Travel Hacks #5: onderweg

Het is juli en de zomervakanties zijn begonnen, dus gaan er weer heel wat mensen op stap, de komende tijd. Reizen betekent je vrijwillig storten in een nieuwe wereld, en dat kan erg louterend zijn. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid en zo soepel mogelijk op je bestemming aankomt, geeft Lifehacking je de komende tijd een serie tips. Vandaag aflevering 5: tips en trucs voor onderweg.

Snel door security

Als de veiligheidscontrole ook niet jouw ding is, kun je er maar beter zo snel mogelijk doorheen. Hier een paar handige tips. De voorbereiding begint al thuis:

 • Zorg dat je alleen het hoognodige in je handbagage hebt. Dat betekent dus: laptoptas uitmesten, handtas omkieperen en opnieuw inpakken, rugzak helemaal leegmaken voor je ‘m opnieuw inpakt.
 • Draag een overhemd met een borstzakje. Trek een colbert aan, of een makkelijke jas met binnenzakken.
 • Draag schoenen die je eenvoudig kunt uit- en aantrekken. Op sommige vliegvelden moet je nog steeds je schoenen uitdoen.
 • Pak je handbagage zó in, dat die dingen die je er altijd uit moet halen makkelijk te pakken zijn. Je laptop en je tablet, en het doorzichtig plastic zakje met vloeistoffen.

Op of vlak voor het vliegveld doe je het volgende:

 • Doe je riem af en stop die in je koffer of handbagage;
 • Haal je geld, sleutels, horloge, sieraden en andere metalen voorwerpen uit je zakken, van je armen en vingers en stop die in je handbagage;
 • Reis je in de winter? Stop dan je jas ook in je koffer, die heb je op het vliegveld en in het vliegtuig niet nodig;
 • Houd je paspoort en instapkaart (liefst op je smartphone) bij de hand.

Bij de veiligheidscontrole handel je alsvolgt (tips met dank aan Lifehacker):

 • Geef je ogen goed de kost, neem niet de eerste de beste rij voor de gate (zie verderop);
 • Stop nadat je je instapkaart en paspoort hebt getoond die documenten in je borstzakje of in je (inmiddels lege) broekzak;
 • Als je schoenen uitmoeten (kijk naar je voorgangers), doe je dat als eerste en zet die op de band;
 • Trek je jas of colbertje uit en leg die in een bakje. Leg daar bovenop het plastic zakje met vloeistoffen;
 • Stop je laptop en tablet in de volgende bakje;
 • Leg vervolgens je laptoptas/handtas en vervolgens je handbagage op de band.

Op die manier kun je het inpakproces aan het einde van de band omdraaien.

Neem niet altijd de dichtstbijzijnde rij

Je kunt vliegvelden poëtisch beschrijven als een plek waar geliefden afscheid nemen en waar vrienden en families worden herenigd, maar in de basis is het gewoon een logistiek centrum waar passagiersstromen worden afgehandeld. Met zachte maar dwingende hand wordt je over het vliegveld geleid. Als slachtvee – tenzij je je ogen goed de kost geeft.

Kijk bij de incheckbalies waar je voor jouw vlucht mag inchecken, en vraag desnoods aan het personeel dat er staat – brutalen hebben de halve wereld.

Kijk bij de veiligheidscontrole of er misschien nog een kortere rij is, of een andere incheckbalie. Op Schiphol kunt je voor de gates D, E, F, G, en H via de veiligheidscontroles in zowel vertrekhal 2 als 3 naar binnen. Voor de gates B en C moet je via de veiligheidscontrole in vertrekhal 1; wil je van of naar de andere gates, dan kom je bij de veiligheidscontrole achter de douane.

Waar moet je zijn op het vliegveld?

Voor Schiphol is er op hun webpagina een plattegrond waar je alles vindt dat je zoekt. Niet altijd even handig, maar het werkt. Voor Amerikaanse vliegvelden vind je een overzicht op Airport Terminal Maps. Je kunt ook de gratis GateGuru App gebruiken die je op bijna 200 vliegvelden kan helpen je weg op het vliegveld te vinden. Nog meer apps? Kijk bij de BBC

Openbaar vervoer, taxistandplaatsen

In de eerste aflevering van deze Travel Hacks schreef Janine al over Cityhook, waarmee je alle manieren kunt vinden om van vliegveld naar stad te komen, en terug. Althans in de toekomst, want de website is nog in bèta. Een website die dezelfde functie heeft maar met een heel erg 1.0-uitstraling is To and From the Airport. Mocht je daar niet vinden wat je zoekt, kijk dan via Google.

Niet eten op het vliegveld/attractiepark/dierentuin/festival

Da’s wel heel erg boud gesteld, maar over het algemeen is het eten op vliegvelden, in attractieparken, dierentuinen en festivals te hoog geprijsd voor de kwaliteit die je wordt geboden. En als je gezond of volgens een speciaal dieet wil eten, vis je al helemaal achter het net.

Veel beter kun je je eigen eten meenemen. Het is wel erg Nederlands, maar zeker als je een klein budget hebt, is het de beste optie. Wil je toch eten op het vliegveld, ga dan eens te rade bij The Economist, Food & Wine of voor Schiphol bij Iens.nl.

Maar mocht je je eigen bammetjes toch zijn vergeten, dan zijn er op sommige attractieparken met accommodatie ook supermarkten. Attractiepark Slagharen bijvoorbeeld heeft tegenover de hoofdingang een supermarkt met alledaagse benodigdheden tegen heel normale prijzen. Inclusief frisdrank en voorverpakte boterhammetjes.

iTranslate app

Spreek je de taal van een land niet, dan had je vroeger de Wat en Hoe in het (vul hier je taal in). Maar dat kan moderner. Op de iPhone (en andere iOS apparaten) is iTranslate Voice een geweldige App waar je een zinnetje tegen spreekt, die vervolgens vertaald én uitgesproken wordt in de taal van je keuze. Je anderstalige partner kan vervolgens in zijn/haar taal antwoorden, en iTranslate vertaalt het dan voor je terug. Verstaat en spreekt ook Nederlands, en werkt ook op iPhone 3GS.

Zien we wat over het hoofd? Heb je aanvullingen? Heb je nog andere goeie tips voordat je gaat boeken? Laat het ons en andere lifehackers weten in de comments!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Belinda Coenraadts
  Posted 17/07/2012 2:20 am 0Likes

  iTranslate Voice, is dat echt beter dan de standaard vertaler van Google? Vertalen, heet die app geloof ik.

 • Joyce
  Posted 12/07/2012 7:49 pm 0Likes

  Leuke en goede tips, maar kom nu weer de tip tegen om je jas in je koffer te doen, omdat je die niet nodig hebt op t vliegveld……maar als je naar wat koudere oorden gaat heb je deze misschien wel nodig en moet je er niet aan denken dat je koffer niet aankomt…..
  Om dezelfde redenen is het aan te raden om je huis (en evt autosleutels) niet in je koffer te stoppen…
  Van reizen wordt je wijzer….

 • sypie
  Posted 12/07/2012 5:25 pm 0Likes

  Lieve vakantieganger (en blogposter die altijd op zoek is naar hoe het leven makkelijker, mooier en leuker kan),

  Doe je zelf een lol en laat je laptop lekker thuis. Scheelt op het vliegveld een boel gedoe met inpakken, uitpakken, extra kilo’s, een extra handbagage in sommige gevallen en ook nog eens extra zorg voor je bagage.
  Daarnaast: je gaat toch op vakantie? Vakantie betekent ook dat je je e-mail lekker met rust laat en dat je even gaat ontspannen. (zoals ik elders op het net las: je laat je papieren post toch ook niet doorsturen naar je vakantieadres?

  Daarnaast: kun jij je ontspannen wanneer je nog steeds geconfronteerd wordt met e-mails die gaan over het mismanagement op de zaak? wanneer je mailtjes krijgt over zaken waar je je nog steeds pissig over maakt? Of wanneer er – zelfs in je vakantie – gevraagd wordt om direct te reageren?
  Niemand kan dan ontspannen, en dus heb je in de tijd dat je weg bent nog steeds geen rust. Goed voor de baas, jammer voor jou. Je verdient er geen cent meer door en krijgt alleen maar meer en meer het gevoel dat je een loonslaaf bent. Daarnaast: probeer eens lekker te werken aan je huwelijk, dat kan juist heel goed in de vakantie. Tenzij je iedere dag met je gezicht in je laptop duikt. Doe eens niet!

  Fijne vakantie al vast.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]