Tijd voor de Pomodoro ‘tijd benuttings techniek’!

Vorige week heeft Lifehacker.com haar lezers gevraagd te stemmen welk van de tijdmanagement-technieken het best werkt. Op nummer één geëindigd, nipt voor Getting Things Done (GTD), de Pomodoro-techniek. Tijd dus om deze populaire techniek onder de loep te nemen. Geen tijdmanagement maar tijd slimmer benutten. Tijd laat zich immers niet managen!

https://lifehacking.nl/werk-tips/vergroot-het-succes-van-je-team-met-de-google-top-5/

Wat belooft de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek belooft nogal wat! Francesco Cirillo, de bedenker, belooft ons onder andere:

 1. Minder stress ervaren doordat je het concept van tijd anders gaat ervaren.
 2. Je focus en concentratie vergroten door het aantal interrupties te verminderen.
 3. Bewuster worden van je keuzes en besluiten.
 4. Je motivatie vergroten en constant houden.
 1. De vastberadenheid om je doelen te behalen vergroten.
 2. Je schattingsvermogen verbeteren.
 3. De manier van werken en studeren verbeteren.
 4. Je vastberadenheid vergroten om het toe te blijven passen in complexe situaties.

 

Hoe werkt de Pomodoro-techniek?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je gebruikt een kookwekker (Francesco gebruikte er tijdens zijn studie een in de vorm van een tomaat; vandaar de naam) om je tijd te verdelen in blokken van een halfuur. Voordat je aan een taak begint schat je het aantal blokken dat je nodig denkt te hebben. Dan start je, en zet je de kookwekker op 25 minuten. Essentieel is dat je vervolgens door niets en niemand laat afleiden. Ook niet door jezelf! Als na 25 minuten de wekker gaat neem je 5 minuten pauze om iets te doen wat niet veel ‘hersenkracht’ vraagt (bijvoorbeeld een rondje lopen, een kopje koffie of thee pakken etc.). Na 3 à 4 Pomodoro’s neem je een langere pauze van 20-30 minuten.

Waarom werkt de Pomodoro-techniek?

Ons brein heeft tijd nodig om op te starten. Voor sommige taken wel tot 15 minuten! Iedere keer dat je wordt gestoord begint dit proces opnieuw. Dat gebeurt vaak omdat we snel afgeleid zijn. De snelheid van ons denken ligt immers veel hoger dan de snelheid waarmee we lezen of luisteren. Bovendien zitten veel mensen in een ‘open kantoortuin’. De Pomodoro-techniek werkt met dermate korte ‘tijdsblokken’ dat je door het zetten van de wekker (en het tikkende geluid) je (onbewust) veel beter concentreert om je doel te behalen. Enerzijds omdat je gemotiveerd bent en je niet af te laten leiden, anderzijds omdat je denkt; “wat is nu een half uurtje?”. Juist het ervaren van tijd als ‘een opeenvolging van gebeurtenissen’ in plaats van ‘het hebben van een voorraad die op kan raken’ zorgt voor minder stress volgens Francesco. Wie kent niet het gevoel van; “Hè, er is alweer 2 uur voorbij en ik heb nog niets gedaan…”? Meer over het besef van tijd zie je hier.

Wat doe je met de Pomodoro ‘hulpformulieren’?

Er zijn er twee. De ‘Pomodoro Activity Inventory’-sheet, een soort ‘Master ToDo’-list. Hier schrijf je alles op wat in je hoofd rondspookt; wat je nog moet doen. Al je activiteiten en taken. Dus al je ToDo-lijstjes hierop ‘dumpen’, ook die van je telefoon, agenda of
e-mailprogramma en ja, ook de post-its op je scherm. Dat geeft al rust.
Het 2e ‘hulpformulier’; de ‘Pomodoro ToDo Today work sheet’ is net even iets anders dan een gewone ToDo lijst. Je kijkt op je Activity Sheet en schrijft dan op de ‘ToDo Today’ alle taken die je ‘vandaag’ wilt afmaken. Per taak schat je het aantal Pomodoro’s en vervolgens zet je de kookwekker. Dan houd je bij hoeveel Pomodoro’s je nodig hebt gehad.  Aan de onderkant van het formulier houd je bij welke interrupties er waren tijdens je Pomodoro en als je taak klaar is tel je het aantal Pomodoro’s dat je nodig hebt gehad en kijk je naar het verschil. Hierdoor kun je op termijn je werk beter in te schatten en leer je jezelf beter kennen op het gebied van afleidingen en interrupties.

Nadelen van de Pomodoro-techniek

Het voordeel is ook een nadeel. De reden waarom deze techniek zelfs boven de GTD techniek eindigt, is omdat hij erg simpel is en voor heel veel mensen erg goed werkt. Echter de grote valkuil is dat je op je Activity Sheet niet goed ziet wat ‘clusters van taken zijn’ ofwel de (kleine) projecten. Daardoor kun je ‘te simpel’ naar je lijst gaan kijken. Je hebt bovendien de neiging om de activiteiten die niet snel en simpel te doen zijn, voor je uit te schuiven.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek3Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

19 Comments

 • Avatar
  Lockpicking Universiteit
  Posted 20/02/2019 8:12 pm 0Likes

  Leuk om te zin dat de Pomodoro techniek de laatste jaren steeds meer ontdekt wordt. Ik gebruik een vergelijkbare methode van tijds management die voor mij persoonlijk het beste werkt maar eigenlijk zeer vergelijkbaar werkt.

 • Avatar
  Ramon Bovenlander
  Posted 09/02/2019 10:09 pm 0Likes

  Ik beoefen deze manier van tijd management nu al enkele werken. In het begin was het even wennen maar ik vind het nu een prettig manier van werken. Ik heb altijd al het idee gehad dat het bij mij iets langer duurt om in een bepaald onderwerp te duiken. Maar met deze pomodoro techniek lukt het met aardig om erin te duiken maar ook niet te lang erin te blijven zodat je steeds meer gaat afdwalen.

 • Avatar
  Rake
  Posted 01/02/2019 12:29 pm 0Likes

  Super interessant! Bedankt voor de tip, klinkt allemaal erg logisch. Ik ben benieuwd hoe het voor mij in de praktijk gaat werken. Ik ga het proberen toe te passen. Lijkt me wel ideaal als dit echt helpt met het beter indelen van mijn tijd en daardoor productiever te worden.

  • Avatar
   Lockpick
   Posted 16/03/2019 10:13 pm 0Likes

   Hoe gaat het tot nu toe?

 • Avatar
  Iwan
  Posted 29/12/2013 6:56 pm 0Likes

  Nieuwe release van een poomodoro andriod app die kan synchroniseren met google tasks en agenda.
  Biedt oa de mogelijkheid om alle uitgevoerde pommodoro’s in je agenda terug te zien en taken tot pommodoro’s te benoemen.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=amqo.tasktimercalendar&hl=en

 • Avatar
  Marjolein
  Posted 04/10/2013 2:44 pm 0Likes

  Ik heb de wekker (het fysieke ding, tomaatvorm) besteld via Amazon.de. Hij ziet er erg leuk uit (precies als op het plaatje) en heeft een tijdschaal/verdeling tot 25 min en het belletje is luid als ie bij nul is. Let wel even op dat hij errug luid tikt en dat kan verstorend werken…

 • Avatar
  Caroline van 't Ooster
  Posted 22/03/2012 11:36 am 0Likes

  Beste Jerre, opnieuw inspirerende tips!
  Je efforts worden op prijs gesteld.

 • Avatar
  Jerre
  Posted 19/03/2012 9:08 am 0Likes

  Hier nog een gave mindmap van Hans Buskes over de Pomodoro techniek! http://mastermindmaps.files.wordpress.com/2010/10/pomodoro.jpg

 • Avatar
  Ludz
  Posted 17/03/2012 8:51 am 0Likes

  Beetje slap om de posts van LH één op één te volgen..

 • Avatar
  Sypie
  Posted 13/03/2012 11:31 pm 0Likes

  Ik ga dit oppakken om de studie-werkzaamheden inzichtelijk, overzichtelijk en met doelstellingen voor elkaar te krijgen. Het is veel werk maar het is te doen als je serieus met je werk bezig bent. Ook voor de studie is dit dus een heel goed ding.

  Binnenkort meer over mijn resultaten.

  • Avatar
   Jerre
   Posted 14/03/2012 10:39 am 0Likes

   Hoi Sypie, hier nog wat tips voor als je de Pomodoro met studeren gebruikt:

   1) Experimenteer met wat grotere blokken tijd (bij mij werkt 50 min. heel goed; gebruik dan de Pomodairo app op je telefoon) en en zet een koptelefoon op met instrumentele 60 bpm muziek, barok, minimal of deep (check bijv. deepmix.eu) of iets waardoor je snel voor je gevoel in de ‘flow’ komt (je alfa hersenfrequentie = de ‘alerte leerstaat’ ofwel: maximale aandacht, opname en focus. Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Georgi_Lozanov).
   2) Het is breinvriendelijk om eerst onderwerp, achterkant boek en inhoudsopgave te bekijken.
   3) Scan de eerste keer alleen de tekst en let vooral op koppen, grafieken en plaatjes.
   4) Ga er de 2e keer met de snelleestechniek doorheen (dus probeer je fixatiegebied te vergroten en stop met subvocalisatie en regressie) terwijl je bekende ‘ritmische vloeiende beweging’ (heb ik ook niet verzonnen 😉 met je een potlood maakt probeer dan gelijk (in dezelfde beweging) de hoofd en bijzaken (licht) te onderstrepen.
   5) Als je Pomodoro eindigt doe dan even 5 minuten niks met je brein.
   6) Aan het begin van je volgende pomodoro kijk je eerst even naar je onderstrepingen van je vorige ‘blok’.
   7) Na 3 of 4 Pomodoro’s neem je een langere pauze (20 – 30 min).
   8) Gebruik nu je eerstvolgende Pomodoro om van je hoofd- en bijzaken een mindmap te maken.
   9) Voodat je aan de volgende Pomodoro reeks begint, kijk dan eerst naar je mindmap.
   10) Als je klaar bent met je stof en je hebt een aantal van dit soort ‘reeksen’ gedaan, maak dan je mindmap af (of beter nog zet hem opnieuw op) en gebruik die voor je overhoring of je tentamen. Het zijn ook mooie spiekbriefjes maar je zal zien dat als je je ogen sluit je de hele mindmap in je ‘geestesoog’ kan ‘doorlopen’……

   Succes!
   Jerre.
   PS Dit is ook een prima methodiek voor het maken van presentaties die je ‘uit je hoofd’ wil kunnen doen!

   • Avatar
    Caroline van 't Ooster
    Posted 22/03/2012 11:39 am 0Likes

    Heb je een tip voor een cursus waar een goede snellees techniek wordt onderwezen?

    • Avatar
     Jerre
     Posted 19/04/2012 11:02 pm 0Likes

     Hoi Caroline,

     We hebben gemerkt dat je snellezen (begrijpend snellezen) het beste leert in combinatie met handmatig mindmappen, geheugentraining en lateraal denktechnieken. Deze onderdelen versterken elkaar.

     Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.academyofminds.com/training-workshop/life-long-learning/

     Kritieke succesfactor nr.1 blijft echter motivatie dus hoe kun je de discipline om te oefenen en oefenen en oefenen verkleinen? Tegenwoordig gebruiken we ook een computerondersteunend programma hiervoor. Dat helpt ook om vanaf je scherm snel te lezen. Steeds meer informatie komt nl. via het scherm op ons af.

     Mail me anders even als je hier meer over wil weten: jerre.lubberts@worldofminds.com of bel 0707071355.

     Suc6!
     Jerre.

  • Avatar
   Theo Roelfsema
   Posted 21/03/2012 9:17 pm 0Likes

   Hey Jerre,

   Leuk weer eens wat van je te lezen. Ik ga het proberen.

   Theo

 • Avatar
  Rick
  Posted 13/03/2012 12:35 pm 0Likes

  Ik ben het sinds het Lifehacker.com artikel mezelf aan het verdiepen in de Pomodoro techniek.
  Wel interessant lijkt mij.

  Maar heb het nog niet geimplementeerd.
  Ik gebruik er tot nu toe een app voor op m’n iPhone, maar ga toch ook nog maar even kijken naar een desktop app.

  • Avatar
   Jerre
   Posted 13/03/2012 1:30 pm 0Likes

   Hoi Rick, ik heb er nu een aantal geprobeerd en deze app werkt goed: http://code.google.com/p/pomodairo/ omdat hij ook een tasklist heeft en je kan analyseren waar je de mist ingaat. Voor echte puristen is de cherrytomato beter omdat die erg simple is en je een pomodoro niet kan afzetten als je hem eenmaal gestart bent: http://beatpoints.com/cherrytomato/

   SUCCES! Laat even weten hoe het gegaan is.

   PS Ik laat binnenkort via twitter wel even weten waar ik de boekuittreksels vd Pomodoro, GTD en Procrastination handbook neerzet…

 • Avatar
  Jerre
  Posted 13/03/2012 11:31 am 0Likes

  Dank je Judith. Het werkt gewoon erg goed. Zelfs voor teams. Helemaal als je team dashboards in de Cloud gaat gebruiken.

  Waneer gebruik jij het nu wel en wanneer juist niet? Ook samen met anderen? Gebruik je een app op je computer en je smart phone?
  Vr.Gr., Jerre.

 • Avatar
  Judith
  Posted 13/03/2012 8:22 am 0Likes

  Interessant artikel. Ik gebruik ook Pomodoro’s om mijn effectiviteit te verhogen en het helpt me om focus te houden en reëel te plannen. De combinatie met andere technieken kende ik nog niet.

  Misschien nog een Pomodoro besteden aan het corrigeren van dt-foutjes in dit stuk?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: