Volle Dagen Concentratie: de Pomodore Techniek #HacktoSchool

Met alle hedendaagse afleidingen in je broekzak (Twitter/Facebook/G+/Enzovoort) is het logisch dat je je niet meer kan concentreren als student. Een uur onafgebroken werken aan een paper is er dan ook niet echt meer bij, laat staan langer dan een kwartier in je boek kijken. Of kan dat nog wel?

Vanaf begin 2011 heb ik pas gemerkt hoe erg dat eigenlijk was toen ik voor het eerst een smartphone kocht. Continue afleiding is niet goed voor de studie. Maar daarvoor is gelukkig een oplossing. Is dan de smartphone het probleem? Ik denk het niet, ik denk dat het probleem bij de afleiding ligt, maar bij je eigen concentratie. En daarvoor is een oplossing.

Er is een techniek voor concentreren die al jaren bestaat. Na het veel experimenteren ermee, het uitleggen ervan aan vrienden en het uitleggen ervan aan groepen studenten heb ik een aantal inzichten die ik graag wil delen.

De techniek is genaamd ‘de Pomodore Techniek’ en het is eigenlijk heel gemakkelijk:

de Pomodore Techniek in actie

 1. Sluit alles af en zet een timer op 25 minuten. Online timers zijn te vinden via e.ggtimer.com.
 2. Doe je taak tot de timer afgaat.
 3. Houd 5 minuten pauze en ga weer verder
 4. Herhaal dit 4 keer
 5. Neem een grote pauze.

Dit kan je vervolgens 4-5 keer per dag doen en daardoor heb je strak 8 uur gewerkt!

Inzichten in de Pomodore Techniek

Je wilt geen pauze na 25 minuten

De eerste opmerking die ik altijd in trainingen te horen krijg is: ‘Maar na 25 minuten zit ik er net lekker in, moet ik dan alweer stoppen?’ Ja dat moet je. Na 10-15 minuten kom je inderdaad in een soort flow waardoor je lekker geconcentreerd kunt werken en daar moet je vervolgens weer uitbreken. Het is wel belangrijk om deze pauze even te nemen om eventjes je gedachten te verzetten. Als je langer doorwerkt krijg je geen tijd om alles te verwerken en zal je merken dat je na een uur toe bent aan een (veel) langere pauze.

De kracht van de Pomodore schuilt juist in deze 5 minuten pauze al na 25 minuten, je moet namelijk geforceerd iets anders gaan doen. Zonder deze pauzes raak je later op de dag veel sneller afgeleid.

Wat betekent ‘alles afsluiten’ eigenlijk?

Ik zet mijn telefoon niet uit, ook zal ik niet alle programma’s op een computer afsluiten. Met de Pomodore techniek forceer ik mezelf alleen niet te kijken, na 5-10 minuten zit ik namelijk toch wel in de flow waardoor ik niet meer wil kijken. Als je van jezelf weet dat je het afsluiten wel nodig hebt moet je dat vooral wel doen, maar als het niet nodig is, dan hoeft het ook niet.

Je moet je eigen uren bepalen

Wanneer je met vrienden aan het studeren bent in de Universiteits Bibliotheek zal je ongetwijfeld uit je ritme gehaald worden om koffie te gaan drinken, lunchen of om een luchtje te scheppen. Luister daar niet naar. Je moet zelf gefocust blijven rondom die 25 minuten, omdat je anders het schema nooit goed kunt aanhouden. Dat vereist alleen weer een stukje discipline. Je kunt natuurlijk ook je vrienden doorverwijzen naar dit artikel en gezamenlijk concentreren!

Tiny Wings is het perfecte spel voor de 5 minuten pauze

Tiny Wings is na Angry Birds het populairste iPhone spelletje met een vogel erin. Als je eenmaal goed bent is dit spel ongeveer 5 minuten per potje, dus perfect voor het verzetten van je zinnen! Helaas heb ik hem nu alweer uitgespeeld.

Probeer het zelf en deel je ervaring!

Dit is eigenlijk alles wat je moet weten over de Pomodore Techniek! Mocht je het zelf gaan proberen, laat dan hier je ervaringen achter. Ook aanvullingen zijn altijd welkom!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

18 Comments

 • Niels Gouman
  Posted 31/08/2011 2:18 pm 0Likes

  Ik ben hier ook een groot fan van! 🙂 Het moeilijkste is inderdaad om, terwijl je lekker bezig bent, ook daadwerkelijk pauze te nemen na die 25 minuten. Het is mij opgevallen dat dit ook heel goed helpt om je te laten nadenken over wat je taak is, want het liefst wil je je taak natuurlijk zo klein en concreet mogelijk maken zodat je na die 25 minuten klaar bent.

  Ik gebruik hiervoor de app Promodoro op de iPhone, lekker simpel en werkt perfect: http://goo.gl/kBr8Z

  – Niels Gouman

 • Dirk
  Posted 27/08/2011 10:48 pm 0Likes

  Mijn vorige post is niet erg ontopic en erg uitgebreid, dus excuus als ik voor verwarring heb gezorgd. Als de post niet op de juiste plaats is geplaatst, kan iemand mij dan doorverwijzen naar iemand die misschien meer weet van timer gadgets?

 • Dirk
  Posted 27/08/2011 9:09 pm 0Likes

  Dag mede-lifehackers,

  Maandag begint mijn studie weer en ik ben paradoxaal genoeg héél lang op zoek geweest naar iets dat mij tijd zou moeten besparen: een uitgebreide timer, voor op mijn bureau. Ik wil direct een timer kunnen gebruiken, dus die van mijn telefoon is omslachtig. Ik wil niet afhankelijk zijn van laptop of internet of wat dan ook.

  Wensen: (ik weet niet of ik het goed omschreven heb dus als je feedback hebt, graag!)
  – Timer: ik hoef geen stopwatch, klok of wat dan ook. Ik wil alleen de tijd zien teruglopen.
  – Duidelijk zichtbaar display.
  – Alarm: eenmalig signaal, zodat er geen actie vereist is om het signaal te eindigen.
  – Trilfunctie of lichtsignaal, zodat ik de timer ook in stilteruimtes kan gebruiken.
  – Standaardtijden die zelf in te voeren zijn. Dus bijvoorbeeld 3 knoppen, waar ik zelf de uren, minuten en seconden in kan voeren.
  – Herhaalfunctie, zodat ik meerdere tijden in kan stellen en deze eenmalig hoef te starten en niet tussendoor weer opnieuw instellen. Bijvoorbeeld: als ik 15 min. wil studeren en daarna 2 minuten rust. Dat na 15 min. een eenmalig signaal wordt gegeven en automatisch de 2 min. rust ingaan. En ook als deze weer afgelopen is gaat hij automatisch naar 15 min. Totdat ik de timer stopzet.
  – Optelfunctie, zodat ik aan het eind van de dag, of misschien zelfs week kan zien hoeveel uur ik gestudeerd heb, zonder dat ik het zelf hoef bij te houden.
  – Rechtopstaand, zodat ik de timer in een oogopslag kan zien.

  Ik heb al aardig wat zoekwerk verricht, maar zonder succes. Ik zou het echt raar vinden als zo’n apparaatje, wat in de buurt komt van mijn wensen, met al die technologie van tegenwoordig nog niet zou bestaan.

  Wie weet waar een soortgelijke timer te koop is, of heeft tips in welke hoek ik moet zoeken? Ik heb al op Amazon gekeken, maar dat zijn vereidelde kookwekkers.

  Alvast bedankt!

  • Sjoerd
   Posted 03/05/2012 5:07 pm 0Likes

   Klinkt als een perfecte omschrijving van wat ik zoek… Zou je het me kunnen laten weten als je het inmiddels hebt kunnen vinden?

 • Robert
  Posted 23/08/2011 11:58 am 0Likes

  Even in de Mac App Store zoeken op pomodoro levert ook leuk resultaat. Bijvoorbeeld de app Promodoro (http://itunes.apple.com/nl/app/pomodoro/id417574133?mt=12). Deze kost geld, maar als je de broncode zelf compileert is het gratis… Prachtige app, hiermee ga ik eens oefenen met deze techniek.

 • Steven Van Hemelryck
  Posted 22/08/2011 2:58 pm 0Likes

  de Italiaanse bedenker van de techniek gebruikte een keukenwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de pomodoro-tecniek http://www.pomodorotechnique.com/

 • FvO
  Posted 22/08/2011 12:52 pm 0Likes

  Klinkt nuttig en direct inzetbaar. Waar komt de naam vandaan? Want ik zie toch steeds tomaten voor me.

 • An Van Laer
  Posted 22/08/2011 12:48 pm 0Likes

  Ikzelf gebruik het programma Instant Boss hiervoor: http://appsapps.info/instantboss.php

 • Steven Van Hemelryck
  Posted 22/08/2011 12:19 pm 0Likes

  Deze pas ik sinds enkele maanden toe en het helpt!
  Zelf gebruik ik http://keepfocused.codeplex.com/ omdat deze steeds op de voorgrond aanwezig is en afgewerkte pomodoro’s archiveert

 • Arjan Broere
  Posted 22/08/2011 10:23 am 0Likes

  Bruikbaar!

  Doet me denken aan ‘Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven’ (Lannoo, 2001) van Wil Derkse die het heeft over vier vaardigheden: De kunst van het beginnen. De kunst van het ophouden. De kunst van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden. De kunst respectvol rekening te houden met de ‘seizoenen’ van de dag.

  De kunst van het ophouden is zeker van belang en de pomodore-techniek helpt.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: