Vraag het de dorpsoudste

Onze hersenen moeten betekenis halen uit heel veel woorden. Informatie verstrekken doe je het best in de vorm van een verhaal. Verhalen geven context, zijn vaak rijk aan details, geven betekenis aan droge feiten en geven vrijheid aan persoonlijke interpretatie. Verhalen sluiten aan bij wat de ontvanger al kent. Als je verhalen in de nabijheid van de ander vertelt, krijg je vaak een directe reactie, al is het maar een glimlach.

In onze maatschappij wordt kennis overgedragen door het vast te leggen. Anderen kunnen die kennis tot zich nemen. Maar in veel mondelinge culturen bestaat die mogelijkheid niet. Informatie wordt opgeslagen in de hoofden van mensen. Dat geeft een aantal karakteristieken.

  • Alle informatie wordt in elkaars nabijheid overgebracht. Communicatie vindt vooral binnen dezelfde gemeenschap plaats en komt zelden bij andere groepen terecht.
  • Allerlei geheugentechnieken worden gebruikt zoals alliteratie, rijm, herhaling, halfrijm, bijnamen, spreekwoorden en vaste uitdrukkingen.
  • Ook hebben deze culturen het vermogen om herinneringen actief te wissen uit het geheugen, bijvoorbeeld omdat de informatie niet langer meer nodig is.
  • Informatie wordt verteld in een vorm die direct aansluit bij de ontvangers. De boodschapper kent immers hun kennis- en ervaringsniveau. Andere informatie wordt eenvoudigweg niet toegelaten.
  • Nieuwe informatie kent enkele aparte kwaliteitskenmerken: overgedragen door ouderen, met instemming van de dorpsoudste, gebracht binnen de hiërarchische structuur van de gemeenschap, rekeninghoudend met de geldende meningen en de situatie van het moment.
  • Informatie wordt vooral overgedragen via kundige personen, in vergaderingen, via demonstraties en observaties. Dit gebeurt vooral door de kracht van het verhalenvertellen.

Het vertellen van verhalen is niets nieuws: de Bijbel maakte er al ruimschoots gebruik van. Hollywood begreep het principe van de verhalenverteller vanaf het begin. Ook ons belangrijkste medium, de televisie, draait om verhalen, van de soaps, documentaires tot aan shows toe.

Een boodschap overtuigend overbrengen betekent een goed verhaal vertellen. Maar slechts weinigen laten zich daarbij professioneel bijstaan. Het probleem is dat bijna niemand weet hoe een verhaal te vertellen. Het grotere probleem is echter dat niemand weet dat hij niet weet hoe een verhaal moet worden verteld.

Leer daarom de kunst van het verhalen vertellen. Managers krijgen daarvoor zelfs een cursus. Dat wordt gezien als een basisvaardigheid voor toetreding tot de top van een organisatie.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

  • Ron C. de Weijze
    Posted 26/02/2008 7:02 am 0Likes

    Het pragmatisme van Richard Rorty heeft ertoe geleid dat we moeten geloven dat we alleen nog maar in verhalen opgesloten zitten en dat er zelfs geen objectieve werkelijkheid bestaat. Gaat mij wat al te ver, maar probeer maar eens onder dit relativisme uit te komen. Heerlijk voor managers, want het ontslaat ze van elke verantwoordelijkheid. Immers als beleid ergens over gaat, is dat uiteindelijk toch alleen maar wat je je inbeeldt.

    http://serendip.brynmawr.edu/exchange/rorty

  • Erik de Kok
    Posted 19/02/2008 12:09 pm 0Likes

    Spreekt dit je aan, moet je ook het boek A Whole New Mind eens lezen. Mooi boek over de opkomst van the right-brainners. Een aspect dat daarbij naar voor komt is ook STORY: het verhaal vertellen. In het boek wordt aangegeven dat bijvoorbeeld artsen, advocaten en dergelijke die oorspronkelijk werkten vanuit hun kennis, door de brede toegankelijkheid van deze kennis meer zullen moeten gaan opereren vanuit story-telling. Leuk boek; aanrader!

  • hillie schotanus
    Posted 16/02/2008 8:34 pm 0Likes

    Nou Nietsje, ik ben het niets niet eens met jouw reply… vind het juist een mooi verhaal van Guus… vooral om de kunst van het verhalen vertellen die oeroud en beproefd werkzam is gebleken opnieuw te verbinden aan de manager van nu, die mi vooral zich verslikt in financieel gewauwel en de idee dattie de zaak boekhoudkundig onder controle zou kunnen krijgen met allerlei pracht hippe termen. Back to basic!

  • Nietsje
    Posted 16/02/2008 11:58 am 0Likes

    Bijdrage aan wat? Iemand heeft weer een kapstop bedacht om workshops aan bedrijven te kunnen verkopen over verhalen vertellen vanuit de open deur dat je als manager communicatieve vaardigheden moet hebben.

    Als we ergens geen gebrek aan hebben, dan zijn het wel de verhalen in presentaties, bij bedrijfsborrels en in vergaderingen.

    Gaat (vind ik) gewoon weer nergens over. Tja … en als je een verhaal vertelt krijg je feedback. Soms een glimlach en soms iets anders.

  • Frank Meeuwsen
    Posted 16/02/2008 11:40 am 0Likes

    @Nietsje heb je ook nog een waardevolle bijdrage aan het artikel of blijft het bij de intro van je sprookje? Anders is het zonde van ieders tijd en energie om daar iets mee te doen toch?

  • Nietsje
    Posted 16/02/2008 10:48 am 0Likes

    Zo lieve managertjes….oom CEO gaat een sprookje vertellen.

    Vandaag het sprookje van Don Tabaksblat en zijn knecht Woutertje die op hun paard en ezeltje ten strijde trokken tegen de topinkomens.

Comments are closed.