Urawaza: Gezonde tips voor zieke dagen

Urawaza is een klein, Engels boekje met daarin meer dan 100 kleine Japanse hacks. Van hoe je je kleine zeepje weer groot stuk zeep kan maken, hoe je sneller kan rennen of zelfs hoe je nooit meer omvalt in de bus. Lifehacking behandelt iedere week een ander hoofdstukje.

Hoofdstuk 1: Gezonde tips voor de zieke dagen
In dit hoofdstuk worden hacks behandelt die je helpen tijdens het ziek zijn. Maar niet alleen tijdens het ziek zijn, ook worden andere problemen (als snurken en zweetvoeten) aan je lichaam behandeld.

Hoe blijf je warm na een warm bad?
Altijd als je uit bad stapt, komt er gelijk een koude rilling over je heen. Het bad was zo heerlijk warm en uit een warm bad stappen is verschrikkelijk. Je weet van te voren al dat je de warmte gaat missen. Gelukkig is daar een trucje voor! Zuig op een ijsblokje voordat je het bad uitstapt. Het idee erachter is dat je vanbinnen dan koud voelt, dus het contrast is niet zo groot als je het bad uitstapt!

Hoe voorkom je bevroren tenen?
Sommige mensen hebben nou eenmaal snel bevroren tenen. Je hoeft maar eventjes buiten te lopen of het is alweer raak, geen gevoel meer in je tenen en het moment dat ze ontdooien is ontzettend pijnlijk. Is daar een hack voor? Uiteraard. Stop een chili peper in je sok. De chili peper bevat een stofje genaamd capsaicine, wat je lichaam een warm gevoel geeft. Dat is ook de reden dat je kan gaan zweten van het eten van pepers. Als je er één in je sok stopt bij je tenen komt dit stofje alsnog in aanraking met je lichaam, waardoor je tenen warm blijven.

Hoe stop je de hik?
Op de kop staan, water drinken, achteruit tellen en adem inhouden. Werkt het? Waarschijnlijk niet. Voor al deze trucjes is ook geen verklaring te vinden. Urawaza heeft een hack waarmee je sowieso van je hik afkomt. Raak met het uiteinde van een pen je huig aan. Deze tip heeft een beetje een nare bijsmaak, omdat het ook de braakreflex veroorzaakt. Raak je huig ook echt heel erg kort aan, om dat te voorkomen. Je huig aanraken veroorzaakt dus de braakreflex, wat de spasmen van het diafragma (onderin je thorax) onderbreekt. Hierna kun je weer normaal ademhalen.

Met deze 3 tips kom je al een stuk verder – lichamelijk gezien. Er staan nog meer in het boekje zelf!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • jochanan
  Posted 16/03/2010 1:50 pm 0Likes

  @wortel13 LOL!

 • Wortel13
  Posted 14/03/2010 11:08 am 0Likes

  Als lifehacking aan humor gaat doen haak ik af. Begin van het einde

 • Stefan Knapen
  Posted 13/03/2010 1:05 am 0Likes

  Martijn, bedankt voor je nuancering!

  Uiteraard, dit boekje is bedoeld als humor, maar het bevat ook zeker een aantal nuttige tips die zeker waar zijn, maar dat zal je de komende weken wel zien!

 • Martijn
  Posted 12/03/2010 3:50 pm 0Likes

  Tijdens de hik met een pen achterin je keel prikken…. ehm…. ik hoop dat ik niet de enige ben die dit onzettend gevaarlijk en dom vindt. Een onverwachte hik en je hebt een pen op een plek waar je die niet wilt hebben.
  (om de werking te betwisten: je zou je huig kort moeten aanraken om braken te voorkomen maar de hik zou pas overgaan als de spasmen onderbroken worden door het braakreflex wat weer verondersteld dat je de huig ook niet te kort moet aanraken.)

  De “bevroren tenen” zijn meer ter voorkoming van koude tenen. Als je in koud weer daadwerkelijk bevriezingsverschijnselen zou krijgen dan is het laatste wat je wilt zweetvoeten. Vocht in je schoenen bij lage temperaturen is juist bijzonder gevaarlijk.

  Dit boekje is waarschijnlijk als humor bedoeld maar ik hoop dat een geneeskunde student dit niet al te serieus neemt en ook het gevaar inziet van dit soort “humor”.

 • Dennis
  Posted 12/03/2010 3:03 pm 0Likes

  En hoe kom ik aan een ijsblokje als ik in bad zit?????

Leave a comment

[wpterms id="3193"]