Voorbereid een presentatie geven – gebruik deze handige checklist

Mocht je vaak presentaties geven dan zul je merken dat je altijd dezelfde vragen hebt ter voorbereiding. Vragen als “Moet ik een microfoon vasthouden?” “Is er werkend internet”, maar ook “Waarom zit mijn publiek hier?”

Deze vragen zijn persoonlijk, maar een richtlijn is altijd handig. Prezi, de makers van de mooie presentatie-software hebben daarom een handige checklist gemaakt. Zoals het hoort op het internet noemen ze hem “The Ultimate Presentation Prep Checklist”, maar functioneel is hij wel. Na het testen voor drie verschillende presentaties kan ik vertellen dat hij , in ieder geval voor mij, hij werkt.

Download de Prezi’s Ultimate Presentation Prep Checklist. De vragen vind je hieronder ook.

Voor een presentatie vul ik even snel deze vragen in, simpelweg in een tekstbestand en vervolgens heb ik het gevoel dat ik beter weet waarom ik op nu deze presentatie geef aan dit publiek. En dat is een goed gevoel als je ergens binnen loopt.

Vragen voor een goede voorbereiding op een presentatie

The Basics

 • Hoelang is de presentatie?
 • Sta ik op een podium?
 • Kan iedereen mij (en m’n scherm) zien?
 • Heb ik een microfoon? Is die handheld/draadloos?

Who is the audience?

 • Hoeveel deelnemers?
 • Demografie?
 • Waarom zitten deze mensen hier? Wat is hun gemeenschappelijke interesse?
 • Is er meer achtergrond informatie die ik wil hebben?

What do they already know?

 • Weten ze wie ik ben?
 • Begrijpen ze mijn rol?
 • Zijn ze bekend met het onderwerp?
 • Is er meer informatie beschikbaar?

What might they care about?

 • Hoe kan ik de informatie relevant maken voor het publiek?
 • Wat motiveert deze groep?
 • Zitten ze hier verplicht?

What should I leave them with?

 • Wat zijn m’n belangrijkste punten?
 • Is er een terugkerend thema waar ik op kan terugpakken?
 • Wat is m’n uiteindelijke doel hier?
 • Als ze maar één ding kunnen onthouden, wat moet dat dan zijn?
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]