Waarom je beter wordt als je je perfectionisme loslaat

Perfectionisten kunnen zich helemaal zes slagen in de rondte werken. Maar, levert al die ijver je ook het gewenste resultaat?

Vijf redenen waarom perfectionisme ervoor zorgt dat je niet efficiënt werkt, en hoe je dit kunt aanpakken.

1. Je durft geen beslissing te nemen
Perfectionisten vinden het lastig om een beslissing te nemen. Want ja, zijn alle afwegingen gemaakt, zie je niets over het hoofd, moet er toch eerst nog wat uitgezocht worden… Dit zorgt voor een tragere besluitvorming wat door de omgeving gezien kan worden als onzekerheid of misschien zelfs onbekwaamheid.

Neem dus een besluit waardoor je zorgt dat er gestart kan worden. Je kunt dan tussentijds altijd nog bijsturen.

2. Je stelt je werkzaamheden uit
Als je vindt dat je pas aan de taak kunt beginnen als je alle informatie hebt, tja dan gaat er nooit iets gebeuren. Perfectionisten zijn vaak erg goed in uitstellen. Alleen, uitstellen zorgt voor een contante druk (‘ik moet dat en dat nog doen’).

Ook hier geldt; ga gewoon beginnen zodat je vanzelf wel ziet waar je tegenaan loopt.

3. Je staat minder open voor de dingen om je heen
Als je alles perfect wilt doen sta je minder open voor de dingen die om je heen gebeuren waardoor je minder flexibel bent.

Laat dingen ook eens gebeuren. Ze kunnen voor verrassende wendingen zorgen!

4. Je stelt de verkeerde prioriteiten
Perfectionisten zijn vaak slecht in staat belangrijke en niet belangrijke zaken van elkaar te scheiden, met als gevolg dat ze op elk verzoek ingaan.

Gun jezelf bij een nieuwe klus dus altijd even de tijd om na te denken of jij hem echt op moet pakken en zo ja wanneer je ermee aan de slag moet. Alles hoeft echt niet meteen vandaag af en je hoeft echt niet binnen tien minuten een antwoord op een binnengekomen e-mail te geven.

5. Je hebt meer kans op stress
Meer doen dan van je gevraagd wordt lijkt leuk voor je positie en voor je leidinggevende. En het geeft je wellicht ook zelf een goed gevoel. Maar hoe gezond is het als je jezelf onnodige druk op blijft leggen? We weten dat je met stress in je lijf minder goed na kunt denken, en dus juist mindere prestaties levert.

Probeer de lat minder hoog te leggen. Als je eerlijk naar de situatie kijkt ben jij het meestal zelf die van die hoge eisen stelt. Je omgeving vraagt echt niet altijd 110% van je. Soms is 80% ook al meer dan voldoende.

Deze vijf vragen van Janine Sterenborg kun je ook helpen om anders tegen je drang om dingen perfect te doen aan te kijken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author