Travel Hacks #4: Tips voor inpakken

Reizen betekent je vrijwillig storten in een nieuwe wereld, en dat kan erg louterend zijn. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid en zo soepel mogelijk op je bestemming aankomt, geeft Lifehacking je de komende tijd een serie tips. Vandaag aflevering 4: handige tips voor inpakken. Lees ook: 10 vakantietips voor reizen met het vliegtuig.

Inpaklijsten en inpak-Apps

Voordat je je spullen in je koffer stopt, moet je eerst weten wát je in je koffer stopt. Daar kun je je iPhone voor gebruiken, met bijvoorbeeld GetPacked (€1,59) waar we op Lifehacking al eerder over schreven. Er zijn ook vele alternatieven, zoals Packing Pro, met iCloud sync (€2,39).

Je kunt ook Facebook inzetten voor het maken van je paklijst. De website Meenemen.nl heeft de Facebook inpaklijst-App gemaakt. Ook handig.

Behalve Meenemen.nl zijn er nog veel meer websites die je kunnen helpen inpakken. Al eerder schreef Anja Wassenaar over Inpaklijst.nl, de ANWB heeft de bekende paklijst kamperen. Vermeldenswaardig is nog Samoon, met een aantrekkelijk vormgegeven website en paklijsten per meereizend persoon.

Maar natuurlijk kun je ook de algemene GTD-tools hiervoor gebruiken, zoals Remember The Milk of natuurlijk Evernote.

Pak licht

Als ik haast heb om weg te komen, neem ik altijd teveel spullen mee. Denk ik goed na over wat wel en vooral niet mee moet, dan kost het inpakken van mijn koffer een hoop tijd. De meeste mensen nemen trouwens eerder teveel dan te weinig mee, en al die overbodige kilo’s zeul je dan heen en weer voor niks. Mischa Coster gaf hier in 2010 al een heleboel tips over.

Dus pak liever iets té licht. Wat je mist kun je desnoods op de plaats van bestemming nog kopen. En als er ter plaatse een wasmachine is of het hotel biedt de service je kleren te wassen, kun je enorm besparen op aantal mee te nemen kilo’s, zeker voor langere reizen.

Pak slim

Leg eerst al je spullen klaar op bed of op tafel voor je het in de koffer stopt. Pas als je zeker bent dat je alles klaar hebt gelegd, begin je het in te pakken. Zo kun je veel efficienter inpakken. Over hoe je de dingen precies in je koffer stopt zodat ze ongekreukeld meekomen, staan talloze verhandelingen op internet. Bottom line: begin met de grote spullen, vul de gaatjes op met sokken en ondergoed. Stop ook altijd een paar dunne plastic zakken in je koffer voor je vuile was (dan is het uitpakken van de koffer sneller gebeurd)

Een tip van Lifehacker.com: rol je kleren op in compacte rolletjes voor je ze in de koffer stopt. Je overhemden kreuken dan minder, en er past meer in je koffer. Als je bovendien goed nadenkt over wat er eerst uit moet voorkom je gênante situaties bij de bagagecontrole op het vliegveld.

Vliegveld: check je bagage en je jas in

Heel veel vliegreizigers gebruiken een koffer die meemag in de cabine. Nadeel is dat je die op minstens twee luchthavens met je mee moet zeulen. Geen pretje en niet zonder gevaar. Met het inchecken van je bagage ben je daar vanaf. Het inchecken kost tijd en ook het ophalen van je bagage bij de luchthaven van bestemming, maar die processen zijn naar mijn ervaring tegenwoordig bijzonder efficient, en daarom de moeite waard.

Als je dan toch bezig bent, stop dan ook je jas in de bagage. Op vliegvelden heb je die nooit nodig, hooguit voor het stukje tussen gate en vliegtuig moet je naar buiten. Maar let wel op: zoals we in hack #3 al schreven, kan het inchecken van bagage bij low cost-maatschappijen erg prijzig zijn.

Mannen: draag op het vliegveld een colbertje

Mannen kunnen veel lol hebben van het dragen van een colbertje. Die heeft namelijk binnenzakken en daar passen makkelijk de hoognodige spullen in. En een colbertje draagt vaak comfortabeler dan een jas.

Essentiële bagage

In 2008 schreef Juliette Reinders Folmer hier al over dingen die niet altijd op inpaklijsten staan. Maar er is een lijstje dingen dat nooit mag ontbreken: je paspoort of ID-kaart, geld, PIN-pas en/of creditcard (met PIN), ticket en/of instapkaart, je kentekenbewijs en rijbewijs, en je telefoon. De rest kun je regelen of kopen.

Nog meer goede tips vind je in de top 10 van Lifehacking.com. Zien we wat over het hoofd? Heb je aanvullingen? Heb je nog andere goeie tips voordat je gaat boeken? Laat het ons en andere lifehackers weten in de comments!

Bonustip

Heb je nog oude koffers in huis staan? Je hoeft ze natuurlijk niet altijd weg te gooien.
large-40

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

8 Comments

 • Maurice
  Posted 21/07/2012 11:43 pm 0Likes

  Hey allemaal,

  nu zag ik iets staan over het niet meenemen van je jas het vliegtuig in.
  Mijn ervaring zegt dat je m beter wel mee kunt nemen, of in elk geval een fleecevest.

  Het is namelijk best wel koud en lawaaiig door de airconditioning. Tegenwoordig neem ik dan ook oordoppen en een warm fleecevest mee. Na een ervaring van vliegen in je t-shirt;-)

  • Bas
   Posted 15/07/2016 7:59 pm 0Likes

   Helemaal mee eens.

   Na het (tijdelijk) kwijtraken van een koffer toen we van het tropische Buenos Aires naar het vlakbij-de-poolse Ushuaia vlogen zorg ik alstijd dat ik een jas of trui en schoon ondergoed in de handbagage heb.

 • Carel
  Posted 02/07/2012 2:37 pm 0Likes

  Hele handige tips! Maar ik heb er ook nog 1.

  Zelf vlieg ik regelmatig met een budget maatschappij naar Engeland en hier moet je apart betalen voor in te checken bagage. Dit doe ik over het algemeen niet dus heb ik altijd handbagage bij me.

  Om te voorkomen dat ik honderd keer door de beveiligingspoortjes moet, zorg ik ervoor dat ALLE LOSSE accessoires die ik bij me draag opgeborgen heb in mijn handbagage wanneer ik in de rij sta voor de poortjes. Hier moet je dan aan denken aan horloge, kleingeld, portemonnee, sleutels, paspoort in veilige RFID paspoorthouder en uiteraard de RIEM. Ook is het handig om vloeistoffen en laptops binnen handbereik te hebben, want deze moet je uit je handbagage halen tijdens deze controle.

  Kleine tip in antwoord op de bericht van “Rob”, voor mijn gadgets heb ik het volgende aangeschaft:
  -een Cocoon – Grid-it voor al mijn losse kabels ed: http://www.cocooninnovations.com/product_info.php?cat_id=61&product_id=215
  -een USB lader met 4 uitgangen om mijn BB, Kindle, iPad en iPod van stroom te voorzien. Geen link helaas, maar het scheelt enorm dat een lader alles tegelijk kan opladen.

 • Alex H
  Posted 02/07/2012 1:39 pm 0Likes

  Handige tips voor reizen met alleen je handbagage lees je op de site onebag.com

 • Rob
  Posted 02/07/2012 10:16 am 0Likes

  Goede tips hier! Je kunt het nog handiger doen: Denk aan het weer op je bestemming, als je van koud naar warm reist, neem dan geen jas(je) mee want dat heb je helemaal niet nodig. Mannen kunnen i.p.v. een jasje ook een broek met voldoende zakken gebruiken om je paspoort, mobiele telefoon e.d. op te bergen. Je kan ook kleinere plastic zakken gebruiken om je schoenen in te pakken, zo heb je geen vieze schoenen tussen je schone spullen zitten. Zorg dat je opladers, kabeltjes en bijv. een mobiele harde schijf altijd samen inpakt in je handbaggage. Deze items geven vaak een alarm bij de scan van je handbaggage en het is dan handig als je die in 1 keer uit en later weer in kunt pakken. Anders sta je te stunten met losse items die je op verschillende plekken in je handbaggage wil opbergen terwijl er mensen achter je staan te dringen die hun handbaggage van de band willen pakken.

  • Maarten Festen
   Posted 02/07/2012 11:12 am 0Likes

   @Rob, dat van die plastic zakken is een prachtige tip, bedankt! Gedachte van een jasje met zakken is dat je die in een bakje op de band kan leggen. Dat lukt met een broek iets minder goed 🙂

 • Sandra
  Posted 01/07/2012 5:31 pm 0Likes

  Leuke en handige tips!

  Ik gebruik zelf altijd mijn Knock knock Pack this lijstje (link: http://www.knockknockstuff.com/catalog/categories/pads/kk-pads/pack-this-pad/ ). Zo vergeet ik niets en neem ik ook niet teveel mee 🙂

Comments are closed.

%d