Stel je hebt hulp, geld, advies of een gunst nodig van iemand. Hoe stel je dan een goede vraag? Hoe groot is je invloed op je slaagkans? En wat kun je beïnvloeden en wat niet?

Wanneer je een vraag stelt, vraag je je ontvanger een afweging te gaan maken. Die afweging maken mensen nadat je je vraag gesteld hebt, dus na het bereiden en opdienen van je vraag. In het maken van die afweging spelen, zoals in iedere maaltijd, drie dingen een belangrijke rol:

 • feitelijke informatie (de ingrediënten)
 • gevoelsinformatie (de bereidingswijze)
 • gunningsgezindheid (je reputatie als kok)

Compacte en heldere ingrediënten

Voor het feitelijke gedeelte, heeft je ontvanger informatie nodig in hapklare brokken (de kruiden volgen later, eerst inkopen doen). Die kun je makkelijk maken.

 1. Stel je vraag duidelijk en helder. Maak je vraag SMART en vermijd woorden als: ‘maar’, ‘wellicht’, ‘ik hoop’.
 2. Vraag om wat je ècht nodig hebt. Er zijn genoeg dingen die er niet echt toe doen. Vraag naar iets dat belangrijk voor je is.
 3. Vraag het aan de juiste persoon. Dus als je veel geld nodig hebt, vraag dat dan ook aan iemand die dat heeft èn kan missen.
 4. Zorg dat je goed kunt uitleggen waarom je om hulp vraagt. Hier blijkt bijvoorbeeld ook uit waarom je het niet zonder hulp kunt.

De kruiden en het bereiden van je vraag

Wanneer je iets vraagt proeft de ontvanger jouw vraag. Wat voor (bij) smaak heeft je vraag? Dat is een belangrijk stuk, goede ingrediënten zijn geen garantie voor een lekker gerecht. De smaak van je vraag is niet altijd duidbaar en hij is er altijd, dus je kunt er rekening mee houden. Deze kruiden doen het goed:

 1. Laat je verlangen je leidraad zijn. Dus laat gevoelens van angst of spanning niet meer dan je gevoelens zijn. We zijn allemaal mensen, wees mild voor jezelf en verlang naar wat je wèl wilt. Wat je niet wilt is even niet belangrijk.
 2. Wees creatief. Gebruik je humor, inventiviteit. Maak het leuk.
 3. Wees bereid nee te krijgen. Nee heb je al dus, dus nog een nee erbij blijft nee. Zo erg is dat niet, dat is pas erg als jij ervan uit ging dat je ja zou krijgen. Als je bereid bent nee te krijgen, dan voelen mensen dat je ontspannen bent.
 4. Vraag bij voorkeur iets dat niet alleen voor jezelf is, maar waar anderen ook baat bij hebben. Mensen geven makkelijker aan doelen waar meer mensen bij betrokken zijn. De win-win is groter en het is nu eenmaal gezellig tafelen met veel.

Opdienen en afwachten

Als de ingrediënten en de smaak goed zijn, is er nog één stuk dat een rol speelt. Geven en nemen, gaat over gunnen. Daarbij spelen gevoelens en feiten een rol die minder vrijblijvend zijn dan smaak en ingrediënten. Zaken als oprechtheid, integriteit en betrouwbaarheid. Dit stuk wordt belangrijker naarmate datgene waar je om vraagt groter wordt.

 1. Mensen geven makkelijker wanneer ze in je geloven. Dus als je er zelf niet helemaal in gelooft of zelfs twijfelt, zoek dan eerst uit waarom dat zo is, en wat je kunt doen om er wel in te (gaan) geloven.
 2. Mensen geven makkelijker wanneer ze ooit iets van je gekregen hebben dat niet met dit verzoek te maken heeft. (Eerst iets geven aan iemand omdat je al weet dat je iets gedaan wilt gaan krijgen, oftewel ‘geven met een verborgen agenda’, werkt dus niet. Soms werkt het zelfs tegen je).
 3. Het helpt als je ooit je excuses aangeboden hebt aan deze persoon, nadat je iets fout had gedaan. Mensen weten dan dat je eerlijkheid en oprechtheid belangrijk vindt. Kortom je bent te vertrouwen.

En dan is het nu tijd om de gasten te laten eten, en je keuken te gaan schoonmaken…

Mocht je na een stevige poetsbeurt toch een nee gekregen hebben. Vraag dan even waarom en schrijf die waardevolle informatie op je koelkast. Vaak gaat feedback over het belangrijkste punt waarop je iets kunt verbeteren. De meeste *** sterren restaurants zijn begonnen met * ster. Nee heb je, ja kun je krijgen, en leren doe je altijd als iets anders loopt dan je verwacht had. Soms worden er zo zelfs nieuwe gerechten geboren. Eet smakelijk!

© Jasper Jobse
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

8 Comments

 • Avatar
  Ronald
  Geplaatst 28/03/2008 2:21 pm 0Likes

  @Zack
  Volgens mij moet je het nog een keer lezen.

  Leuk artikel trouwens.

 • Avatar
  Zack
  Geplaatst 24/03/2008 9:33 pm 0Likes

  Nee heb je en ja kun je krijgen. Stel je vragen SMART. Klinkt leuk allemaal. In de praktijk leidt dit tot glijdende schalen. Nee heb je en ja kun je krijgen is allang verworden tot onophoudelijk en onverantwoordelijk gezeur. Het is een instelling die alleen van jou uitgaat. In 98% van de gevallen moet men vanwege dit principe egoistisch gezeur, gekreun en onzin aanhoren. Ja het principe klopt wel, maar het is uitgewoond. Stel je vragen SMART. Doelstellingen en meetbaarheid. Kijk om je heen, erger je je aan bureaucratie, call centra, overheid, je baas, sollicitatitegesprek of elk antwoord wat geen rekening met jou houd als mens maar het systeem boven jou plaatst? Iedereen is namelijk meetbaar en heeft doelstellingen gekregen. SMART is efficient, mensen zijn niet efficient behalve als ze marcheren. Ook hier klopt het principe, maar ook hier helemaal uitgewoond.
  Realiteit? Ja natuurlijk werkt het soms en op sommige plaatsen werkt het zelfs goed, maar het is en blijft Fast Food.

 • Avatar
  Ipek van Dartel - Faydali
  Geplaatst 24/03/2008 4:50 pm 0Likes

  Inderdaad een geweldige metafoor! Hier kan ik wat mee.

 • Avatar
  Gerjanne Tiemens
  Geplaatst 23/03/2008 6:01 pm 0Likes

  Dank je wel voor je recept! 🙂 Kom je de volgende keer met ons meedromen & eten? http://tinyurl.com/2q9kak

 • Avatar
  Filips Jager
  Geplaatst 23/03/2008 5:31 pm 0Likes

  Ha die Jasper,

  heel verfrissend om in deze metafoor het vragen en geven en nemen speel uitgelegd te krijgen. Op deze wijze krijg je zowaar zin om voor mensen te gaan koken.

 • Avatar
  Lars
  Geplaatst 22/03/2008 6:44 pm 0Likes

  Jij bent zeker kok? 😛 🙂

 • Avatar
  Anne van der Ven
  Geplaatst 22/03/2008 5:27 pm 0Likes

  🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: