vang je ze liever zonder azijn voor bijvoorbeeld je insectenetende huisdier? Probeer dan deze val!

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

141 Reacties

 • Als dit gaat werken ben jij mijn held Daan!
  ik ga het proberen in mijn café en rapporteer de resultaten…
  we zijn qua insecten en ongedierte niet zo goed,
  muggen worden geëlectrocuteerd met een soort tennisracket en naaktslakken worden over de schutting geworpen!
  mmmm wie het weet mag het zeggen.

 • In m’n vorige huis had ik zomers ontzettend veel last van die beestjes. Ik gebruikte altijd de stofzuiger om van ze af te komen, 1 maal daagjes even zuigen en binnen een week waren ze dan doorgaans allemaal verdwenen. Daarnaast is het opruimen van etenswaren en -resten evenals het goed schoonhouden van hangplekken van de vliegjes een pre.

 • Ik heb geen last van fruitvliegjes in huis en dat vind ik, na het lezen van deze hack, eigenlijk heel jammer. Ik denk dat ik maar even naar de groenteboer ga en naar de supermarkt voor een fles azijn!

 • Fruitvliegjes hebben (net als de meeste insecten) een gruwelijke hekel aan tocht. Even de ramen flink tegen elkaar open zetten en je hebt er al een stuk minder. Lost het probleem niet helemaal op, maar misschien halveert het de doorlooptijd van je trechteroplossing!

 • Een dergelijke constructie werkt overigens ook met wespen, maar dan nét wat anders:

  Een standaard fles van bijv. Coca Cola werkt het beste. De bovenste 10 centimeter dient afgeknipt/afgesneden te worden en omgekeerd teruggezet te worden, zodat er een trechter ontstaat (uiteraard wel de dop eraf halen). Dan een mix van bier, fris en melk erin en wachten totdat de wespen naarbinnen vliegen!

 • Hey, beetje respect voor de fruitvliegen !! Zij zijn geen “domme hangende dingen”..
  Schoonhouden en doortochten zijn de beste oplossingen, voor de fruitvliegen (en voor jezelf!). Ze komen vaak af op open afvalbakken waar fruitresten in zitten: tip: afsluiten afvalbak, GFT bak gebruiken.

 • Variatie op bovenstaande tip:

  Vul een schaaltje met 1dl azijn en doe daar 1 druppel vloeibare zeep in en plaats dat in de ruimte waar je last hebt van fruitvliegjes.
  (met dank aan het boekje ‘101 huishoudvragen’ dat vol staat met grootmoeders tips)

  In mijn ervaring ben je binnen een week van je fruitvliegjes af.

  Uit hetzelfde boek (niet uitgeprobeerd):

  Tegen muggen:
  – “Maak een tafelstukje met een doorgesneden citroen bestoken met kruidnagels”
  – “Wrijf peterselie op je huid om muggen op afstand te houden”
  – “Muggen vluchten voor tocht. Zet voor het slapen gaan de vensters wijd open. Steek vooral geen licht aan want daar komen muggen op af.”

  Tegen vliegen:
  – “Vliegen hebben een hekel aan citroengeur. Prik kruidnagels in een citroen en hang die in een vertrek waar veel vliegen komen. De citroen zal verschrompelen. Dus geregeld een verse vrucht ophangen.”
  – “Vliegen kunnen niet tegen de geur van tomaten, rozemarijn en basilicum. Zet een paar potten met die planten in huis en de vliegen zijn weg.”
  – “Zitten er vliegen in de keuken ? Laat af en toe een beetje azijn verdampen. Van die geur vliegen ze weg.”
  – “Vliegen houden niet van een blauwe kleur. Blauwe tegels, linten, meubels, bloemen… verjagen ze.”

  Aardige site met nog veel meer van dit soort tips:
  http://www.omaweetraad.com/

  Tegen wespen:

 • Oei, meelmotten… die zijn moeilijk op een makkelijke manier weg te krijgen. Het enige wat je volgens mij preventief kan doen is al je meel producten in goed afgesloten potten of blikken bewaren. En eerst heel goed al je kasten schoonmaken.

 • @Bart: het boekje had er geen raad op, google leverde wel wat tips op, net als ‘oma weet raad’.

  In het kort:
  * Meelmot wordt meestal meelmijt genoemd (maakt het zoeken makkelijker)
  * Of je ze hebt, heeft niets met schoonheid van je keukenkastjes te maken – ook in een hele schone keuken komen ze voor en soms zitten ze zelfs al in de pakken als je ze in de winkel koopt.
  * Tip van Daan is het beste: meel / bloem e.d. in afgesloten blikken bewaren.
  * Tip van het ‘oma’ forum (ik weet niet of het werkt): laurierbladen in je kast schijnt de beestjes te weren.
  * Verder is het advies (zoals ook al op de pakken staat): koel en droog bewaren.

  http://www.omaweetraad.com/forum/viewtopic.php?t=333&highlight=bloem+++meel
  http://www.ongedierte-gids.nl/insecten/meelmijt.htm

 • Het middel tegen muggen is natuurlijk horren in je ramen of slapen onder een muskietennet. Ik heb hier net voor het eerst het hele huis van buiten en binnen laten besproeien door een ‘pestcontroller’, want er is gewoon geen beginnen aan het verwijderen van de hordes spinnen die je huis binnenmarcheren in de zomer (waaronder diverse giftige). Ook de kakkerlakken van 3 cm zijn geen pretje en de mieren die zich in geen tijd overal verspreiden in je keukenkastjes evenmin. Maar ja, dit is Australie, dus vandaar de ‘pestcontroller’. Na een uur ben je voor gegarandeerd 6 maanden van je ongedierte af. (En ze gebruiken verantwoorde middelen qua milieu.)

 • @ Jaco de Jong:

  heb het nooit geprobeerd, maar zilvervisjes kun je tegengaan door een aardappel door te snijden en heel veel kleine gaatjes op de snijkant te prikken. Dan leg je deze ’s nachts neer op de plek waar je ze wel eens ziet.

  ’s ochtends het ding oppakken met een zakje en gelijk buiten bij het vuil gooien.

  Die beestjes zijn blijkbaar gek van zetmeel ofzo…

  Succes ermee!

 • Met bovenstaande eerste genoemde methode kun je ook vervelende mieren vangen. Als lokmiddel werkt als een van het beste aardbeienjam of een ander aangenaamd ruikende zoeterige stroopachtige stof. Let wel erop, dat het stroopachtig moet zijn.
  De pootjes van de mieren worden erdoor zo glad, dat ze niet meer terug kunnen naar de opening

 • Toegegeven, het is vrij respectloos, want leven en laten leven is eigenlijk het devies, maar de beste remedie tegen een fruitvliegexplosie is toch de stofzuiger. Gewoon met de slang, zonder hulpstuk. Rücksichtlos alle beestjes opzuigen die je ziet. Dat een paar dagen zo vaak mogelijk doen, ieder moment dat je in de keuken bent weer. Na een paar dagen wel de stofzuigerzak vervangen, anders begint het gedoe weer van voren af aan.

 • @stofzuigermethode: Ik snap de insteek van de stofzuiger, maar dat is best veel gedoe. Stofzuiger pakken, opruimen, weer pakken, opruimen, stopcontacten, etc. Daarom vind ik het niet echt een lifehack maar meer een brute-force methode. De trechtermethode is echter 1 keer neerzetten en af en toe legen en op nieuw vullen, wat minder tijd kost. De variant met het schoteltje is natuurlijk geniaal, want: nog minder werk!

 • Tegen motten werkt het heel goed Vleermuizen in huis te nemen. 🙂

  Maar misschien heeft de vadale het antwoord:
  mot·ten·bal (de ~ (m.))
  1 balletje van een stof die mottenlarven doodt

 • @RPvW

  Tegen wespen helpt iets wat uit Amerika is komen overwaaien, de waspinator (www.waspinator.com). Geen gedoe met knippen en plakken, etc. en dier- (lees: wesp) vriendelijk.

  (toegegeven, ik heb het nog niet geprobeerd omdat ik geen last heb van wespen, maar het lijkt me de ideale en snelste oplossing)

 • fijn al die tips, maar ben dringend op zoek naar de gouden tip voor het tegenhouden van naaktslakken. ze denderen onze woonkamer door in de nacht, meerdere buren in de straat hebben er last. Het gif tegen slakken werkt niet en ook de schaaltjes bier niet…

  Help!!!

 • Tegen slakken helpt flink verdunde (oude) koffie in je tuin sproeien. Schijnen ze een schurfthekel aan te hebben.
  Als je mieren dood wil hebben dan kun je die pot met aspartaamzoetstof (die je toch al niet meer gebruikt omdat je geen Rumsfeld disease wil oplopen) aanspreken: Ze nemen het mee naar hun nest en je ziet ze noit meer terug…

 • Het is niet eerlijk !!!!
  Nog geen week nadat ik de anti-fruitvlieg extra tip geplaatst had, nemen ze wraak: mijn keuken zit onder…

  Nou goed, gelukkig had ik nog wat schoonmaakazijn van vorig jaar over. Druppel afwasmiddel erin (werkt ook) en nu maar weer een weekje verbijten…

 • Wat een rare beestjes zijn het eigenlijk
  Heb ik een val bedacht zitten ze er 4 stuks! in.
  Dus ik ren ernaar toe om het af te gaan dekken.
  Enalsof ze het weten… ze zitten op de rand in soort van uitkijk positie.

  Ook als ik ze probeer dood te slaan lijken ze iedere blik van mij in hun richting te kunnen ontwijken.

  ik vind dat aardig paranormaal.

  mischieen eens uitdrijven met een kruisbeeld of zo ???

 • Mijn tip:
  * neem een spuitbus (ik gebruik vaak wc-verfrisser) en een aansteker.
  * richt op een plaats waar veel fruitvliegjes zitten.
  * steek de aansteker aan
  * spuit de spuitbus in de vlam
  * De steekvlam doodt op slag tientallen fruitvliegjes
  * en je huis ruikt weer heerlijk.

  Succes !

  opgelet: blijf doorspuiten zodat de vlam niet in de spuitbus slaat, dat levert ontploffingsgevaar op. Enkel te gebruiken op eigen risico.

 • @Bengosh
  Dat de vlam in de bus slaat is onzin, het gas van je gasfornuis slaat toch ook niet in de leiding? Door gebrek aan zuurstof…. Uiteraard kan een dergelijke bus uitelkaar spatten door opgebouwde druk wegens de hitte, maar daarvoor moet je hem direct in het vuur gooien en een tijdje wachten, van eigen vuur spat zoiets niet uit elkaar.

 • Nou bij ons trapte de fruitvliegjes er niet in, hier lusten ze geen azijn ( zeker een verkeerd merk genomen) We hebben bier in het glas gedaan … nou dat werkt, het ziet zwart van de vliegjes. Trouwens zo’n vliegplakstrip die je aan het plafond hangt werkt ook.

  En wat de zilvervisjes betreft, even googelen. Er zijn lokdoosjes in de handel, ( en nog veel meer middelen) ze werken wel maar je moet er wel genoeg hebben ( lokdoosjes dan hé) wil je er echt vanaf komen dus dat wordt prijzig.
  Dus eigelijk niet echt een lifehack

 • Zonder papieren trechter gaat het ook prima. Ze duiken er zo enthousiast in, dat ze meteen al zo nat zijn dat ze er niet meer uitkomen. En het voordeel is dat je daardoor af en toe ook nog een grote bromvlieg meepikt, die er anders niet in zou passen.

 • Hoorde ik iemand ‘naaktslakken’ zeggen? 🙂
  Bakje met hoge rand (10cm) pakken (tupperware, of grote lege appelmoes-pot, allemaal goed), half vullen met bier (pils), en buiten neerzetten. Volgende ochtend geheid vangst!

  Fruitvliegjes-tip ga ik uitproberen! Klinkt goed en eenvoudig!

  Net zo eenvoudig als het truukje met de kaars voor vlooien:
  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2003/07/29/Q014.htm
  In een afgesloten vertrek zet u `s nachts een kaarsje in een lage bak met water, afwasmiddel en een beetje slaolie. De vlooien springen naar het licht, belanden in het water en verdrinken. Het afwasmiddel voorkomt dat ze blijven drijven. Let erop dat de bak groot genoeg is, zodat de kaars bij omvallen wordt gedoofd in het water.

  Voor wespen adviseer ik zo’n glazen kolk, waarbij een grote opening in de bodem zit, waar ze doorheen komen. Via een kleine, afsluitbare opening boven vul je de kolk met mierzoete ranja. Een druppeltje afwasmiddel erin om de oppervlaktespanning te verbreken, en klaar is de wespen-val.

 • Een beetje “lastig”? Doodmaken, uitroeien!!
  En Daan er bestaan honderden soorten fruitvliegjes die in het geheel niet zwart zijn. Klinkt wel erg interressant als je met wetenschappelijke namen gooit. Ga ze eens bestuderen en maak je huis goed schoon, ik heb elke dag een goed gevulde fruitmand op tafel en echt geen last van fruitvliegjes. Je moet wel regelmatig het fruit opeten en weer vers fruit in je mandje leggen of je bewaart het in de koelkast. Met al je “slimme”valletjes lok je ook “lastige” beestjes, heb je daar al eens over nagedacht?? Van Harte Beterschap!

 • fruitvliegjes zijn ook dol op zoete witte wijn, naast dat ze er graag in zitten, worden ze waarschijnlijk ook bedwelmd door de alcohol, wat maakt dat ze heel langszaam gaan vliegen.

  Dit werkte voor alle fruitvliegjes behalve 1. En zo te lezen heb ik de langst levende fruitvlieg. 3 weken.

 • het is misschien zonde en heilig schennis, maar ik help ze liever direct de wereld uit. Men neme een glas whisky, drink deze voor 99,9% leeg en laat een milimeter of twee staan… ga slapen en presto! de volgende ochtend zaten er bij mij zeker 20 stuks in

  herhaal wanneer nodig, cheers!

 • Teneinde raad, gegoogeld bij fruitvliegjes. Godzij dank op deze site gekomen. Zit nu zelf ook met een glas rode wijn,papiertje zonder gaatje erop! exspiriement uitgezet (glas met dragon azijn en trechtertje) Laat maar komen. Wie drinkt wie onder de tafel? Zou ik aan een fles wijn genoeg hebben? Wacht ik heb nog wiskey!
  cheers.
  Marion

 • Bij mij zaten er kleine bruin groene rupsjes in mijn keuken op het plafond en in een kastje. Gelukkig kwam ik er via deze site achter dat ze in het vogelvoer konden zitten en heb ik net op tijd die zak vogelvoer (waar ze inderdaad inzaten) weg kunnen doen. Ik werd er niet blij van, steeds weer die rupsjes iedere keer als ik thuiskwam op het plafond aan te treffen.

 • Beetje laat misschien, maar toch nog een tip tegen muggenbeten: slik in het muggenseizoen vitamine B tabletten met biergist. Het is goed voor je huid en de muggen ‘lusten’ je niet meer. Uiteraard gaan de muggen zelf er niet van weg, maar je wordt in ieder geval niet meer gestoken. Wel een poosje volhouden (ruim een week) voordat het begint te werken.
  Wellicht werkt het niet bij iedereen, maar bij mij werkt het prima, ik word al jaren niet meer gestoken.

 • Deze hoe-vang-je-fruitvliegjes-methode werkt echt!!! Er drijven al tientallen dode fruitvliegjes in mijn laagje azijn na minder dan één dag!
  Dankjewel!

 • Ehmm…. misschien te vroeg gejuicht…. Er drijven tig dode fruitvliegen in mijn glazen met azijn, maar er vliegen er nu nog meer rond dan ervoor. HEEELLLLPPPP!!!!

 • Update:
  – AZIJN-VAL
  Ik had echt een gigantische fruitvliegjesplaag. Misschien dat deze azijn-val (heb wel ontdekt dat een drupje afwasmiddel erbij in wel echt helpt) goed werkt tegen een paar individuele fruitvliegen. Er komen in ieder geval wel tientallen fruitvliegen op af. Maar voor een regelrechte plaag is het niet voldoende. Er blijven dan nog steeds tientallen fruitvliegen rondvliegen.
  – STOFZUIGER
  Ik heb ook twee dagen geprobeerd om de fruitvliegjes met grote regelmaat op te zuigen. Ik spoot na elke keer stofzuigen deodorant in de slang en hoopte de beestjes daarmee te doden. Het geeft wel even voldoening om zoveel beestjes op te zuigen, maar het lijkt geen langdurig effect te hebben.
  – INSECTENSPRAY
  Wat mij betreft dé oplossing. Ik heb van het huismerk Kruidvat de insectenspray tegen kruipende insecten en wespen gekocht. De fruitvliegen hadden bij mij hun vaste favoriete plekken en die heb ik dan ook behandeld met de spray. Ik zag metéén effect. Het is nu een paar uur later en af en toe zie ik nog een fruitvlieg rondvliegen. Maar ik zie vooral dode fruitvliegen. Als het goed is blijft de spray nog 4-6 weken doorwerken. Het is dus ontzettend weinig werk om dit aan te brengen. Het spul stinkt nauwelijks, dus geen overlast wat dat betreft. Volgens mij ideaal. Ik ga er vanuit dat ik over twee dagen fruitvliegvrij ben. Anders laat ik het nog even weten.

  Dit alles heb ik natuurlijk gecombineerd met alles goed schoonmaken, de afvalbak vaak leeghalen, geen vieze afwas of eetresten laten staan en goed stofzuigen.

  Sterkte en succes,

  Maaike

 • ik weet er ook 1 je kan buiten een sinaasappel leggen dat is het krachtigste fruit daar zullen alle fruitviegjes naartoe trekke en je bent er snel vanaf

 • Blikje of potje neer zetten met het dekseltje half er op. Het beste 1 die je makkelijk dicht kan slaan. Koffiepads het liefst gebruikte, of een banaan er in doen. Na een tijdje zitten ze met zijn alle in het potje. Sla hem vlug dicht, en hebben die kip. Heel veel vliegen in 1 klap. Die vervelende beestjes hebben een levensduur van ong 10 dagen. Houd alles schoon en je bent er vanaf. Sla ze echter niet dood, dat trekt andere vliegen aan. Suc6 dayenne.

 • Een paar weken geleden was het in mijn huis ook feest. Ik had een potje met bieslook, waar te veel water in zat en in no time zat heel de keuken en de woonkamer onder de vliegjes. Ik heb ook van alles neergezet, maar die beesten zijn zo passief en komen nergens op af.
  De stofzuiger methode werkt wel, maar 24 uur later zitten er weer net zo veel!!!
  Ten einde raad maar met insectenspray gespoten! In alle hoeken van de kamer en keuken, alles 10 minuten dicht houden dan een half uur luchten, en voila! Alle vliegjes vallen dood neer. Wel nog 2 dagen dode vliegjes stofzuigen maar het is inmiddels 2 weken later en ik heb nog geen vliegje weer gezien!!!

 • Ik had een fles rode wijn s’nachts per ongeluk open laten staan op het aanrecht.
  De volgende ochtend zat de fles vol met fruitvliegjes. En uit mijn keuken waren ze gelukkig verdwenen. Het help dus echt.

 • Hello iemand…

  we hebben veel van die madden in onze kamer, alles is schoon, en we weten niets meer wat te doen, als iemand die antwoord weet aub emailen,

 • Wat ook subliem werkt:

  Schaaltje met rose of witte wijn met een paar druppels afwasmiddel (citroen).
  Na een dag 50 vliegjes gevangen (of dronken…. wie zal het zeggen).

 • VEEL BETER!

  neem een lege weckpot, leg een plakje tomaat of banaan op de bodem,
  zet het deksel op een kier,
  laat het een uurtje staan,
  doet de pot op slot wanneer de vliegen binnen zijn en laat ze vervolgens stikken.

 • Nou, schaaltje met azijn neergezet in mijn door fruitvliegjes (over)bevolkte keuken.
  Na één dag één vliegje verzopen en de rest lachte me al vliegend uit!
  Ik vind mezelf best proper in de keuken… of zouden ze ook op schoonmaakazijn afkomen?

 • Ik weet uit ervaring dat overlast van fruitvliegjes niet zo zeer met hygiene te maken heeft maar je zal het wel dubbel bij moeten houden, Zoals vuilniszakken sneller de deur uit doen, vooral als er veel etensresten doorheen zitten, dingen zoals fruitschillen en klokhuizen doe ik daarom in een klein zakje met een knoop erin en de vuilniszak word om de 2dagen verschoond. Dingen wat extra schoonhouden en eten achter slot en grendel. De azijntruc werkt bij mij ook niet, in plaats daarvan gebruik ik een bakje met daarin energydrank zoals red bull of golden power en afwasmiddel erdoor, en het werkt toch best goed vind ik =)

 • Daan, je bent een HELD!! Dit werkt als een trein.

  Een aanrader voor mensen die net als ik een t*fushekel hebben aan fruitvliegjes (voor mij is een trauma uit een té ranzig studentenhuis, lang verhaal): bewaar ananas niet te lang.. :S

  Groet,
  Jorg

 • Waarschijnlijk was mijn azijn niet zoet genoeg of zo, want een beetje diksap erbij en het werd een slagveld in m’n schoteltje 🙂

  Thanx!

 • Hallo collega fruitvliegverdelgers,
  Ik heb ook mega last van fruitvliegjes. Lijkt wel alsof er dit jaar een soort van plaag is, Ik hoor iedereen er over. Ik heb alles geprobeert; De hele dag met een krant alles meppen, direkt met een keukenrolletje met glassex alles napoetsen.( standaard klaar liggen)Vuilniszakken om het uur legen, opzuigen, azijn in glaasje. Werkt allemaal wel, maar na een halve dag zit ik weer onder. Vind het ZOO vies.

  Ik neem nu ( Gouden tip)als variatie op het wekpotje. Een grote broodzak, vul hem met enkele druppels rode of witte wijn. Ik zet hem rechtop op het aanrecht. Na een uur al 20 vliegjes erin. Zak zagjes dichtvouwen aan de bovenkant. Platleggen, zachtje lucht eruit laten ontsnappen, en het grote mepfeest kan beginnen. Zodra je niets meer ziet bewegen, opnieuw zak open vouwen. ( Niet te wijd, slechts een kleine doorgang op de heenweg zeg maar) en weer neerzetten. Weet niet of vliegjes kunnen nadenken, maar ondanks dat er een half kerkhof in de zak zit, steeds weer een vangst van 20 – 30 stuks.Alle vliegjes die onderin de zak zitten, zullen zo snel de uitgang niet kunnen vinden.
  Hoor graag van jullie of dit werkt.
  Succes,
  Annie

 • Ik heb ook last van naaktslakken in mijn tuin. Ook bij de voordeur (heel vervelend als je ’s avonds even naar buiten loopt) en soms kruipen de kleintjes ook door kiertjes en zie ik ’s morgens een slakkenspoor op de mat. Uitermate fantastisch werkt zout. Ooit wel eens zout op een slak gestrooid?? Gruwelijk.
  Ik strooi nu een randje zout voor de voor- en achterdeur en ook om de planten die steeds te grazen worden genomen.

  Werkt fantastisch!!!

  Ben zelf helaas nog steeds in gevecht met de fruitvliegjes. Azijn lukt niet echt.

 • Muggen lok je niet met licht en je verjaagt ze niet me vitamine B. Ze komen af op warmte en op geur. Citroengeur vinden ze niet lekker, maar net als mensen raken ze er na een poosje aan gewend, dus binnenshuis verjaag je ze er niet mee. Een hor of klamboe is effectief en deet natuurlijk, maar dat zijn geen life-hacks en deet zou ik niet dagelijks gebruiken.

  Dan blijft er één effectieve truc over. Muggen houden niet van tocht en je houdt ze het best van het lijf met door de ramen tegen elkaar open te zetten of met een ventilator. Een plafondventilator boven het bed is ideaal (dat mensen van tocht ziek worden is een fabeltje).

 • ik pak het bruut aan : ik was laatst op vakantie en toen ik terug kwam was het een dierentuin in mijn huis.
  ik wist dat mijn huis schoon is maar goed

  hoe te doen… een deo fles met deo erin en een aansteker
  een paar keer branden en ze zijn weg daarna even opzuigen en ook de omgeveing ruikt naar deo zo heb je meerdere vliegen in een klap

 • in mijn kamer heb ik ook al een paar weken last van fruitvliegjes,
  en ik heb niet eens fruit in huis :s
  maar ik heb te truc met het schaaltje azijn en die met de trechter allebij toegepast.
  helaas, ze kruipen weer uit het glas met de trechter en ze hebben geen zin om een duik in de azijn te nemen en blijven dus op het randje van het schoteltje heen en weer lopen.
  ik ga nu die tip Annie proberen, alleen neem ik dan zo´n zipper zak en als er genoeg vliegjes inzitten doe ik hem snel helemaal dicht en gooi ik de zak in de container.
  de tip met de deobus en aansteker is ook wel effectief lijkt mij, alleen durf ik dat niet aan, straks steek ik de hele flat in de fik…
  in ieder geval hoop ik nu snel van de fruitvliegjes af te zijn.

  heb de afgelopen weken ook al 5 zilvervisjes gezien, dus ik ga maar even een aardappel kopen bij de supermarkt…
  en misschien ook nog wat bier voor als de fruitvliegjes hier niet zo van azijn houden

 • had heel agressief fruitvliegjes, heb 2 kopjes en 1 in kamer(open keuken) met sinasappelsap half en half azijn en kruidnageltjes erin en tot verbazing weg

 • Je kunt je val voor fruitvliegjes, met stukje banaan, ook dichtklappen (ze zijn snel!) en ze daarna achter in de tuin weer vrij laten, en de val gelijk weer gebruiken. (Laten stikken lijkt me nogal langdurig en doodmeppen in een zakje, dan ontsnappen ze misschien weer). Na een paar keer ben je er ook vanaf.
  Let op dat er geen wespen op je banaan komen want die laten de banaan niet meer los 😉

 • wie o wie weet hoe ik van fruitvliegjes afkom

  azijn helpt niks, heb ze overal
  zelfs boven op de slaapkamers en in de douche,
  er wordt boven niks gegeten of gedronken
  kan er niet vanaf komen, heb al van alles geprobeerd, heb al met dettol gespoten, al vergif voor vliegende insecten niks helpt

 • Hallo allemaal,
  van fruitvliegjes heb ik ( nog ) geen last, van muggen nog minder, maar de wespen vliegen hier al van half maart aan en af. Nergens is een nest te bespeuren, da’s nu al van vorige zomer, augustus, dat we met moeite nog buiten kunnen zitten. Mijn tuinstoelen en tafel ( hout ) zijn al helemaal aangewreten, alsook de hekkens rond de tuin. Wie kan mij helpen, hoe vind ik de nest, of hoe krijg ik die beesten weg van het hout en dus uit mijn tuin. De meubels binnen zetten is geen oplossing : daarvoor heb ik niet de plaats. Wie hierop een oplossing kan geven : de held van het jaar !!

 • Mijn variatie op de fruitvliegjesval:

  Een plastic winkelzakje met daarin enkele aardappel, appelsienenschillen of iets anders waarop de vliegjes afkomen. Die zak zet ik rechtop open op tafel. S’ochtends en s’avonds zit die zak dan vol vliegjes. Gewoon zak dichtnijpen en een halfuurtje in de diepvriezer leggen 🙂
  Daarna gewoon terug open op tafel zetten.
  Snel en efficiënt.

 • HELP!!!! ik heb fruitvliegen op m’n kamer.
  mijn kast ziet rood van al het bloed van de fruitvliegen die ik heb geplet 🙁
  nu staat de val met azijn klaar!

  de vliegjes zijn (helaas) wel slim genoeg dat als ik nader,de vliegen direct vluchten.
  behalve als ze op de kast zitten. in die kast zit parfum,zijn ze bij jullie ook zo dol op parfum?

  ps: heblpt het ook als je er wat fruitsap indoet ofzo?

 • De allerbeste manier om fruitvliegjes te vangen – werkt bij ons al jaren: doe een laagje (goedkope) sherry in een glas en doe daar één drupje afwasmiddel bij. Het afwasmiddel dient om de oppervlaktespanning te verminderen, anders blijven ze drijven. In no time heb je een hele laag vliegjes. Wel regelmatig verversen dus.

 • Wha ik zie het voor m’n ogen hier gebeuren. ze zijn bij mij gek op balsamico azijn.
  Thanks voor de tip! In de keuken staat er een met fruitsap, ben benieuwd naar de eindstand….

 • We hebben het uitgeprobeerd, en volgens mij gaat het wel lukken, we hebben er wel al heel veel opgezogen, maarja, ik hoop dat dit werkt! 🙂

 • Wat een plaag die fruitvliegen!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ik vang de fruitvliegen met zo’n tennisracket met batterijen. Even tegen de fruitvliegjes houden en zodra ze vliegen zitten ze erin…hebbes! Je kunt er een heleboel mee om zeep helpen! Soms moet je er nog eens extra opslaan! Werkt perfect! ( Ik heb er wel honderd gevangen!) Tennisracket krijg je o.a. bij de drogisterij of 1 euro winkel.

  Ik kon echt niet ontdekken waar ze vandaan kwamen.Fruit ligt al weken alleen nog maar in de ijskast. Vuilnis gaat direct naar afvalbak buiten en lokken doe ik zeker niet want dan komen er steeds meer en dan kunnen die ook weer eitjes leggen…Ik had alles netjes en nergens etensresten, maar toch bleven ze komen.Misschien zaten ze in de afvoerput? Ze gingen steeds op de ramen zitten..met wel tien tegelijk!

  Ik heb het gevol dat het het ergst is op de dagen dat de containers worden geleegd. Herkend iemand dit?

  De volgend dingen heb ik nog extra gedaan:
  Goed ventileren. De keuken poetsen met een scheutje chloor in het water en chloor in de afvoerput, dichtmaken en water erin met een scheutje chloor en dit de hele nacht laten staan, heeft er in ieder geval al voor gezorgd dat het er vandaag een stuk minder zijn!

  Ik hoop dus dat ze in de afvoerput zaten…dan ben ik er binnenkot vanaf!!!!!

 • Een aan rader stofzuiger binnen 5/10 minuten zijn ze weg ik had er wel 40/50 fruitvliegjes.
  ik heb met bakje water met azijn geprobeert hielp niet ,en met wat zoets hielp ook niet.
  groeten silja

 • Een papje van bakkersgist met water in een (of meerdere) flesje(s) met een trechter, aldus Bas Zwaan, universitair hoofddocent Evolutionaire biologie aan de Universiteit Leiden die met fruitvliegjes als onderzoeksorganisme werkt. Vliegjes vervolgens loslaten of met het flesje in de vriezer dood laten gaan.

  Radio-uitzending van ~5 minuten: http://kassa.vara.nl/radio/afspeelpagina/fragment/fruitvliegjes/speel/1/?ns_service=mail&ns_robot=partner-webpower&ns_mail_uid=569512&ns_mail_job=10394&ns_campaign=Kassa%20Consumenten&category=kassa&po_source=email&ns_source=email&ns_mchannel=nieuws_informatie&ns_linkname=bullit%20radio%20fruitvliegjes&ns_webdir=kassa&thema=consument

 • Een leeg bierblikje openen met een blikopener, daarna wat bier of rode wijn erin doen en dan een vlieg (plakstrip) erover heen doen en klaar is kees. Ze komen er op af en vliegen tegen de plakstrip. Een snelle en makkelijke manier om van al je fruitvliegjes af te komen.

 • Van muggen last?

  “action” winkels… gele toiletverfrissers: citronella!
  Zijn de beste én goedkoopste, muggen blijven weg!

  Weet dit van iemand die allergisch is aan muggenbeten.

  Groetjes…
  Erwin

 • beste daan, ik ga het fruitvlieg valletje zeker proberen maar ik wil er niet vanaf… ik wil veel meer fruitvliegjes!
  ik zit te denken aan een variant met suikerwater of fuitsap en wel hierom ; ik heb een formanicum gebouwd.
  dat is een soort aquarium waar je een mieren kolonie in houdt en die beestjes leven van suiker, water en kleine insectjes.
  aangezien er van die vliegjes weinig overblijft als ik ze mep lijkt dit mij een uitstekende methode om mijn mieren regelmatig te kunnen voorzien van de nodige vitaminen.
  bendankt hoor! mvg leo

 • Last van muggen,hang zakjes lavendel in je slaapkamer en boven je bed,ruikt nog lekker en muggen hebben er een hekel aan.werkt echt.

 • Dank je Daan, ik ben er vandaag mee begonnen, had al bijna 10 euro aan een fruitvliegjes val uit gegeven, fijn dat ik meteen kon beginnen met extermination.
  Wat een nare beestjes!!!

 • Ik heb sindskort ook redelijk last gehad van fruitvliegjes in huis, de laatste tijd een stuk minder
  Hier mijn tips:
  -geen vochtige dingen in de vuilnisbak, fruit en groente in een zak in de koelkast/vriezer bewaren tot vuilnisdag. Wees hier strict in
  -koffiefilters/pads eerst drogen op verwarming of magnetron voor ze in de vb belanden
  -bier/wijn eerst omspoelen, vruchtensap verpakking eerst omspoelen en drogen op verwarming
  -ze komen ook graag af op mijn computerscherm af, daarom heb ik een kommetje water met een paar druppels afwasmiddel erin , en een klein dubbelgevouwen vaatdoekje ernaast. Zodra er een op mijn scherm verschijnt.. WAK!
  Ik heb nog geen vallen geprobeerd, lijkt me dat je juist daardoor een aangename situatie schept. Je vangt er wel wat mee, maar ook een hoop niet.. Ik laat weten of mijn tips bij mij geholpen hebben..

 • Even een kleine aanvulling betr. het vochtige vaatdoekje bij de computer: pak het bij een uiteind en gebruik het als een zweep..
  Het is niet de bedoeling dat je je computerscherm aan diggelen slaat. 😉

 • Bakje limonadesiroop. Klein scheutje water, 2 druppels afwasmiddel….in no time je bakje vol vliegjes. Werkt echt vele malen beter dan wijn of azijn!! En verder inderdaad aantal dingen in acht nemen zoals hierboven al staat beschreven…

 • Een val is leuk als je vliegjes wilt aantrekken en vangen..geef ze geen aanleiding tot een aantrekkelijk iets..
  Hou je vuilnisbak echt droog, dan verdwijnen ze wel..

 • Thanks voor tip. Vliegen houden van tocht maar muggen niet dus als je als je tocht in je huis kunt creeren, heb je misschien wat vliegen maar geen muggen meer. Succes

 • Bier met een beetje afwasmiddel… Die trechter is nieuw voor me… Ga ik proberen…
  O, en de stofzuiger… Die lost direct een hoop op.

 • Geweldige tip; heb in de keuken 2 van die trechters neergezet; werkt super!

  Wat ook werkt -en ook leuk om te doen- , is een spuitfles vullen met een dopje ammoniak en water en ze beesten hiermee te bespuiten. Het stinkt een beetje, maar ze vallen bij de bosjes neer. Spuit een beetje hiervan in je afvalbakken (wel goed luchten natuurlijk in het huis) en daar blijven ze weg.

 • Zal ik dan zelf maar de honderdste reactie geven? Bijna 4 jaar na dato is dit topic nog hartstikke actueel. Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Peter hierboven. Op naar de volgende 100 comments 😉

 • ik heb een schaaltje gevuld met wijn (mede want ik drink geen gewone wijn) en ranja en een beetje olie 🙂
  ik wacht het resultaat nog ff af maar gok dat het wel gaat weerken want als ik een glas met restje ranja of wijn laat staan zitten ze de volgende dag vol met die rotbeestjes :p de olie is trouwens zodat ze er niet meer uit komen :p

 • Bij mij werkt het beste tegen fruitvliegjes:
  glas met laag bier en scheut afwasmiddel. Was net even boodschappen doen en toen ik terug kwam had ik er toch al zeker een stuk of 30 laten verdrinken.

 • geweldig methode maar wat als je last hebt van duizende 🙁
  ik heb een plaag in mijn luik volgens mijn lekt mijn riolering 🙁
  ohhhh ben net terug van vakantie… mag ik vloeken….. GODV….
  kent er iemand goeie en goedkope ongediertebestrijdingsdient in Tilburg?

 • Wat een leuk leesvoer, deze pagina 🙂 Ik hoop dat de trechter met beker azijn werkt. Anders ga ik cola proberen. Hier zitten ze bij de cavia’s, dus ik kan/wil geen gif en sprays enzo gebruiken. Ik las op een caviaforum dat er wel es vliegeitjes in het hooi kunnen zitten en als de cavia’s er dan overheen plassen, dat de eitjes dan uitkomen.

  • stom,stom,stom, dat ik niet eerder op internet heb gekeken
   al 3 weken maken ze me het leven zuur en met een glaasje azijn zijn ze in no time
   verdwenen ga proberen of ze ook in een wespenvanger blijven zittten

 • Ik heb de beste tip en ook de leukste (en let wel ook de gevaarlijkste!) in een paar seconde ben je er van af:

  Men neme een deodorant en een lucifer; spuit één seconde op de plaats waar het ongedierte zich bevindt en ze vallen met bosjes op de grond/aanrecht/tafel. Ik heb ze nooit meer terug zien komen (vond het wel jammer want vond het erg leuk om te doen haha).

  Pas op dat je niet in de buurt van stopcontacten/gordijnen of snel brandbaar materiaal staat. En wanneer je zoiets nog nooit gedaan hebt oefen dan eerst even buiten, er komt namelijk echt even een grote steekvlam. Te kort om kastjes of fruitschalen in de hens te laten vliegen en te snel om de vliegjes in leven te laten blijven!

  Succes

 • hallo vrienden even stofzuiger er op alleen de pijp en je zuigt er heel veel tegelijk weg even spuitbusje heel even maar..indrukken en mee zuigen succes

 • Na 3 minuten was de eerste stumper al door het gaatje gekropen. One step three steps down, Youre in a dead end with no reverse. Amen

 • Een kommetje met een beetje witte wijn azijn en een pompje handzeep erin.. even roeren, neerzetten en afwachten. Binnen no time heb je drenkelingen!

 • een sinaasappel met kruidnagel werk ook heel goed tegen die irritante fruitvliegjes
  gewoon een hand sinaasappel daar steek je 3 a 4 kruitnagels in die gewoon in de fruitschaal of elders neer leggen en je bent er ook been 1 a 2 dagen van af

  succes met deze tip

 • Ik zit op kantoor, als een malle om me heen te meppen met een electrische vliegenmepper, ze vallen met bosjes neer, maar voor elke ‘KILL’ komen er 10 terug…!

 • ooooow geweldig!!

  hij staat er net 10 minuten en er zitten al een stuk of 10 in 😛 ik vind t heerlijk!!!!! eindelijk van die vervelende beestjes af

 • Een ware plaag gehad van fruitvliegjes in huis. Meestal zet ik gewoon een bakje appelazijn neer en zijn ze weg, maar nou waren het 2 zwermen van zo’n 40 beestjes, verschrikkelijk.
  Koop in elk geval NOOIT fruitvliegjesvallen, deze een hele nacht half op een fles wijn gezet, midden in een zwerm, 1 fruitvliegje is op de val gaan zitten.

  het beste werkt hier gewoon iets laten liggen, een open fles wijn o.i.d. en een halve dag elk uur even kort stofzuigen, in totaal maar 10 minuutjes werk, maar zeer doeltreffend.

 • Dat idee van een val met een glas en een papieren trechter is goed, maar azijn als lok-vloeistof??? Fruitvliegjes (Drosophila’s) komen af op gistend fruit, en gistende voedsel- en drankresten. Niet zonder reden, de larven van de beestjes leven van gist. Azijn is het eindproduct van alcoholvergisting, maar toch niet iets waar fruitvliegjes op afkomen?

  Ik had recentelijk zo’n plaag, met het warme weer, constant 25 graden of meer in huis, ik deed mijn vuilnisbak open en er stoof een wolk van die vliegjes uit, grrr. Heel veel met een kruimeldief weggezogen.

  Ik heb vandaag zelf zo’n val gemaakt en met azijn gevuld. Resultaat na een uur: geen.

  Daarna zo’n val er naast geplaatst, gevuld met de siroop van een blikje lychees. Resultaat na een uur: één verzopen vliegje.

  Daarna een derde val geplaatst, met een zelfverzonnen killer Drosophila attraction fluid: rosé, aangelengd met Safari, lychee-siroop, een scheutje afwasmiddel (dodelijk voor insekten, denk aan het aloude home-made insekticide water met spiritus en groene zeep), een lychee en als klap op de vuurpijl de inhoud van een zakje gist (bij ieder supermarkt verkrijgbaar, bij de pakken meel om brood en cake meer te maken). Het glas zover gevuld dat de onderkant van de trechter maar een centimeter boven hing. Als ze er in kruipen en dan gaan vliegen verzuipen ze gelijk… Resultaat: binnen een uur zag ik tientallen Drosophila-lijkjes op dit mengsel drijven…

  Uiteraard moet je deze val combineren met verbeterde hygiëne (geen vaat op het aanrecht laten staan, voedselresten eerst in plastic zakjes voor je ze in de vuilnisbak doet.

  Een dergelijk val buiten plaatsen als je de tuin- of balkondeur open laat staan is ook een goed idee. Zorg dat ze op die val afkomen in plaats van de gistende voedselresten in jouw huis….

 • In plaats van dat gepiel met dat papieren trechtertje (IMO) kun je er ook gewoon een stukje huishoudfolie overheen spannen (met een elastiekje vastzetten en er een klein gaatje in porren. En als je geen azijn hebt werkt het ook prima met een stukje (overijp) fruit.

 • Hoe groot is een plaag?
  Al een week of 2 last van vliegjes en fruitvliegjes, een week lang elke dag de stofzuiger een keer gebruiken en bijna alles weer weg, de vliegjes zijn traag dus makkelijk te vangen. Tja en dan komen er meer en meer fruitvliegjes en dat stofzuigen word je ook wel zat. En nog niet op het idee om er wat anders aan te doen. Gisteren honderden opgezogen en vanmorgen pas het idee om op internet te kijken. De valletjes een week geleden in de winkel gehaald helpen niet echt, ach een paar tientallen. Inmiddels minstens duizend weggewerkt. Eerder de vraag hoeveel duizend. Toch meer met internet gaan doen. Deze site als eerste gekeken. Dank U allen voor de tips. Nooit eerder last gehad en nu dus veel. Ik heb vele tips direct toegepast.Het huis staat o.a. inmiddels vol met glazen. Zo simpel en achteraf zo vanzelf sprekend.

 • Het enige wat ik direct in huis had om van de krengen af te komen was sinaasappel met kruidnagel. Er staan nu twee sinaasappelvallen in de kamer. De fruitvliegjes komen er wel op af, maar verder vang/dood je ze er niet mee, dus ik ga morgen toch maar een trechterval probberen..

 • Laat een glas ( halfvol ) met citroenbier ( radler ) staan, zijn ze gek op.
  Hier kwam ik per ongeluk achter toen ik zelf een glas in de keuken had laten staan 🙂

 • Wat betreft naakt slaķken strooi er zout op en ze zijn weg laat dat hoopje zout liggen en je ziet ze niet meer

 • Wat bij mij goed werkt tegen muggen; Handje kruidnagels in een vijzel crushen, op een schoteltje doen en dat in de slaapkamer plaatsen. Vrouwtjesmuggen houden niet van de geur van kruidnagels en blijven weg. werkt ong. 2 weken. Daarna indien nodig herhalen. Succes!

 • Meelmotten? Muggen? Zilvervisjes? Fruit-alleseetvliegjes? Ander vliegend of kruipend gespuis? Weg met die diertjes vermoordende middelen. Neem koffieboonspinnen. Terwijl gewone spinnen allen maar prooien kunnen vangen vanuit hun web en er best veel in de spinnenwebben vliegen kunnen koffieboonspinnen dat vangen en doden ook zonder web. Ik heb er een heleboel bij toeval en ze zijn erg nuttig. Ze eten zelfs alle prooien die ik voor ze gevangen en zelfs gedood heb. Heel handig diertjes. Ze zien er wat eng uit voor sommige bange mensen maar ze bijten alleen diertjes. Ze zijn heel slim en als je langsloopt voelen ze ze trillingen al en zoeken een plek waar je ze niet doodtrapt. Nog slimmer dan andere spinnen dus. Ik ben er heel blij mee.

  Dat muggen niet houden van citroengeur is onzin. Ze komen gerust drinken van citroen water. En eten zelfs citroenen op die wegrotten. Tea tree olie en eucalyptus olie mengen en die klaar zetten. Een niet warm wordend lampje aan doen kan ook.
  Je zou ook je eigen bloed kunnen aftappen in een schaaltje doen met antistolling erin en dat buiten klaarzetten. Dan hoeven de muggen niet meer naar binnen om je te bijten. Ja muggen bijten met hun mond. Terwijl wespen en bijen en hommels steken met hun angel uit hun kont. Leuk rijmpje ook.
  Wespen en bijen nooit vangen want er is massale bijen en wespen sterfte. Zonder die bestuivers geen groente en fruit meer !
  Wil je nooit meer last van wespen en bijen? Plant bloemen en planten waar ze nectar uit kunnen halen. Hang een eind weg een kolibrie drinkfles op dan kunnen ze daar lekker drinken en blijven ze bij de tafels en zo weg. Fruitvliegen doen dat vast ook. En niet zo panisch bang zijn van bijen, hommels en wespen -bijen en hommels steken veel vaker niet dan wel- en gewoon kalm blijven helpt veel beter dan ze proberen te vangen. Steek je vinger uit, ze landen erop en snuffelen en proeven je vinger en vliegen dan weer weg want zweet ruikt en smaakt niet naar nectar. Niet schoppen en slaan. Laat ze ruiken en proeven en als ze klaar zijn vliegen ze kalm weer weg. Leg een bierviltje op je glas drinken. Kan er niemand in. Of drink uit de fles waar je de dop op doet. En als je rustig tegen ze zegt daar is jullie eten en je wijst langzaam die kant op begrijpen ze dat ook.

 • Ik hoop heel erg dat deze tips gaan helpen volgende zomer. Ik heb zelf een aantal fruitbomen in mijn tuin staan en ook veel fruit in huis liggen. Momenteel al veel geprobeerd maar ben nog niet dé tip tegengekomen..

 • Waar ik ook niet zo goed in ben: zorgen dat ze niet komen. Veel de keuken schoonmaken en fruitresten niet in de bak laten zitten, maar het huis uit!