Verstuur je onbeveiligd WiFi verkeer met een veilige omweg via Sidestep

Aan de ene kant is het tegenwoordig steeds makkelijker om ergens internet toegang te krijgen: WiFi-modems, telefoons en tablets komen met 3G-verbindingen en geven ons overal internet toegang. Niet in het bezit van een 3G-apparaat? Ook open WiFi-netwerken zijn overal te vinden!

En daar zit ook gelijk het gevaar. In dat kleine woordje “open”. Het klinkt zo fijn “iedereen kan er op” en “het is gratis”. Maar veilig is het niet! Firesheep heeft ons recent bewezen wat het gevaar van deze netwerken is. Moet je dan maar helemaal stoppen met het gebruik van deze open netwerken? Nee, dat gelukkig niet. Je zou bijvoorbeeld je verkeer kunnen omleiden via een server die je wel vertrouwt!

Hier komt de handige tool Sidestep in beeld. Sidestep is een kleine applicatie die een icoontje in menubalk plaatst en oplet of je op een beveiligd netwerk zit. Zit je op een veilig netwerk? Dan doet het niets. Zit je op een onveilig netwerk? Dan laat Sidestep haar kracht zien…

Op dit moment gaat Sidestep namelijk automatisch al je verkeer via een proxy (die je vooraf zelf hebt kunnen instellen) laten lopen. Als dit een proxy-server is die je kunt vertrouwen, bijvoorbeeld omdat je deze zelf draait, of omdat deze door Google gedraaid wordt, kun je zo weer veilig browsen.

Heb je ergens een computer staan die altijd aan is? Dan zou je hier een proxy van kunnen maken! Op een Mac doe je dit door een vinkje te zetten voor Extern inloggen onder Systeemvoorkeuren, Delen.

Geen computer die altijd aan staat? Dan kun je ook zelf een proxy-server opzetten via Google App Engine. Je hebt dan alleen een Google account nodig (bijvoorbeeld een GMail-adres).

Nadat je de proxy hebt opgezet stel je deze eenvoudig in bij sidestep en kun je, ook op open netwerken, weer veilig internetten!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • hik
    Posted 08/12/2010 10:09 am 0Likes

    @hielke: het lijkt me dat Google deze proxy’s niet voor niets opzet en de data die langs deze proxy’s gaat gebruikt om enerzijds advertenties op je gebruik aan te passen (kortom: een schending van je privacy), anderzijds om je ‘internetgedrag’ in kaart te brengen waarna Google haar diensten hierop kan aanpassen. Kortom: Google wint allerlei persoonlijk data en jij verliest voor een groot deel je privacy.

    Wederom een reden waarom ik niet direct zoek via zoekmachine Google, maar via alternatieven die wél veilig zijn.

  • Hielke
    Posted 01/12/2010 9:10 am 0Likes

    Wat schiet Google er eigenlijk mee op door deze proxies ter beschikking te stellen? Of beter, wat doet Google met de data die langs deze proxy gaat?

  • Raoul Teeuwen
    Posted 30/11/2010 4:48 pm 0Likes

    En hoe je een proxy bij Google opzet lees je oa hier: http://lifehacker.com/5484934/run-your-own-free-proxy-through-the-google-app-engine

  • Eric
    Posted 30/11/2010 8:27 am 0Likes

    Ikzelf gebruik thuis een firwall voor het filteren van mijn e-mail en internetverkeer, deze firewall van Astaro is gratis voor thuisgebruik en hiermee kan ik vanaf “het internet” een (SSL) VPN verbinding opzetten zodat ook mijn data over een vertrouwde lijn gaat.

Comments are closed.