Voorkom afleiding: roei vijf T’s uit!

Deze blogpost is doorgeplaatst vanaf Anneliesje.nl.

Wellicht bekend bij de collega ZZP-er of thuiswerker: afleiding. In alle vormen en maten komt die levensgroot op ons af. Zoals ik het zelf heb: ik kan niet werken in een huis waarvan ik weet dat er overal nog rommeltjes liggen, dat de vloer nog gestofzuigd moet, de plantjes nog water nodig hebben, de afwas al drie dagen staat en het fornuis nog schoon moet worden gemaakt. Dan kan ik nog zo hard met mijn rug naar die toestand zitten: negeren helpt niet. En dan ga je dus opruimen en dan heb je je afleiding te pakken (of de afleiding jou).

Aldus een hele ochtend verder voordat alles opgeruimd en netjes is. En dan begint de middag eerst met een goede lunch, en ben je alweer halverwege de middag. En dan na een paar uurtjes moet er alweer aan het avondeten worden gedacht en kun je ’s avonds misschien nog even verder werken. Maar niet iedereen vindt het prettig om ’s avonds nog te werken, al helemaal niet als vriend- of vriendinlief naar de tv zit te kijken of gewoon gezellig even met je wil praten. Een hele dag kwijt, omdat je afgeleid wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de volgende afleiders gehad. Want los van het schoonmaken en opruimen zijn er nog genoeg andere zaken die je kunnen afleiden, met als hoogtepunten de vijf T’s:

Telefoon

Voor de hand liggend is-ie zeker! De telefoon. Je kunt ermee bellen, smsen, Twitteren en Facebooken, chatten, pingen en surfen. Genoeg afleiding. En als jij het niet doet, bellen je klanten wel. De grootste frustratie van de zakelijk beller is nog wel het feit dat klanten continu aan de telefoon hangen om te vragen of iets al af is, of het wel lukt en of ze nog iets kunnen doen. Heel vervelend. En los daarvan zorgen al die push-mails en andere berichten ervoor dat je steeds op je telefoon kijkt om te zien wat er gebeurt. Niet erg effectief. Oplossing? Uitzetten. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het lucht erg op. Handel belangrijke telefoontjes direct af en zet hem daarna uit. Als het belangrijk is bellen ze een ander moment wel terug of laten een voicemail achter of sturen een e-mail. Zo simpel is het. Leg de telefoon vervolgens op een plek waar je hem niet ziet, zodat je ook niet de neiging krijgt hem aan te zetten.

Uit eigen ervaring: zo’n telefoon die alles kan is erg leuk, maar op het moment dat je eigenlijk een presentatie moet voorbereiden zitten Whatsappen met een vriendinnetje dat ook een presentatie moet voorbereiden is niet heel effectief. Wel om de zenuwen wat weg te praten (elkaar moed inspreken) maar de tijd die je overhoudt om iets te doen is wel erg kort ineens dan. Gelukkig hebben we dat ruimschoots goedgemaakt door een dag later samen te oefenen aan die presentaties.

Televisie

Ben je die telefoon kwijt, is er nog de televisie. Die is ook overdag gewoon een bron van afleiding, want met de grote hoeveelheid zenders van tegenwoordig is er meer dan alleen maar thuiswinkelen. Denk maar aan de documentaires op Discovery Channel of National Geographic. Of Uitzendinggemist, ook te bekijken via de meeste settopboxen. En als dat al niet interessant meer is, is er nog wel een stapel dvd’s of een setje gedownloade series op je mediaspeler. Het is zo lekker makkelijk om tijdens je ontbijtje de tv aan te zetten en hem aan te laten staan. Je zit dan toch net lekker en die documentaire is best interessant. En werken is stom, dus daaraan beginnen? Liever nog eventjes niet. Oplossing? Leuk tafelkleedje over de tv hangen en de afstandsbediening(en) uit het zicht opbergen. Dan kom je niet zo snel in de verleiding om hem toch even aan te zetten.

Twitter

Goed, de telefoon staat al uit, maar wat te denken van Twitter op je laptop of pc? Het is zo makkelijk om Twitter open te laten staan in een tabblad van je browser of in het systeemvak van je pc als je een programma gebruikt als Tweetdeck of Mixero. En ondanks dat je best even een half uurtje kunt negeren dat Twitter bestaat, ga je na verloop van tijd steeds vaker toch weer even kijken of er nog iets bijzonders gebeurt. Je weet immer maar nooit! En uit eigen ervaring kan ik toch wel zeggen dat er 4 van de 5 dagen echt niets bijzonders gebeurt op Twitter, dus eigenlijk is het volkomen zinloos om steeds te kijken. Dus: verwijder de programma’s die u gebruikt om te Twitteren van de pc waarop u werkt, sluit het tabblad in uw browser en blokkeer desnoods iedere website die iets met Twitter te maken heeft zodat u ze niet kunt openen als u even in de verleiding bent.

Even ter afleiding: mooi graphic van digitale afleidingen, is niet compleet, maar deze piramide kun je voor alles gebruiken. Noteer ook vooral hoe ‘Any actual work’ helemaal onderaan staat.

Bron: Information is beautiful

Thee

Zo ongeveer rondom het aanbelanden bij deze alinea zal je huiskamer wel schoon zijn en telefoon en televisie staan ongetwijfeld uit. En anders ga je dat vast zo doen. Het volgende waar je dan ongetwijfeld toe geneigd bent, is het zetten van een bak thee (goed, koffie mag ook). Dan ben je zo druk bezig geweest met het wegwerken van afleiding, dat je vindt dat je een beloning verdiend heb. Overkomt me zeer regelmatig. En dat werkt natuurlijk niet. Beloningen moet je sowieso pas geven als je klaar bent met iets, en aangezien op dit punt je werk nog niet klaar is, maar slechts de voorbereidingen hebt gedaan, is het dus verkeerd om jezelf te belonen met thee nu. Want wat gebeurt er dan? Koekje erbij, boekje erbij, of krant, of tijdschrift en dan zit je daar al snel een tijdje in te lezen. Ach, tweede kopje kan ook nog wel, en voor je het weet ben je een uur verder. Of twee. Dus als je dan per se thee wilt, neem dan een kopje mee voor achter je bureau, en ga pas weer een nieuwe halen als je klaar bent met een aantal taken. Of besluit dat je pas over twee uur een volgend kopje mag, zodat je in ieder geval die twee uur lekker door kunt werken.

Tabak

Voor de chronische roker: er is geen grotere afleiding dan roken! De beetje kettingroker moet toch gemiddeld 5 keer per dag een peuk opsteken, maar gaat u gerust uit van veel vaker. En dat komt de werklust niet echt ten goede. Buiten dat u meteen afgeleid bent, kost het een beetje zelfstandig ondernemer mogelijk een hoop tijd en dus geld. Ieder minuut die niet wordt gewerkt is immers minder geld wat je binnenhaalt. Je krijgt nou eenmaal geen vast salaris aan het einde van de maand. Dus doe even het volgende rekensommetje als je de neiging hebt om weer naar het balkon of de tuin te lopen:

5x per dag 1 kwartier roken = 1,25 uur per dag kwijt aan roken, is maal 5 een mooie 6,25 uur per week, is maal een werkjaar van 40 weken (doe es royaal) 250 uur aan niet-gewerkte uren. Doe dat eens keer een gemiddeld tarief van 65 euro per uur en je verliest 16.500 euro op jaarbasis. Dat is dus een half jaarsalaris voor iemand met een bovengemiddeld salaris. Kun je nagaan wat je misloopt als je 5 keer per dag rookt. En dan reken ik dus de pauzes om te eten niet eens mee, want dat is ook nog eens een uur, gesteld dat je een half uur eet en twee keer per dag een kwartier even niets doet. En dat plus de kosten voor een pakje sigaretten, waarvan de accijns nog eens omhoog gaan en ik zeg: mooi voornemen voor 2011, stoppen met roken! Gelukkig heb ik daar geen last van, ik rook namelijk niet ;-).

Maar soms is afleiding toch ook goed?

Nee, afleiding is niet alleen maar slecht. Afleiding in grote mate is slecht omdat je slecht kunt focussen als je steeds afgeleid bent. En dat kan wel eens chronisch worden. Uiteindelijk ga je jezelf voorwaarden stellen: je kunt niet werken voordat je dit, dit en dit hebt gedaan. Onzin natuurlijk. De beste manier om niet afgeleid te raken is dus zorgen dat je een goede planning hebt en die uitvoert, inclusief huishoudelijke klusjes. Dan kun je aan het einde van de dag jezelf een schouderklopje geven dat je zo goed gewerkt hebt, en DAN kun je thee gaan drinken, televisie kijken, telefoneren etc. om jezelf te belonen.

Afleiding is soms goed. Wanneer je even vastzit als je aan het schrijven bent, of als je net een rottig bericht hebt gekregen van een klant. Even je hoofd leegmaken door iets anders te doen kan dan helpen. Maar stel ook daar grenzen: geef een bepaalde tijd aan zo’n leegmaakactie en hou je daaraan. Probeer daarna je werkzaamheden weer op te pakken. Lukt het dan nog niet: andere keer verder gaan en zien wat er als volgende op de planning stond, maar deel wel je achterstallige werk opnieuw in, zodat je daar later geen probleem mee krijgt.

Niet dat ik zo’n ster ben in plannen, of afleiding negeren, maar hee, ik doe mijn best. En dat voelt toch al stukken beter dan steeds uitstellen en erachter komen dat je een probleem hebt op een bepaald moment.

Oftewel:

There are a million ways to lose a work day, but not even a single way to get one back.
~Tom DeMarco and Timothy Lister

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

  • Angela
    Posted 08/10/2016 2:16 am 0Likes

    Neem contact op met Dr Obor, voor elke vorm van problemen … zoals
    HIV / AID, kanker, liefdewerktijd, goede baan, promotie, als behandeling, Annuleren, ETC … Ik wou dat ik heb dit spreukgebruiker eerder voordat de uitgaven mijn geld op spell zonder result.His bevoegdheden gevonden zijn echt geweldig en ik heb genoten van de voldoening die ik heb opgedaan van het gebruik van zijn ban. Hij is echt begaafd met bevoegdheden om mensen te helpen met hun verschillende problemen. Zijn e-mail is (droborspiritual@gmail.com)

  • Wimmo
    Posted 24/10/2010 10:46 am 0Likes

    Twee dingen mbt afleidingen:

    1. Kanaliseren van krachten:
    In plaats van jezelf volkomen af te sluiten van de buitenwereld, kun je ook proberen afleidingen te kanaliseren:

    Bijvoorbeeld:
    a. een belangrijke klant belt: vraag hem of je hem later kan terugbellen (en dit kan vaker dan iedereen denkt!). Of verwijs hem door naar de helpdesk, of een collega: je bent bereikbaar, klant blij en jij kan verder met je werk.
    b. invallende ideeen: Met een goed GTD-systeem kan je hier je opwelling kwijt. Je ‘eureka’ is gevangen, je hebt je hoofd leeg en je kan weer verder met je werk.

    2. Wel of geen Muziek:
    Muziek aan terwijl je nog moet beginnen met je werk kan voor enorme afleidingen zorgen: muziek keuze, nieuwe albums opzoeken enz. Ik heb echter gemerkt dat als je eenmaal met je werk bezig bent, muziek juist zorgt voor het onderdrukken van prikkels. Tevens, wanneer je net een intensieve “concentratie-spurt” heb gehad, je hersenen een paar seconden kunnen ontspannen mbv de muziek die dan op staat. Daarna kan je weer verder, zonder uit je flow te vallen.

  • Wimmo
    Posted 19/10/2010 2:45 pm 0Likes

    Leuk stukje, met deze T’s pak je denk ik wel 80% van de mogelijke afleidingen; niet dat ik dit wetenschappelijk heb onderzocht, hoor!

    Nog een “T” toe te voegen: (T)ype geen antwoord op mensen die stukken schrijven langer dan 5 regels. Scheelt uren lang epistels typen tegen mensen die je toch niet overtuigt krijgt. En zo te zien kan men eenvoudigweg ook volstaan met vage verwijzingen zoals: “zie ARBO wetgeving”.

  • Annelies Verhelst
    Posted 19/10/2010 2:16 pm 0Likes

    Ha Mike,
    Ondanks dat het nu lijkt alsof ik dat niet doe, ga ik ook wel eens mee naar buiten hoor 😉 al is het nu wel koud aan het worden. Anders zit ik ook maar weg te suffen. Maar zoals je zegt: 1 keer in de 2 uur. Mijn collega’s gaan wel vaker ff roken…maar dan blijf ik dus zitten ;-).

  • Mike
    Posted 19/10/2010 1:44 pm 0Likes

    Grappig. Ik rook zelf ook niet maar wordt regelmatig meegevraagd door een roker op de gang. Hij rookt, ik drink koffie. Is goed, die korte pauzes tussendoor. Zonder deze aanleiding zou ik de hele dag achter de pc zitten, nu loop ik nog wat (we nemen de trap) . Het zou bijna verplicht moeten zijn voor iedereen: iedere twee uur even allemaal naar buiten, benen strekken, uitwaaien. Weg RSI, stress, etc.

  • Annelies Verhelst
    Posted 18/10/2010 9:46 am 0Likes

    Ik begrijp een beetje niet waarom ik iedere keer moet blijven uitleggen dat sommige dingen voor sommige mensen anders van toepassing zijn en dat je zelf moet zien in hoeverre bovenstaande punten iets zijn waar je iets mee kunt doen om afleiding te voorkomen. Als die folder heel belangrijk is en je weet dat er nog iets terug kan komen van de drukker, dan laat je lekker je telefoon aan staan, moet je helemaal zelf weten. Maar ik ga ervan uit dat in veel gevallen die telefoon best even uit kan als je even door moet pakken en geen tijd of zin hebt om steeds die telefoon op te nemen, terwijl ze in het ergste geval ook even kunnen mailen of smsen dat het dringend is.
    Dus, zijn we het er nu over eens dat niet alles op iedereen van toepassing is en dat het slechts een indicatie is van wat je eventueel kunt doen om afleiding te voorkomen wanneer je dat even nodig hebt? Mooi.

  • Edwin
    Posted 18/10/2010 5:26 am 0Likes

    Hallo Annelies,

    Consultants, managers, enz zijn een apart slag volk. Die hebben alle tijd van de wereld. Maar stel dat je ontwerper bent en een folder die jij ontworpen hebt ligt de drukker en er klopt iets niet. De drukker moet dan wel door. Dan vindt de drukker wel heel erg fijn als de ontwerper de telefoon oppakt. De klant ook. Dus zo overdreven is dat niet. Het is gewoon hun brood.

  • Annelies
    Posted 17/10/2010 9:37 pm 0Likes

    Hi Edwin,
    Zoals al eerder gereageerd: ik heb het niet puur over 9 tot 5, ook over ´s avonds, maar ik stel daarbij zelf wel vast dat ´s avonds voor mij althans lang niet de meeste productieve periode is. En los daarvan, als je de rest van de dag niets doet, blijft alleen de avond over, en dat zijn nou eenmaal niet veel uren als je de nacht ook nog wilt slapen. Ontspanning vind ik namelijk ook wel belangrijk.

    Dyn: nogmaals, ik zeg ook niet dat het overal zo werkt, maar dat het wel vaak zo is. Over andere oorzaken van afleiding en moeilijke situaties die ook niet praktisch zijn, zoals jij ze noemt, heb ik het niet gehad, dus beetje raar dat je die erbij haalt. En dat jij ook maar aanneemt dat ik iets projecteert als zijnde iets wat overal gebeurt, ook een beetje onzin, want dan maak je er iets van wat ik nooit heb gezegd. Ik zei alleen dat ik het zie gebeuren, en dat ik denk dat het vaker gebeurt, en je kunt me niet vertellen dat het pertinent niet zo is omdat jij dus ook weer iets projecteert over je eigen omgeving.
    Plus dat ik vind dat je er nog al een verhaal van maakt, terwijl ik puur probeer te stellen dat het afleidend KAN werken en in veel gevallen mogelijk ook echt zo is. Of een onderzoek daar nou wel of niet iets aan toevoegt vind ik minder relevant. Je moet zelf bepalen in hoeverre bovengenoemde punten je afleiden en wat je eraan wilt doen. Bovendien heb ik het puur over situaties waarin je even hard door moet werken, niet over alledaagse dagen, maar dat heb ik je al eerder proberen te zeggen. Dat van die ARBO-wet weet ik, maar bij 40-uur per week komt het daar wel ongeveer op neer, bij veel kantoorwerk in elk geval. En dat geldt dan voor zzp-ers misschien weer niet.

    Beiden hebben jullie gelijk dat het minder toepasbaar is op ZZP-ers, in elk geval dat rook-verhaal. Edwin: dat van die telefoon vind ik wat overdreven. Klanten kunnen best even wachten soms, zeker als je op dat moment even andere prioriteiten hebt. Ze zullen heel goed weten dat jij meerdere klanten hebt waarvoor je werkt en dat het niet altijd feest kan zijn. Zo werkt het in een druk bezet bedrijf met consultants immers ook niet. Ze kunnen als ik heel erg druk ben mijn voicemail inspreken en dan bel ik ze nog voor het einde van de dag terug. Maar als ik iets echt echt echt af moet maken, dan wil ik echt niet gestoord worden door andere klanten. En bovendien: mijn belangrijkste communicatiemiddel is de e-mail en niet mijn telefoon. Dus ook dat zal weer per zzp-er wisselen.

    Komt er dus op neer dat één en ander per situatie en per persoon zal verschillen en dat het niet nodig is daar zo´n punt over te maken. Het gaat tenslotte maar om enkele voorbeelden die MOGELIJK afleidend zijn en dan PUUR als je ECHT even door moet werken om iets af te krijgen. Anderen zullen er nog wel honderd kunnen bedenken en anderen zullen gewoon nooit last hebben van afleiding. Zo is het dan ook wel weer. Ik kan wel alles in zo´n post tot op het bot dichttimmeren, maar dan hebben jullie geen discussie meer ;-).

  • Edwin
    Posted 16/10/2010 6:15 am 0Likes

    He Annelies, ik ben het met Dyn eens. Dit is wel heel erg geschreven vanuit een werkgever/werknemers situatie. Je begon met ZZP-er of thuiswerker. Ik denk dat die zich niet herkennen in jouw verhaal. Dat is denk ik de oorzaak van de weerstand.

    Neem nu maar eens de telefoon. Voor een zzp-er (Eigenlijk vind ik dit een rot woord, omdat het gewoon altijd de naam freelancer heeft geheten) is de telefoon het belangrijkste communicatie middel. Hij moet bereikbaar zijn. Zoveel als mogelijk. Mensen die parttime zzp-er zijn er minder afhankelijk van en zetten deze makkelijker uit. Geldt ook voor ambtenaren.

    Ondernemers hebben hem aanstaan en verwijten elkaar ook niets als ze hem oppakken. Het draait nu eenmaal om de handel. Dat is dan ook hun keuze. Verder moet je van het idee af dat de van 9 tot 5 werkt. Dat is voor een hele grote groep niet zo. Veel zelfstandigen hebben bijvoorbeeld besprekingen of netwerk bijeenkomsten ’s avonds. Dat is dus werk. Ik denk dat je verhaal wel een goed uitgangspunt heeft en het is ook leuk gevonden, maar het rammelt een beetje. Vooral niet opgeven. Je hoeft het niet eens te zijn met mij. Hou je mening en wees ook eigenwijs. Er zijn namelijk al zoveel anderen.

  • dyn
    Posted 16/10/2010 1:12 am 0Likes

    Ah, daar komt de aap uit de mouw. Je projecteert wat jij ziet als zijnde wat overal gebeurd. Dat idee had ik ergens al en ik probeerde je al de kant op te duwen om eens wat objectiever te gaan kijken. Dat is ook wat ik bedoelde met het doen van aannames: jij neemt aan dat het overal zo werkt. Andere opties zijn er niet terwijl die er in werkelijkheid juist wel zijn. Het verhaal dat roken mensen uitsluit is ook zoiets. Wat je je niet lijkt te beseffen is dat er een x aantal mensen in een bedrijf werken. Sommigen hebben afspraken binnen of buiten de deur, sommigen zijn ziek, sommigen zijn vrij, sommigen doen weer wat anders. Er is dus altijd sprake van een uitsluiting. Je kunt nooit iedereen bij iets betrekken. Misschien bij een vergadering maar ook daar zit je met grenzen (tijdslimiet). Roken betekent dus zeker niet per definitie maar uitsluiting zoals jij het naar voren brengt. Het is een mogelijkheid, net zoals dat er zat andere manieren zijn om mensen ergens van uit te sluiten. Indien men bewust wil uitsluiten dan wordt er altijd wel een excuus gevonden om dat te doen, dat is niet beperkt tot roken. Voor roddelen geldt hetzelfde (ga eens met het OV, gebeurd het vaak genoeg). Je verhaal is mij gewoon te zwart/wit; wat het roken betreft lijkt het meer een of ander stukje van Stivoro dan een stukje lifehacking. Bij een stukje lifehacking verwacht ik tips om iets als een rookpauze efficiënt te maken en niet een anti-roken relaas wat het nu is. Je helpt mensen meer als je tips voor een efficiënte rookpauze geeft dan een preek om te stoppen met roken, dat komt zo belerend/betuttelend over.

    Het verhaal met die onderzoeken is ook niet zo zwart/wit zoals je het doet voorkomen. Wetenschappelijke onderzoeken moet je wel weten te interpreteren en helaas is dat iets wat de meesten niet kunnen (zelfs rechters niet en ook ik ben er zeker geen meester in). Vaak is het hele theoretische en droge materie die nogal afhangen van hele specifieke omstandigheden en “als dit, dan…”. Zo ook bij die onderzoeken naar het roken. Als je eens goed naar rokers kijkt dan zul je zien dat er best grote verschillen zitten tussen het rookgedrag. De ene rookt een heel pakje per dag, bij een ander zijn het maar een paar sigaretjes, bij weer een andere zijn het meerdere pakjes en weer iemand anders rookt alleen tijdens het uitgaan. En dan is er nog het verschil tussen een zelfgedraait sigaretje of eentje met filter. Dat maakt een onderzoek nogal lastig om te doen dus gaan ze voor het gemak maar een gemiddelde vaststellen en op basis van dat gemiddelde verder rekenen. Datzelfde geldt voor het begrip productiviteit. Men heeft het over uren waarin men mogelijk productief had kunnen zijn, niet waarin men daadwerkelijk productief had kunnen zijn. Dat laatste is nogal afhankelijk van diverse factoren waarvan een aantal niet te beïnvloeden zijn. Juist bij een onderzoek is controle hebben over alle variabelen van groot belang. Omdat ze dat niet hebben met de daadwerkelijke productiviteit houden ze het maar op mogelijke productiviteit. Feitelijk zeggen die onderzoeken dus niet zo erg veel omdat ze zo vreselijk theoretisch zijn en de praktijk vaak heel anders is. Er zijn ook andere zaken waardoor mensen niet zo productief zijn en uiteindelijk dus ook iets van een jaar aan mogelijke productiviteit vergooien. Wat te denken van een diabeet die regelmatig moet spuiten? Of iemand met een rolstoel die naar de wc moet? Als je dat soort dingen op een rij naast elkaar zet dan valt het roken ineens een stuk mee. Helaas worden dat soort dingen niet meegenomen in zo’n onderzoek maar zul je dat zelf moeten bedenken (en zie daar de reden waarom het interpreteren van onderzoeken vaak lastig is). Eigenlijk moet je dus niet roken en gewoon met je benen over elkaar zitten 🙂

    Wat betreft die vergadering is dat niet waar ik op doelde. Je stelt vooraf wat huisregels op waartoe dingen als spreektijd en agendapunten ook horen. Het is dan taak van de voorzitter van de vergadering om die dingen in de gaten te houden en te zorgen dat mensen zoveel mogelijk binnen hun spreektijd blijven (soms kan dat helaas niet, kan een planningsfoutje zijn of iets anders) maar ook dat men inhoudelijk bezig blijft en de boel niet verzand in prietpraat.

    Je uitleg van de ARBO-wet klopt trouwens niet helemaal. Het een en ander hangt af van de hoeveelheid uren die je per dag werkt plus een aantal andere zaken. Denk hier aan eisen bij iets als beeldschermwerk om dingen als RSI te voorkomen. Dat het voor velen dan neerkomt op ’s ochtends en ’s middags een kwartier pauze en een half uur lunchpauze is heel wat anders.

    Btw, als je zinnen hebt met daarin de verwoording “ik denk” dan betekent dat je een aanname doet. Je stelt niet iets met zekerheid vast maar vermoed het en dat is exact wat een aanname is.

  • Annelies Verhelst
    Posted 15/10/2010 1:18 pm 0Likes

    Nou dyn, Als we het over stellingheid doe jij niet onder voor mij zou ik zeggen. Je gaat nu wel erg uit van de positieve wil van mensen en positieve flow in een bedrijf en dat een bedrijf een kantine heeft en gangen waar mensen praten. Excuse me hoor, maar er zijn zat bedrijven waar het niet toegestaan is om in de gang te praten omdat het overlast veroorzaakt voor andere collega’s. Er zijn ook zat bedrijven waar wel degelijk mensen buitengesloten worden door kleine groepjes, die meestal het roken gebruiken als excuus om even lekker te zeiken. En er zijn zat bedrijven waar vergaderen veel korter kan, en dat heeft niets met leidinggeven te maken. Overigens ga je zelf al uit van “kan” wat maar weer aangeeft dat jij ook weet dat het vaker niet dan wel goed gebeurt. Bovendien heb ik dat over het roken en tijdverspilling niet van mezelf, er was laatst een onderzoek wat uitwees dat een gemiddelde roker 1 jaar van zijn carriere verspilt doordat hij niet aan het werk is als ie rookt. Bovendien zeg ik nergens dat een rookpauze niet ook nuttig kan zijn, dat kan wel degelijk, maar vaak genoeg is het dat absoluut niet. En ik zie heel veel mensen om mij heen die minstens 1 keer per uur even gaan roken. Wanneer moeten ze dat pakje per dag dan oproken? Het feit dat ze dat zo vaak doen stoort mij ook, want ik hoor en zie ineens allemaal mensen hun jas aantrekken oid en daardoor ben ik ook weer even uit mijn flow. Dus ik doe geen aannames, ik zie dit in mijn eigen omgeving gebeuren, al jaren. En ik denk dat het vaker zo voorkomt dan dat het allemaal heel blij en positief is.

    Nogmaals: bovenstaand verhaal is alleen als je je echt even (een dag) goed moet concentreren om iets af te krijgen. Afleiding is a bitch. Voor normale werkzaamheden waar minder druk achter zit is bovenstaand allemaal niet zo preciair. Overigens is in de ARBO-wet een half uur lunch plus een kwartier ’s morgens en een kwartier ’s middags als pauze opgenomen, meer niet.

  • dyn
    Posted 15/10/2010 11:41 am 0Likes

    Het is jammer dat je wederom een aanname doet mbt het roken. Ooit wel eens bij stilgestaan dat de mensen die met iets bezig zijn allemaal wel eens zouden kunnen roken? Of dat bij de rokers ook wel eens de niet-rokers staan? Of dat maar een deel van de rokers staat te roken terwijl een ander deel aan het werk is? Of dat er bij gewone besprekingen op de gang je exact dezelfde punten hebt? In die gevallen hoeft er van uitsluiting geen sprake te zijn. Daarnaast kun je ook gewoon hetgeen wat er tijdens zo’n rookpauze (wat feitelijk gewoon een mini-pauze is waarbij men een sigaretje opsteekt) is besproken doorgeven aan anderen en eens informeren wat die vinden. Het kan ook bevrijdend werken omdat niet iedere betrokkene aanwezig is en je zelfs mensen van buiten de groep erbij kunt hebben. Ook die kunnen met frisse ideeën komen waardoor problemen vlot getrokken worden.

    Ook het bespreken van prive zaken kan korter dan 5 minuten zijn, het kan allemaal prima in 5 minuten. Ook dat is wederom een foutieve aanname die je maakt. Het is ook zeer onjuist om te denken dat je tijdens pauzes niet productief bent, dat kan prima. De rookpauzes aan het eind van de dag nemen vaak nog geen uur in beslag, als men een half uur weet te halen is dat al erg veel. Nogal overdreven om te spreken van “uren”. Men vergeet hierbij ook vaak dat om productief te zijn je ook vaak niet-productief moet zijn. Zoiets heten pauzes nemen en is niet voor niets in de ARBO-wetgeving opgenomen. Er zijn trouwens ook zat niet-rokers die meer bezig zijn met vergaderen dan daadwerkelijk werken. Met name de overheden krijgen die beschuldiging vaak voor hun voeten geworpen.

    Ik rook niet maar ik wil wel eens bij de rokers staan omdat ik soms ook wel eens even weg van dat scherm wil zijn of ook even koffie wil halen waardoor ik in dit geval uit ervaring spreek. Iedere pauze kan productief zijn maar hoeft dat niet, het is maar net hoe men het zelf indeelt (ik heb soortgelijke werkbesprekingen ook meegemaakt met niet-rokers die in de kantine een kopje koffie gingen drinken, was ook niet iedereen aanwezig). Het enige puntje van je rookverhaal dat steek houdt is dan ook het advies om een rookpauze een bepaald nut te geven (stukje ontspanning, iets anders tussendoor regelen zoals het bekijken van wie er gebeld heeft, etc.), de rest is aardig onzin.

    Btw, als je tijdens vergaderingen al snel verzand in onbelangrijke dingen dan wordt het eens tijd om de voorzitter te vervangen door iemand die wel leiding kan geven. Het is immers de taak van de voorzitter om de vergadering te leiden en dat betekent dus ook dat diegene de spreektijd in de gaten moet houden maar ook moet voorkomen dat dingen verzanden in oeverloze discussies en onzinnige prietpraat.

  • Annelies Verhelst
    Posted 14/10/2010 7:55 pm 0Likes

    Dat telefoonverhaal is alleen als je echt merkt dat je er teveel door wordt afgeleid en het de bedoeling is dat je je echt even focust. Voor doorsnee dingen en dagen moet je zelf maar bepalen hoe het werkt en of je je telefoon uitzet. Overigens heb ik e-mail nergens uitgesloten, dus belangrijke bellers kunnen altijd nog mailen. Je kunt los daarvan zoals ik al suggereer eerst alle belangrijke telefoontjes afhandelen, en aan het einde van je dag kijken of er nog bellers zijn geweest.
    Over dat roken: niet iedereen rookt en als er dingen besproken worden tijdens het roken die belangrijk zijn voor het werk, dan sluit je dus mensen buiten. Bovendien gebruik je niet iedere rookpauze daarvoor. Privézaken bespreken in die tijd duurt vaak langer dan 5 minuten, dus ik ben het niet met de diverse reacties hier eens dat het rookverhaal uitgesloten kan worden. En tja, over roken in huis verschillen de meningen…ik zeg ook niet dat het op iedereen toepasbaar is he. Maar vergeleken met rokers ben ik wel gewoon meer uren bezig aan gewoon werken in plaats van dingen bespreken. Als je tijdens het roken dingen gaat bespreken kan het al snel zijn dat het over relatief onbelangrijke dingen gaat, net als tijdens vergaderingen.
    Kijk, alles heeft zo zijn voor-en nadelen, maar als je je echt een keer goed moet focussen om iets af te krijgen, dan zijn bovenstaande dingen toch wel zaken die je afleiden. Rokers zullen er toch wel een excuus voor bedenken om te kunnen roken, dus zullen ze het minder als afleiding ervaren, maar feit blijft dat je tijdens het roken gewoon niet werkt. Vind ik dan.

  • dyn
    Posted 14/10/2010 3:51 pm 0Likes

    Er zitten wel wat mitsen en maren aan het telefoonverhaal. Leuk dat iemand voicemails e.d. kan inspreken maar hoe kom je erachter dat je die dingen hebt als je de telefoon uitzet en ‘m op een plek legt waar je ‘m niet ziet? Het uitsluiten van stoorzenders als telefoon en e-mail is prima maar je zult je er wel op moeten instellen dat je soms (afhankelijk van beroep; iemand die een dagje thuis werkt zal er minder last van hebben dan iemand die een eigen zaak aan huis heeft) met de buitenwereld moet communiceren, of je het nou leuk vindt of niet. Doe je dat niet dan riskeer je dat je bekend komt te staan als degene die nooit te bereiken is. Dat kan klanten kosten en je gemelde problemen worden niet opgelost (“geen reactie van klant dus het probleem zal wel opgelost zijn, ticket gaat dan maar dicht”). Pas dus wel op voor deze valkuilen, zorg dat je enigszins bereikbaar bent en reageer ook op dingen als mail en voicemail (al is het maar een kort berichtje dat je er nog op terugkomt). Voor een dagje thuiswerken is het handig om even met collega’s af te spreken dat je die dag alleen per mail bereikbaar bent.

    Een eigen kamer hebben waar je rustig kunt werken is ook handig, dan ben je ook al flink wat stoorzenders als de tv en vriend(in) kwijt. Zet dan de koffiezetter buiten die kamer, als je dan koffie gaat halen ben je ook even weg van je werkplek. Krijg je ook weer de wettelijk verplichte beweging en rust van het beeldscherm (zie ARBO wetgeving).

    Op werk merk ik trouwens dat de rokers het roken ook aangrijpen om bepaalde dingen te bespreken zowel zakelijk als prive waardoor het vaak ook nog eens een werkoverleg is waarbij gerookt wordt. Het is dus zeker niet zo dat je alleen maar rookt in je rookpauze. Je kunt tijdens het roken ook andere zaken doen. Voor rokende thuiswerkers/mensen met een zaak aan huis zal het al helemaal geen probleem zijn, die zullen meestal ook al wel in huis roken. Het levert voor hun dan het voordeel op dat ze gewoon een sigaretje op kunnen steken op hun werkplek wat ze op kantoor niet zouden kunnen doen. Daarmee vervalt het verhaal van roken als afleider dus eigenlijk volledig.

  • Edwin
    Posted 14/10/2010 6:36 am 0Likes

    (Wellicht bekend bij de collega ZZP-er of thuiswerker: afleiding). Ik gebruik eigenlijk de dag voor besprekingen, leuke dingen en werk meestal in de ochtend. Begin om een uur of 6. Rust en focus. In de avond werk ik ook wel, maar dat komt niet zo vaak voor. Wat ik de deur heb uitgedaan is SMS-en in het wilt. Twitteren. Dit kost met te veel tijd en die heb ik niet. Verder brengt het mij ook iets. Telefoon uitdoen is niet handig. Het is het belangrijkste communicatiemiddel tussen mij en mijn klanten. Met roken ontstaan ideeën, maar dat schreef Riekus al.

  • Riekus
    Posted 12/10/2010 9:13 pm 0Likes

    Als roker wil ik hier toch wel even de keerzijde belichten Het artikel is duidelijk van de hand van een niet-roker, want wie doet er nou een vol kwartier over om een sigaret te roken? Een kleine 5 minuten is voor de roker meer dan genoeg, voor sommigen 2 minuten. Daarnaast is een korte (rook)pauze een moment om even afstand te nemen en zaken op een rij te zetten. Daar hoef je niet voor te roken, maar een paar keer per dag zo’n moment kan de productiviteit en het overzicht erg ten goede komen. Bovendien krijg je waarschijnlijk ook nog wat beweging, omdat roken op je werkplek vaak niet mogelijk is. Bovenstaande is natuurlijk niet bedoeld om roken in een beter daglicht te stellen, maar ik vind het voorbeeld in dit bericht wel erg kort door de bocht.

    Tot slot een tip voor de roker: stel jezelf een doel voordat je de volgende sigaret mag aansteken, en ga pas roken als dat doel gehaald is. En denk dan tijdens het roken alvast na over het volgende doel

  • Annelies Verhelst
    Posted 12/10/2010 3:43 pm 0Likes

    Ha Harry,
    Zoals vermeld: ik ga ervan uit dat het ’s avonds heel moeilijk werken is als je een vriend of vriendin hebt die niet ’s avonds werkt. Tussen de regels door, vooral in het eerste stuk, vermeld ik wel degelijk dat je dan alleen de avond nog overhoudt om te werken. Je kunt wel hameren op HNW, maar ik denk dat veel mensen nog gebonden zijn aan het 9-17 werken, ook omdat klanten dat doen. Zelf werk ik regelmatig ’s avonds een uurtje of 2, hooguit 3, maar ik vind het stukken prettiger als het grootste deel van mijn werk overdag gewoon af komt.
    Kijk, per persoon verschilt de situatie, ik werk 4 dagen per week gewoon bij een bedrijf van 9 tot half 6, dus ik ben sowieso gedwongen om ’s avonds te werken, maar als ik een dag thuis werk, dan werk ik ook het liefst overdag, omdat ik dan ’s avonds lekker kan ontspannen, zodat ik ook ontspannen op bed kan, anders zit er te weinig tijd tussen einde werk en gaan slapen en dan slaap ik slecht. Ik kan me dus door mijn vaste baan niet veroorloven om tot 3 uur ’s nachts door te werken.

    Hoe het ook zij: efficiënt met je tijd omspringen is niet verkeerd.

  • Harry
    Posted 12/10/2010 3:30 pm 0Likes

    Op deze manier ga je ervan uit dat het werk binnen een 9-17 tijdsbestek geklaard moet worden. Volgens HNW doe je je werk wanneer je wilt. Als je maar zorgt dat het af is. Kan bovenstaand daar niet echt mee rijmen.

  • Frea
    Posted 12/10/2010 3:16 pm 0Likes

    Hoi Annelies,
    Leuk artikel en herkenbaar ook. Zelf pas ik regelmatig de DERK-methode toe en ik kan je zeggen dat het erg bevrijdend werkt! Het betekent: Doe Eerst een RotKlus. Als je die klus namelijk uitstelt (door bijvoorbeeld je steeds door andere dingen te laten afleiden), blijft het in je hoofd spoken en aan het eind van de dag heb je het nog steeds niet gedaan! Terwijl je andersom juist trots op jezelf bent en je energie voor 10 krijgt.

  • Jeroen
    Posted 12/10/2010 1:41 pm 0Likes

    Ik ben meer van “work smarter, not harder”… Als je uren te kort komt, kun je je afvragen of je wel goed bezig bent en imho niet zonder meer de focus richten op meer van hetzelfde (vanwege minder afleiding). Just my 2 cents…

Comments are closed.