Waarom je af en toe offline moet zijn

Tegenwoordig zijn we altijd online. Daardoor kunnen we elk moment van de dag een bericht krijgen, een foto plaatsen en een mail sturen. Allemaal leuk en aardig, maar door altijd online te zijn kunnen we onszelf enorm opjagen en worden we geleefd door online media. Het is tijd voor een digitale detox, ga even offline! Lees ook: Batterij van je smartphone snel leeg? Verwijder de Facebook-app!

Schrijver Leslie Barry vertelt op de website Inside Innovation over zijn wekelijkse, ongeveer maandelijkse en jaarlijkse digitale detox. Volgens Barry is het een geweldige manier om stress te verminderen en om in kaart te brengen waar je normaal gesproken veel tijd aan kwijt bent. In dit artikel lichten we zijn Digital Detox Diet uit.

checking-smartphones

Het dieet

Het digitale dieet van Leslie Barry is opgedeeld in drie verschillende detox-momenten. Wekelijks, om de maand en jaarlijks. Tijdens deze detox-momenten gaat Leslie bijna volledig offline. Geen mails, geen berichten, geen social media, geen tijdlijnen. Alles redenen waarom je normaal gesproken juist altijd online wil zijn, gaan even op pauze.

Dan komt het moment dat je de belangrijke dingen van de onbelangrijke dingen kan scheiden. Wat je allemaal móet doen en wat je allemaal kán doen.

De jaarlijkse detox

Volgens Barry is deze verreweg het moeilijkst. Elk jaar plan je een uitje voor een week of 2 naar een rustige omgeving. Een landelijke omgeving met bomen, koeien en een rustig strand. De regels zijn eenvoudig: alle computers, iPads, etc. blijven thuis. Je telefoon is door zaken als Google Maps en het maken van foto’s veel te nuttig om thuis te laten, dus die mag wel mee.

De eerste dag krijg je waarschijnlijk afkickverschijnselen. Je zal om de zoveel tijd je telefoon erbij te pakken om er zeker van te zijn of je nog wel écht verbonden bent. Je bent immers nog gewend om elk moment van de dag toegang te hebben tot nieuws, video’s, tweets, berichten en 4 verschillende tijdlijnen. Toch moet je dit onderdrukken en blijf je je bezighouden met offline zaken.

De tweede dag is makkelijker door te komen en de derde dag denk je niet eens meer aan Facebook. Je slaapt beter, eet en drinkt meer dan genoeg, doet dutjes, gaat zwemmen, enz. Misschien ga je zelfs wel een boek lezen?

Na twee weken ben ik weer helder van geest, kan ik me beter concentreren en denk ik langer over dingen na voordat ik impulsief reageer op triggers.

Om de maand

Elke 6 tot 8 weken doet Leslie een mini-versie van het Digital Detox Diet. Hij boekt een lang weekend ergens naartoe en de telefoon gaat 2 of 3 dagen zelfs helemaal uit.

Weekend

Elke zaterdag gaat Leslie volledig offline.

Het leven gaat door

Waarschijnlijk kom je na zo’n dieet direct online met de gedachte “WAT HEB IK GEMIST?!”. Tot je verbazing zul je zien dat er geen berichten binnenkomen met de vraag of je nog leeft, en dat social media nog net zo vol met onzin staat als voordat je die telefoon weglegde. Geloof me, je mist niets.

Altijd online geeft niet

Bijna iedereen is tegenwoordig altijd online. Op zich is daar niets mis mee – sommige mensen hebben zelfs een baan die volledig afhangt van een werkende internetverbinding. Een leven waarbij we volledig afhangen van internet ligt echter wel op de loer en in sommige gezelschappen praat niemand nog echt met elkaar. Niet alles wat om aandacht schreeuwt is ook je aandacht waard. Je wilt je leven niet verdoen met scrollen over tijdlijnen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Ikzalkijkenwat Ikvoorjekandoen
    Posted 21/08/2017 1:51 pm 0Likes

    Het is ergens wel mooi om te zien hoe anders kakelende kippen nu stil submissief naar een apparaat staren in een publieke omgeving. Het zal me niets verbazen als overheden daar een harde van krijgen. (obey, conform, sleep) Lekker rustig. Het mag uiteraard duidelijk zijn dat het sociale er wel af is bij dat soort groepjes, enneh… Facebook delen etc telt niet.

  • Gustavo Woltmann
    Posted 07/02/2017 3:56 pm 0Likes

    Ik gebruik de pc, laptop en smartphone ook om het nieuws te kijken en series/films te kijken, dus dat zou ik eerder missen dan de onzin op Facebook. Zo’n digitale detox kan wel erg nuttig zijn, zelf heb ik niet het gevoel dat de online wereld mijn leven bepaald, ik lees nog altijd boeken en geniet van een praatje met mijn vrienden en partner of een wandeling met de honden…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]