Waar moet je op letten als je een TV koopt?

We kennen het allemaal; je staat in de winkel, maar je hebt eigenlijk geen idee welke TV je moet kopen. Waar moet je op letten? Doe je wel de juiste aankoop? Lifehacking zoekt het voor je uit.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/deze-winkels-doen-mee-aan-black-friday/

HD Ready, Full HD of (4K) Ultimate HD

HD Ready, Full HD en 4K Ultimate HD zijn allemaal kwalificaties van de beeldresolutie. Een TV met HD Ready voldoet slechts aan de minimale eisen van HD. Dat betekent dat de beeldresolutie minstens 1280 bij 720 pixels is. Full HD TV’s hebben een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en geven dus een scherper beeld. Alle HD Ready en Full HD televisies hebben een HDMI-aansluiting. Met een HDMI-kabel kun je digitale informatie uitwisselen tussen je HD DVD-speler, gameconsole of computer en de TV. Hoewel reguliere televisie nog in Full HD wordt uitgezonden, staan er in steeds meer huishoudens een 4K-televisie. Dit is niet gek, omdat steeds meer diensten en consoles zoals Netflix en de Xbox of PlayStation beeld kunnen uitsturen in deze resolutie.

4K Ultimate HD
Een televisie met 4K Ultimate HD heeft een beeldresolutie van 3840 x 2160 pixels, twee maal zo veel als Full HD. Op een kleiner scherm zul je vanaf grotere afstand maar moeilijk verschil kunnen zien tussen deze twee soorten beeldschermen. Het verschil zal wel duidelijk zichtbaar worden bij de grotere formaten. Experts zijn het er over eens dat het pas echt goed zichtbaar wordt vanaf 139 cm (55 inch), 152 cm (60 inch) en vanaf 165 cm (65 inch). Het giga formaat 84 inch tv’s zijn geschikt voor 4K, maar daar hangt wel een prijskaartje

Smart TV?

Wat is Smart tv of wat is een smart tv? Een vraag waarop het antwoord redelijk simpel is. Een smart tv is eigenlijk gewoon een televisie die je kunt verbinden met het internet en die je hierdoor toegang geeft tot apps en online content. Tegenwoordig is bijna iedere nieuwe televisie die verkocht wordt smart en vaak staan er al standaard apps als YouTube en Neftlix op je TV geïnstalleerd.

Smart TV

Welk formaat heb ik nodig?

Dit hangt af van de kamer waar het scherm komt te staan en het geld dat je eraan uit wilt geven. Als vaste regel kun je het volgende ongeveer aanhouden:

Meet de afstand van waar de TV komt te staan tot waar jij komt te zitten. Deel deze afstand door drie en je hebt de meest ideale diagonaal voor je nieuwe TV. Zit je dus 3,5 meter van je scherm, dan is de ideale grootte van je TV ongeveer 116 cm, wat neerkomt op een TV van 46 inch (1 inch is 2,54 cm).

Kijkafstand

De ‘refresh rate’ of Hertz

Het aantal Hertz dat in de specificaties van een tv staat geeft aan hoe vaak het beeld op je TV per seconde vernieuwd wordt. Een televisie met 100Hz geeft dus 100 beeldjes per seconde weer. De toegevoegde waarde van een hoger aantal beelden per seconde is dat het beeld (in de meeste gevallen) vloeiender ogend loopt en dus voor sommige kijkers comfortabeler te bekijken is.

Meestal is het televisiesignaal dat je tv binnen krijgt 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds één extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt zo naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd. TV-fabrikanten hebben elk hun eigen naam voor deze techniek en pronken met steeds hogere getallen:
➢ LG Picture Mastering Index (PMI): tot 2000Hz;
➢ Panasonic Black Light Motion Rate (BMR): tot 1600Hz;
➢ Philips Perfect Motion Rate (PMR): tot 1000Hz;
➢ Samsung Picture Quality Index: tot 2400Hz;
➢ Sony MotionFlow XR: tot 1200Hz.

Refresh Rate Hertz

Tegenwoordig zijn bijna alle middenklasse en high-end modellen voorzien van een refresh rate van minimaal 100Hz. Dit is voldoende om een beeld vloeiend weer te geven. Toch geven fabrikanten tegenwoordig refresh rates aan variërend van 100Hz tot 2.000Hz. Is het verschil te zien en is de ene tv dan ook 20 keer beter dan de andere tv? Het antwoord hierop is nee.
Boven de 200 Hz zijn de verschillen erg moeilijk waar te nemen voor het menselijk oog. Alles bij elkaar genomen is het aantal Hertz van een televisie een aspect dat je tegenwoordig beter links kunt laten liggen. Het is nagenoeg onmogelijk om twee verschillende tv’s met elkaar te vergelijken wat betreft de refresh rate aangezien de totstandkoming ervan voor 90 procent onduidelijk is. Een minimale refresh rate van 200Hz is aan te raden bij de koop van een nieuwe tv.

Wat voor beeldtype, LCD/LED of Plasma?

De eerste plattere televisies hadden een plasma-beeldscherm. Later werd dit vervangen door LCD en tegenwoordig hebben bijna alle nieuwe televisies een LED- of zelfs OLED-scherm. Bij een LED-scherm wordt iedere pixel individueel weergegeven door een kleine lamp. Doordat deze lampen onafhankelijk van elkaar aan- en uit kunnen worden gezet, krijg je al snel een scherpere weergave.

Een ander voordeel van LED en OLED is dat het energiezuiniger is. Bij het weergeven van de kleur zwart, schakelen de lampjes zichzelf namelijk uit – waarbij een LCD de kleur zwart op het scherm projecteert. Doordat deze pixels ‘uitstaan’, gebruikt je televisie als geheel minder stroom.

Helaas zijn LED- en vooral OLED-televisies een stuk duurder dan LCD-televisies. Het is daarom slim om goed af te wegen waar je prioriteiten liggen. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed aan te raden om goed vooronderzoek te doen: ga naar speciaalzaken en vergelijk verschillende televisies, lees ervaringen op internet en ga op zoek naar reviews. Elke televisie biedt in de praktijk immers andere eigenschappen, hoe mooi de theorie ook klinkt.

Soort TV

Geluid

Bij televisies heeft logischerwijs altijd de nadruk gelegen op de kwaliteit van het beeld en design. Geluid hobbelde daar een beetje achteraan. De oude televisies waren voorzien van twee luidsprekers naast of onder de beeldbuis die een redelijk stereobeeld konden neerzetten. Voor de lage tonen zat er achterin de kast van de tv een subwoofer die het (mono) weergeven van lage tonen voor zijn rekening nam (vandaar de grote tv’s). Een soort 2.1 systeem, waarmee de gemiddelde huiskamer prima van geluid werd voorzien.

Televisies werden echter steeds dunner. Hiermee nam de ruimte af, om degelijke speakers in de platte tv’s kwijt te kunnen. Veel mensen vinden dan ook dat het geluid ‘dunner’ is geworden. Men vindt het geluid van oudere tv’s veel beter dan de flatscreens van nu, en dat klopt. Wat kunnen we hier aan doen? Er zijn vier oplossingen alleen kosten die waarschijnlijk extra geld:

Soundbar – makkelijk en probleemloos.

Een soundbar is een alles-in-één-luidspreker die je onder je TV plaatst: aan de muur of op een hifi-meubel. Hiermee ben je in één keer klaar. Het ontwerp en de aansluitingen passen bij de moderne, super platte TV’s van dit moment. Soundbars zijn echte TV-luidsprekers, en dat heeft zijn voor- en nadelen. Je kunt er prima muziek op afspelen, maar met een echt stereo- of home cinema-systeem klinkt alles natuurlijk nog beter. Ook al beweren sommige fabrikanten van niet.

Actieve luidsprekers – makkelijk, flexibel en betaalbaar

Actieve luidsprekers zijn perfect voor iedereen die goed TV-geluid wil, en dan zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk. Actieve luidsprekers hebben een ingebouwde versterker waar je je TV direct op kunt aansluiten, zonder extra apparatuur. Zo bespaar je ruimte en gedoe. Zelfs de goedkopere actieve luidsprekers klinken al veel beter dan de ingebouwde luidsprekers van je TV. Sommige actieve luidsprekers hebben zelfs ingebouwde Bluetooth, zodat je al je muziek draadloos kunt streamen vanaf je smartphone, mobiel, computer enz.

Stereo-installatie – een echte hifi-oplossing
Je oude, vertrouwde stereo-installatie is een geweldige oplossing voor zowel je TV-geluid als muziek. Als je al een installatie hebt, hoef je je TV alleen maar tussen de twee luidsprekers te plaatsen en hem met een kabel aan te sluiten op je installatie. Nu heb je TV-geluid van wereldformaat! Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een combinatie te vinden die goed klinkt en er goed uitziet. En goed stereogeluid is natuurlijk beter dan slecht surround-geluid. Dit is iets om over na te denken als muziek belangrijk voor je is.

Surround-home cinema – het serieuze werk
Met een surround-home cinema zit je altijd midden in de actie. Je hoeft alleen maar je veiligheidsgordel om te doen om te genieten van fantastisch, hoge-resolutie multikanaalsgeluid van je Blu-rays of HD-spelconsoles. Net als in de bioscoop, maar hier kun je zelf bepalen wanneer je op pauze drukt om even naar de WC te gaan of als je popcorn klaar is. Met de HDMI-CEC-functie kunnen de TV en de versterker in de home cinema met elkaar communiceren. En je kunt de belangrijkste functies (bijvoorbeeld volume, aan/uit, play/pauze) aansturen met één afstandsbediening. Erg handig!

 

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author