Timehacking: Rescuetime en Wakoopa

Bijhouden hoeveel tijd je aan projecten besteed is af en toe een hels karwei. Soms vergeet je gewoonweg bij te houden wanneer je gestart bent met een project en voor je het weet ben je snel even tussendoor aan het msnen of speel je even snel een spelletje online. Rescuetime (momenteel nog in beta) lost dit probleem voor je op. Na installatie van een klein programmaatje wordt op de achtergrond gemonitord welke programma’s en welke websites je hoe lang gebruikt. In een erg gelikte online interface (die wel wat weg heeft van een strak gestylede Google Analytics) kun je snel en makkelijk je volledige gebruik zien.

Pros

Rescuetime grafiek
Daarbij is het mogelijk bepaalde programma’s en sites te taggen, waardoor je per tag/project een overzicht hebt van hoeveel tijd je er aan besteed hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de webmail van je werk, de corporate site, het intranet van je werk en Word taggen met ‘werk’ en je prive mail, youtube en de site van je voetbalvereniging taggen met ‘prive’ om snel te zien hoeveel tijd je aan ‘werk’ en ‘prive’ besteed. Een gemis hierin is bijvoorbeeld wel dat het niet mogelijk is om specifieke subpagina’s van sites te taggen. Zou zou ik het bijvoorbeeld erg prettig vinden om verschillende documenten in Google Docs een andere tag mee te kunnen geven. Ik gebruik Google Docs namelijk voor verschillende projecten, meerdere zakelijk en meerdere prive.
Rescuetime grafiek
Naast een grafiek van de populaire programma’s en het gebruik per tag kun je ook het dagelijks verbruik zien en het dagelijks verbruik per applicatie of site. Ook zijn deze drie grafieken zowel per week of maand te bekijken voor een nog beter (en af en toe nog confronterender 😉 ) overzicht.
Ook kun je deze data wekelijks via mail ontvangen (niet zo uitgebreid te customizen als de Google Analytics mailing, maar wel erg makkelijk).
Het op deze manier inzichtelijk maken van je applicatiegebruik maakt niet alleen je uren beter declarabel, maar helpt je ook beter inzichtelijk te maken waar je tijd verliest. Omdat je vervolgens bewust bent van het feit dat elk bezoek aan youtube om dat-ene-leuke-filmpje-nog-even-terug-te-kijken, aan hyves om even snel je profiel bij te werken of aan de site van de voetbalvereniging om in het forum een bericht achter te laten gelogd wordt en zichtbaar is in je wekelijks overzicht ga je bewust efficienter met je tijd om (en daar ging het ons om, toch?).
Rescuetime geeft je tenslotte de mogelijkheid je te abonneren op de meestgebruikte tags en bouwt momenteel verder aan de weg via de API. Van alles wordt verslag gedaan via de Rescuetime blog.

Cons

Naast het eerder genoemde nadeel dat het niet mogelijk is onderdelen van sites te taggen mis ik nog wat uitgebreidere mogelijkheden om de grafieken en de mailing naar mijn eigen wensen aan te passen. Ook wordt er her en der gehint naar een mogelijkheid om per dag doelen vast te stellen, een optie die ik persoonlijk wel prettig zou vinden.

Wakoopa

Daarbij vind ik een sociale component, zoals die wel in Wakoopa, een verwante tool van Nederlandse bodem, erg handig. Op basis van je webgebruik en het gebruik van anderen krijg je binnen Wakoopa namelijk aanbevelingen voor andere relevante programma’s. Daarnaast biedt Wakoopa de mogelijkheid contacten en groepen aan te maken en tips uit te wisselen, opties die ik uiteindelijk ook erg prettig zou vinden binnen Rescuetime.
Momenteel wordt het door het team van Wakoopa (de bijzonder getalenteerde twintigers Robert Gaal, Wouter Broekhof en Menno van der Sman) hard gewerkt aan de mogelijkheid om bij te houden welke webapplicaties je gebruikt (een optie die momenteel nog mist). Wanneer die optie wordt toegevoegd zijn beide applicaties wat mij betreft gelijkwaardig, waar bij Rescuetime de nadruk met name op projectmanagement ligt en bij Wakoopa de sociale component de boventoon voert.
De meest ideale timehacking tool zou een combinatie van Wakoopa en Rescuetime zijn. Maar zeker totdat Wakoopa de mogelijkheid integreert om bij te houden welke webapplicaties je gebruikt ben ik een fervent Rescuetime gebruiker.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

  • Daan
    Posted 14/12/2007 11:59 pm 0Likes

    Interessante web applicatie, daar ga ik gebruik van maken om voor mezelf mijn uren te analyseren. Ik werk meestal op vaste prijs gebaseerd op schatting vooraf. Inmiddels kan ik een realistische schatting maken maar daar ben ik in het begin wel eens de fout mee ingegaan en soms nog wel eens.
    Ik vind het trouwens heel normaal dat een bedrijf verzamelde gegevens ten gelde maakt als daarbij geen persoonlijke gegevens bij verkocht worden (iets wat ze vermelden). Ze hebben hard aan een goed idee gewerkt en dat mag beloond worden. Ze nemen tenslotte ook het risico om te kunnen floppen.
    Overigens doet Wakoopa dat ook, omzet moet ergens vandaan komen en de jaren van de internet bubbel zijn gelukkig voorbij. Een gezond bedrijfsmodel waarbij winst gemaakt wordt is niks mis mee en dient in mijn ogen gestimuleerd te worden. En wat waren die jongens van Wakoopa blij nadat ze die award kregen! Zo blij dat ze de volgende ochtend een fles echte bubbels opentrokken bij de Open Coffee meeting.

  • Polle de Maagt
    Posted 14/12/2007 4:36 pm 0Likes

    @sanne Helemaal niet persoonlijk opgevat. Al snap ik wel dat “al heb ik persoonlijk niet het idee dat ik uren verkoop” anders deed vermoeden 🙂 Ik bedoelde meer: ik schrijf zelf ook uren, omdat ik uiteindelijk enig idee wil hebben hoeveel tijd ik besteed. Zie mezelf echter niet als urenboer 😉

  • Sanne Roemen
    Posted 13/12/2007 11:25 pm 0Likes

    @polle was ook niet persoonlijk bedoeld hoor. En inderdaad, handig om te zien waar je je tijd aan besteedt.
    @Roel: ik zie ook steeds meer zelfstandigen die ‘achter de schermen’ een inschatting maken op basis van tijd, en in de offerte een prijs geven op basis van een ‘af’ product (functionaliteiten bij een website, aantal woorden bij een artikel, types uitingen bij een grafisch ontwerp).

  • Roel Willems
    Posted 13/12/2007 12:43 pm 0Likes

    @ Max: Bekijk eens de online projectmanagement tool intervals. Deze goed uitgewerkte website bied ook veel mogelijkheden voor het bijhouden en verwerken van uren. http://www.intervals.com
    @ Sanne: Ben het met je eens dat het fijner werkt om gewoon afspraken te maken voor een afgewerkte taak/project. Ik vind het vaak lastig om mijn tijd goed te verwerken omdat veel wat ik doe gebaseerd is op trial&error en veel “hobby werk”. Uiteraard wil ik niet de uren die ik besteed aan het uitzoeken en e.d. door factureren omdat het vaak van toepassing is op meerdere klanten. Ik zou er echt voor tekenen als je gewoon afspraken kon maken over de vergoeding van een afgerond project.

  • Polle de Maagt
    Posted 12/12/2007 7:36 pm 0Likes

    @Max Wat is je vraag met betrekking tot tijdschrijven? Waar loop je tegen aan?
    @Luigjes Rescuetime loopt inderdaad met de gedachte om algemene data te verkopen: “We will never sell, rent, or share your personal information with anyone, with our without personally identifying information. We may sell, rent, or share information about user behavior in the aggregate only. For example, we could share information like, “which day of the week do people spend the most time in front of their computer?””
    Verder vind ik het persoonlijk erg prettig dat ik data centraal opsla online. Zo kan ik op meerdere computers werken maar wordt de data over mijn werkgedrag op 1 plek opgeslagen.
    Dit sluit overigens volledig aan bij mijn heilige geloof in webapplicaties 😉 Ik gebruik geen desktop applicaties meer (behalve photoshop).
    @Sanne Interessante gedachte, al heb ik persoonlijk niet het idee dat ik uren verkoop. Het is alleen prettig om een idee te hebben waar je je tijd aan besteed en waar je tijd verspilt.

  • Sanne Roemen
    Posted 12/12/2007 4:55 pm 0Likes

    Het ziet eruit als een toepassing met veel potentie. Ik blijf het wel gek vinden dat mensen uren verkopen in plaats van ‘een website’ ‘geïnformeerd zijn over Web2.0’ of ‘een prachtige huisstijl’. Maar ja..

  • Luigjes
    Posted 12/12/2007 9:38 am 0Likes

    Met dit soort dingen vraag ik me altijd af waarom het nou web-based moet zijn. Waarschijnlijk omdat ze dan generale info kunnen verkopen oid.

  • Max
    Posted 11/12/2007 10:56 pm 0Likes

    “Bijhouden hoeveel tijd je aan projecten besteed is af en toe een hels karwei.” Klopt. In het verlengde van deze interessante post, kan wellicht eens een lifehacker ingaan op hoe omgaan met tijdschrijven? Googlen op “tijdschrijven” in combinatie met “lifehacking” levert nu nog niets op…

Comments are closed.