Datum in je menubar

datum_menubar.jpgZelf betrap ik me er altijd op dat ik snel even F12 (Dashboard) om de datum te bekijken. Dat moest sneller kunnen, dacht ik, en jawel! Op Lifehacker vond ik dit artikel dat vertelt hoe je de datum in je menubar kan zetten. Het is even wat copy pasten in je System Preferences, maar dan heb je ook wat!

 • In je System Preferences, open International en ga naar de Formats tab.
 • Rechts naast Dates, klik op de Customize button. Stel deze op de manier in, zoals je het zelf graag wil zien in de menu bar. Zelf heb ik hier Show: op Medium gezet en de dag verwisseld met maand. [ 5 Jan. ] dus.

datum_instellingen.jpg

 • Kopieer het datum format naar je clipboard en druk op OK.
 • Druk op de Customize button naast Times.datum_tijd.jpg
 • Plak nu het datum format naast de tijd en druk op OK.

Handig! Nu niet alleen de tijd, maar ook de datum in de menubar. Met dank aan Lifehacker.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Matthijs Roumen
  Posted 08/06/2008 12:00 pm 0Likes

  @Jannie: Jeetje, wat een stomme fout van me. Heb em der gelijk uit gehaald. Dank!

 • Jannie
  Posted 08/06/2008 4:40 am 0Likes

  1e alinea:
  Op Lifehacker vond ik dit artikel dat verteld hoe je de datum in je menubar kan zetten.
  Vertelt moet met een T

 • Ytsen
  Posted 28/05/2008 10:08 pm 0Likes

  Okay got it, iets met het aantal velden … :/

  Bedankt iig voor de tip!

 • Ytsen
  Posted 28/05/2008 9:59 pm 0Likes

  Hm, ik had het even voor elkaar, maar nou luistert mijn mac niet meer naar veranderingen die ik in de “Customise” van “Times” maak … Beetje buggy, of zie ik iets niet?

 • De Bruijn
  Posted 28/05/2008 9:47 am 0Likes

  Het allerbeste programma is natuurlijk gewoon MenuCalendarClock, te halen bij:

  http://www.objectpark.net/mcc.html

  Schrijf hier maar ‘s een artikeltje over, want het is een erg prettig stukje software.

 • Matthijs Roumen
  Posted 27/05/2008 9:54 pm 0Likes

  toinef: Klopt dat kan ook! Maar dat is weer een extra muisbeweging en klik. En lifehackers zijn lui 😉

 • toinef
  Posted 27/05/2008 9:02 pm 0Likes

  ligt het nou aan mij want bij mij kan ik gewoon ff op de tijd klikken en dan krijg je ook de datum te zien!
  Dus waarom moeilijk doen als dat ook al kan (ik gebruik tiger en heb dit volgens mij nog niet aangepast)

 • Andre
  Posted 27/05/2008 5:20 pm 0Likes

  Als ik de datum wil zien dan ga ik gewoon met de muis op de tijd staan en dan komt er vanzelf in een popup venster de datum te staan (standaard in windows xp) dus waarom moeilijk doen en je taakbalk nog groter maken zodat de datum ook getoond wordt??????????

 • Coen
  Posted 27/05/2008 1:23 pm 0Likes

  Ik vraag via deze weg even een consult aan met je, matthijs 😉 ik krijg het niet voor elkaar, en bovendien zijn over heel OS X mijn tijden en data door elkaar geschud. Twitter me anders maar even wanneer je kunt.

 • Anja Wassenaar
  Posted 26/05/2008 1:10 pm 0Likes

  Ik vind het ook wel erg handig dat als ik op F12 druk ik bij de iCal widget meteen naast de datum ook al mijn iCal afspraken van vandaag zie staan.

 • Patrick
  Posted 25/05/2008 11:10 pm 0Likes

  En onder windows (XP) gewoon even je taakbalk 1 stapje omhoog trekken, geeft meer ruimte voor open applicaties en je ziet direct de datum en tijd rechtsonderin i.p.v. alleen de tijd. (wel eventueel eerst rechtermuisknop op je taakbalk en lock the taskbar uitvinken)

 • Matthijs Roumen
  Posted 24/05/2008 5:35 pm 0Likes

  @Coen: Heb je de weergave wel op Medium gezet?

 • Coen
  Posted 24/05/2008 4:08 pm 0Likes

  Ik heb het geprobeerd, maar ik krijg het niet voor elkaar. Bij mij staan er ook de haken omheen, maar als ik op OK klik veranderd mijn menubalk niet mee. Ik blijf alleen ‘za 16:02’ zien.

 • Louk
  Posted 23/05/2008 2:50 pm 0Likes

  Handige tip. Je moet de datum dus wel tussen [ ] zetten anders werkt het niet.

 • Maarten Terpstra
  Posted 23/05/2008 2:05 pm 0Likes

  Dit programma is daar ook een oplossing voor:

  http://www.objectpark.net/mcc.html menucalenderclock geeft de datum weer + haalt uit iCal je afspraken en taken!

 • Reinier Ladan
  Posted 23/05/2008 2:00 pm 0Likes

  Nog handiger is het tooltje iStat menus (http://www.islayer.com/index.php?op=item&id=28) wat veel meer kan dan alleen een datum, maar als je het enkel daarvoor gebruikt is het ook al de moeite waard. Voordeel ten opzichte van de standaard mac manier is dat als je erop klikt een kalendertje krijgt inclusief weeknummers (wat ik erg vaak gebruik) en je kan een eigen lettertype/lettergrootte kiezen voor het vertonen van de datum.

 • Matthijs Roumen
  Posted 23/05/2008 1:19 pm 0Likes

  @Verbal_Kint Klopt! Maar ik heb m’n Dock op Hide staan. Geeft net weer een beetje meer werkruimte. Daarnaast heb ik geen items in m’n Dock staan – alles gaat met QuickSilver – dus als m’n iCal niet open staat zie ik de datum daar ook niet.

 • Verbal_Kint
  Posted 23/05/2008 1:16 pm 0Likes

  De dag van de maand staat ook in het iCal icon in je dock..

 • Mitch
  Posted 23/05/2008 12:51 pm 0Likes

  Mooie tip! Nog een alternatief voor als je je menubar niet wilt opvullen: als je in de menubalk op de tijd klikt, krijg je ook de datum te zien. Het is wel een handeling, maar gaat op de meeste Macs een stuk sneller dan Dashboard oproepen en weer wegdrukken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]