Vind wat je nooit níet kunt doen

Als lezer van Lifehacking doe je waarschijnlijk al wat je leuk vindt om te doen, of verdien je zelf geld met je hobby. Misschien ook niet, of ben je vastgelopen omdat het tijd is om opnieuw te kijken naar je wensen. In deze gevallen heeft Scott Dinsmore, oprichter van Live Your Legend, enkele goede tips voor je.

Scott hield op 10 oktober een TED-talk tijdens TEDxGoldenGatePark in San Francisco. We hebben al vaker geschreven over doen wat je wilt, en Scott levert nieuwe inzichten met zijn inspirerende betoog.

1. Wordt zelfexpert
Volgens Scott hebben mensen die doen wat ze leuk vinden drie dingen gemeen. Hij beoogt dat het belangrijk is om ‘zelfexpert’ te worden, hierbij is het belangrijk om het volgende in gedachte te houden: “Als je niet weet wat je zoekt, zul je het ook niet vinden”.

De volgende drie dingen zijn hierbij belangrijk:
– Weet wat je uniek maakt, wat je graag doet, wat je ook zou doen als je er geen geld voor zou krijgen en waar mensen je dankbaar voor zijn.

– Weet wat je waarden zijn, waar je je aandacht graag aan besteed, zodat je je niet inzet voor een doel waar je totaal niet om geeft.

– Besteed aandacht aan je ervaringen: wat ging goed, wat niet, wat vond je leuk, wat niet, etc. Neem eens in de zoveel tijd een moment om hierop te reflecteren, hierdoor kom je erachter welke kant je op ‘moet’ gaan.

Is er een persoon die je heel erg inspireert? Schrijf op wat je zo inspirerend vindt aan die persoon. Het is vaak niet zijn/haar hele leven dat je inspireert, maar een deel ervan.

Kun je de bovenstaande punten niet benoemen, dan heeft Scott hulpmiddelen voor je. Op zijn website liveyourlegend.net kun je documenten downloaden waarin je antwoord kunt geven op ondersteunende vragen, waardoor bovenstaande punten duidelijker voor je worden. Voor Apple gebruikers: de MS-word documenten zijn gewoon .doc-bestanden!

2. Omring jezelf met inspirerende mensen
Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Als ‘normale’ mensen iets bijzonders doen en je hebt meerdere van zulke mensen om je heen, dan wordt het normaal. Omring jezelf met mensen die inspireren en mogelijkheden zien, niet met mensen die je vertellen dat je iets niet kunt.

3. De volgende stap
Heb je ‘jouw ding’ gevonden, dan is het tijd om over je grenzen heen te gaan. Mensen doen dit vaak niet omdat ze denken dat ze het niet kunnen of omdat mensen om hen heen vertellen dat ze het niet kunnen. Ze geven op of starten überhaupt niet. Alles was echter onmogelijk, tótdat iemand het deed!

In het begin zul je je afvragen: hoe kan ik dit ooit doen? Op een gegeven moment zal er een omslag plaatsvinden en vraag je jezelf af hoe je dit ooit níet zou kunnen doen.

Kortom: maak een (digitaal) notitieboek aan om de punten bij punt 1 te noteren, ga om met mensen die op dezelfde manier als jij in het leven staan en doe wat je onmogelijk acht.

Scott Dinsmore op Twitter

Meer over doen wat je wilt op lifehacking:
Haal meer uit je leven met een tweehonderdjarenplan
Keuze’s maken op basis van intuïtie en langetermijndoelen
Verwar je einddoel niet met het middelen-doel
Maak van je droom een project
Schaalwandelen

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]