7 tips voor een kick-ass salarisonderhandeling

Salarisonderhandelingen met je potentiële werkgever; het is toch een beetje een mix van blufpoker en netjes opzitten bij je nieuwe schoonouders. Toch zorg je met een beetje voorbereiding voor alleen maar happy faces. Lees daarom onze tips voor een kick-ass salarisonderhandeling!

Het is om te beginnen verstandig om de voordelen voor je baas op een rijtje te zetten én te bepalen wat je waard bent. In dit artikel bespreken wij zeven van dat soort tips, en die gaan je sowieso helpen sterker in je schoenen te staan tijdens het onderhandelen over je salaris.

1. Wacht rustig af

In principe kun je op elk moment om een salarisverhoging vragen. Er zijn echter twee momenten uitermate geschikt: het beoordelingsgesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek.
Onderhandelen met je huidige werkgever? Doe dat bij voorkeur tijdens een beoordelingsgesprek. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je goed presteert en dat je duidelijk kunt maken waarom je de salarisverhoging verdient. Nieuwe baan? Vraag tijdens je sollicitatiegesprek om een salarisindicatie, maar bewaar het daadwerkelijke onderhandelen tot het arbeidsvoorwaardengesprek. Je werkgever heeft dan al besloten dat je de beste kandidaat bent, zodat je onderhandelingspositie een stuk beter is. Bovendien creëer je zo wat extra voorbereidingstijd, zodat je jezelf kunt verkopen als een malle.

2. Doe je huiswerk

Valt je functie onder een cao? In dat geval staat al redelijk vast hoeveel je kunt verdienen. De salarissen zijn namelijk ingedeeld in schalen. Wel kun je natuurlijk onderhandelen over in welke schaal je begint en of er ruimte is om door te groeien naar een hogere schaal. Geen cao? Doe dan onderzoek naar het gemiddelde salaris van iemand van jouw leeftijd met jouw functie, ervaring en andere kwaliteiten. Gebruik daarvoor een salariskompas, maar vergeet ook niet gewoon een beetje rond te vragen in je eigen netwerk, bijvoorbeeld onder oud-studiegenoten.

3. Bepaal zelf wat je waard bent!

Natuurlijk is het fijn een indicatie te hebben, maar uiteindelijk bepaal je ook zelf wat je waard bent. Om sterk te onderhandelen over je salaris moet je het gevraagde bedrag namelijk ook kunnen beargumenteren. Kijk hiervoor naar je kennis, ervaring en competenties. Vervolgens vraag je een bedrag dat je op basis daarvan nog nét kunt onderbouwen.

4. Probeer altijd te onderhandelen

Over de vraag of het verstandig is om je werkgever eerst te laten bieden of om zelf meteen een openingsbod te doen, zijn de meningen nogal verdeeld. Als jij als eerste een voorstel doet, loop je het risico te laag in te zetten of jezelf juist uit de markt te prijzen. Het kan echter ook in je voordeel werken: de rest van de onderhandelingen zijn gebaseerd op het bedrag dat jij hebt genoemd. Als een werkgever eerst een bod neerlegt, kan het soms lastiger zijn dat bod omhoog te lullen.

Hoewel je niet altijd kunt bepalen wie de onderhandeling start, zijn er alsnog een paar algemene tips:
• Word je gevraagd naar wat je eerder verdiende? Hou je antwoord dan zo vaag mogelijk. Geef bijvoorbeeld aan dat het jou vooral gaat om een redelijke vergoeding voor deze functie.
• Noem nooit meteen het exacte bedrag dat je in gedachten hebt, maar ga er zeker zo’n 10 tot 20 procent boven zitten.
• Probeer meer onderhandelingsruimte te creëren door een bereik te noemen in plaats van een concreet bedrag en hou daarbij een flinke marge aan. Met andere woorden: vraag nooit 2.500 euro, maar laat weten dat je aan een bedrag tussen de 2.500 en 3.000 euro denkt.
• Als de werkgever jou een aanbod doet, neem dat dan niet meteen aan. Vraag altijd om bedenktijd, zodat je kunt onderzoeken of het überhaupt een redelijk bod is.

5. Autootje erbij?

Ben je er eenmaal zeker van dat er niet te onderhandelen valt over je salaris, verdiep je dan in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een beloning hoeft namelijk niet altijd in de vorm van geld te worden uitgekeerd. Denk hierbij aan een leaseauto, flexibele werktijden en een dertiende maand. Vergeet ook je carrièremogelijkheden op de lange termijn niet; misschien is het bijvoorbeeld mogelijk een handige studie of cursus te volgen.

6. Chill…

Onthoud: een onderhandeling is geen strijd. Voorkom dat je het gesprek vijandig ingaat of gefrustreerd raakt. Beschouw een salarisonderhandeling in plaats daarvan als een win-winsituatie: beide partijen moeten met een positief gevoel weglopen. Bepaal echter wel een ondergrens, zodat het makkelijker is om standvastig te zijn en ‘nee’ te zeggen als je een bod echt te laag vindt. Houd daarbij ook rekening met wie je voor je hebt: een HR-manager heeft waarschijnlijk minder ruimte om te onderhandelen dan je toekomstige manager.

7. Gebruik de ACA-methode

Ten slotte noemen we nog de ACA-methode. ACA staat voor Advantage, Claim, Advantage. Met deze tactiek verpak je je eis (de claim) tussen twee voordelen (de advantages). Je begint de onderhandeling dus met een voordeel vóór je werkgever. Benoem bijvoorbeeld je relevante ervaring. Tegenover dat voordeel zet je vervolgens een claim: een eerlijk salaris! Vervolgens zet je daar weer een voordeel tegenover. Geef bijvoorbeeld aan dat je die investering meer dan waard bent omdat je ijverig en punctueel bent. Katsjing!

Wat vind je van deze hack?
6Te gek1Leuk1Serieus?0Meh...2Stom

About Author