Verschillende soorten hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De hoofdpijn kan onder andere dreunend, kloppend of stekend zijn. Alle varianten zijn vervelend en daar wil je dan ook het liefst zo snel mogelijk vanaf. Van welke soort hoofdpijn heb jij vaak last? Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat doe je ertegen?

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/nooit-meer-piekeren-8-handige-stappen/

Hoofdpijn

Clusterhoofdpijn

myx8qc0itmtq
Clusterhoofdpijn

Het kan zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt, het komt dan ook niet heel vaak voor. Het geeft een stekende en hevige pijn waarbij je ogen vaak gaan tranen en rood worden. Het is moeilijk om tijdens een clusterhoofdpijn-aanval stil te blijven zitten. Je wilt graag in beweging blijven door de pijn en onrust die het veroorzaakt. Er is geen duidelijk beeld van de oorzaken die de clusterhoofdpijn kunnen veroorzaken. Het lijkt vaak te gaan om een erfelijke ‘ziekte’ maar ook temperatuurwisselingen en slaaptekort lijkt een rol te spelen bij deze vorm.

Kenmerken
 • Duur: 15 minuten tot 3 uur
 • Stekende pijn achter een oog
 • Rode en tranende ogen en kleine pupillen
Note

Er zijn medicijnen voor clusterhoofdpijn, vraag na bij de apotheek.

Migraine

Migraine

Ongeveer 10 procent van de bevolking lijdt aan migraine. Het is een zware vorm van hoofdpijn die vaak samen gaat met het niet kunnen verdragen van (harde) geluiden en licht. Als je last hebt van migraine spreek je vaak van een migraineaanval. Misselijkheid, overgeven, flikkerende beelden of gekleurde vlekken kunnen dat allemaal ter sprake komen.

Kenmerken
 • Duur: 4 uur tot 3 dagen
 • Bonzende hoofdpijn (vaak aan een kant)
 • Misselijk/overgeven, gevoelig voor licht en geluid.

Lees ook: Last van migraine? Deze tips kunnen je helpen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. In zo’n 65 a 75 procent van de gevallen gaat het om spanningshoofdpijn. Het gaat bij deze hoofdpijn vaak om een zeurend en klemmend gevoel in je hoofd. De pijn vormt zich als een soort band om je hoofd.

Spanningshoofdpijn heeft vaak een psychische oorzaak. Denk hierbij aan: Spanningen, stress, oververmoeidheid of emotionele problemen. Ook spierspanning kan de oorzaak zijn, let er daarom op dat je gedurende de dag geen verkeerde houding aanneemt. Kou, te weinig slaap of ontspanning na een drukke periode zorgt in sommige gevallen ook voor spanningshoofdpijn.

Kenmerken
 • Duur: 30 minuten tot 7 dagen
 • Zeurend en klemmend gevoel
 • Bevindt zich over de gehele breedte van je hoofd (in band vorm).
Note

Een warme douche wilt de pijn vaak al wat verlichten, een pijnstiller op zijn tijd kan ook geen kwaad. Verder is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat waar de hoofdpijn vandaan zou kunnen komen. Ben je erg gestrest, doe dan wat ontspanningsoefeningen.

Sinushoofdpijn

myx8qc0itmtq
Sinushoofdpijn

Deze hoofdpijn gaat vaak samen met griep en koorts. Het ontstaat doordat het vocht in je holtes van je hoofd gaan ontsteken. Het kan heel erg verschillen per persoon en per keer hoe heftig de pijn is. De ene keer zou je rustig kunnen afwachten tot het probleem zich vanzelf oplost, de andere keer is het misschien nodig om de dokter een bezoekje te brengen. De dokter schrijft je dan een antibioticakuur voor.

Bron: Thuisarts

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Nienke
  Posted 03/02/2017 1:37 pm 0Likes

  Zie site van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten voor extra info.

 • Gustavo Woltmann
  Posted 01/02/2017 3:17 pm 0Likes

  Ook zaken zoals een allergie en medicatie kan hoofdpijn veroorzaken. Clusterhoofdpijn is inderdaad een erge en verschrikkelijke vorm waarbij de pijn in clusters van enkele weken voorkomt.

 • Jaap
  Posted 01/02/2017 12:22 am 0Likes

  Clusterhoofdpijn wordt ook wel suicide headache genoemd. Pijn kan zo heftig zijn dat mensen zelfmoord plegen. Niet alle info klopt. Zie evt de site van de hoofdpijn wereld organisatie http://www.ihs-headache.org

 • Esger
  Posted 29/01/2017 2:44 pm 0Likes

  Ik mis nog de hoofdpijn achterin je hoofd, vanuit je nek en de ordinaire kater hoofdpijn.

  • Isabeau Engelaar
   Posted 02/02/2017 10:00 am 0Likes

   Hallo Esger,

   Beide vaak veroorzaakt door een vochttekort! Drink dus wat glazen water.. Hoofdpijn in het achterhoofd kan ook een vorm van spanningshoofdpijn zijn. Deze trekt vaak door naar de nek en schouders.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]