Weggeef Woensdag: Tijdswinst door NFC

In het Grote Boek der Afkortingen staat NFC omschreven als Near Field Communication. NFC is een contactloze communicatie (uitwisseling van data) tussen twee apparaten die zich op minder dan 10 cm van elkaar bevinden. Hoewel er verschillende soorten implementaties bestaan, spitst dit artikel zich toe op het lezen en schrijven van NFC-tags met behulp van een recente smartphone.

Drie componenten zijn onontbeerlijk om met NFC aan de slag te gaan:

 • Een smartphone die voorzien is van de juiste hardware. De recente toestellen zoals Samsung Galaxy S4, Nexus 4 en HTC One beschikken hierover. Apple is er nog niet klaar voor. Een volledige lijst is terug te vinden op de site van NFC-world.
 • Een app om tags te lezen en te schrijven. Populaire apps zijn ondermeer NFC Task Launcher, WifiTap WiFi NFC en Locale NFC Plugin.
 • NFC-tags: op de site van NFC-Nederland vind je een keur aan tags, in alle maten en gewichten, gaande van stickers, sleutelhangers tot zelfs pennen.

Tijdswinst door NFC

Met NFC-tags kan je de instellingen van je smartphone automatisch laten aanpassen of je smartphone bepaalde handelingen laten verrichten. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Je kunt je configuratie van je wifi in een NFC-tag steken. Heb je vrienden op bezoek die willen gebruik maken van je draadloze internet, scannen ze even het labeltje en automatisch wordt dit access point met de juiste configuratie toegevoegd. Niet meer nodig om alle parameters manueel in te geven.
 • De instellingen van je smartphone aanpassen aan de juiste context: in je woonkamer wil je wifi aanzetten, bluetooth uit, geluidsvolume normaal, in je slaapkamer dient je smartphone in vliegtuigmodus te staan, automatisch je slaapmonitoring-app op te starten en je geluid uit te schakelen. Deze profielen leg je eenvoudig vast in een tag. Even scannen en het juiste profiel wordt geactiveerd op je smartphone.
 • Aan de inkom van je bedrijf of winkel kleef je een NFC-label die, bij scanning, je automatisch incheckt op Foursquare. Geen gedoe meer met het openen van de app, zoeken naar de juiste locatie en dan nog ‘ns inchecken: gewoon even de tag scannen.
 • Achter de zonneklep van mijn auto heb ik een tag aangebracht met daarin het telefoonnummer van mijn pechdienst. Sta ik naast de weg met een weerbarstige motor, hoef ik niet meer te gaan zoeken naar dat nummer. Handig in zo’n geval waarin je doorgaans toch gestresseerd bent en je dus alleen je smartphone over het stickertje moet laten glijden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je met deze technologie kan doen. De mogelijkheden zijn schier oneindig.
Wil je ook met NFC beginnen? Voor de smartphone dien je zelf te zorgen, de tags kan je op deze weggeef-woensdag winnen. NFC-Nederland stelt hiervoor drie Universal Kits ter beschikking. Enig idee in welke stad deze firma gehuisvest is? Verstuur je antwoord via dit formulier en misschien komen de tags jouw richting uit. Succes!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

 • Renaat Toppets
  Posted 10/06/2013 9:50 pm 0Likes

  Hartelijk dank voor de vele inzendingen!
  Een onschuldige hand trok inmiddels 3 winnaars uit de goede antwoorden. Een dikke proficiat aan:

  – Pieter Bas E.
  – Thomas P.
  – Luuk v. B.

  Jullie ontvangen spoedig een e-mail met de vervolgstappen.

 • Senol Tapirdamaz
  Posted 05/06/2013 9:17 am 0Likes

  Hoe vaak mag/kan je eigenlijk meedoen met weggeefwoensdag?
  kan me voorstellen dat een scriptje voor het google doc formulier zo geschreven is 🙂

  • Renaat Toppets
   Posted 05/06/2013 12:24 pm 0Likes

   Terechte opmerking! Gelukkig hebben we ook een scriptje voorzien om de dubbels eruit te halen 😉

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: