Waarom word je chagrijnig als je honger hebt?

Als je honger hebt ben je gauwer chagrijnig en kun je je moeilijker concenteren. In extreme gevallen worden mensen zelfs agressief. Veel mensen worden humeurig als ze honger hebben. Dit heeft te maken met glucoseniveau in het bloed. Hoe zit het precies? Lees ook: Waarom koken goed voor je is.

Alle voedsel dat je tot je neemt, wordt door het lichaam omgezet in suikers, aminozuren en triglyceriden. Deze stoffen worden via het bloed naar je lichaamsdelen vervoerd. Als het niveau van deze stofjes te laag wordt, geven je hersenen (die glucose als brandstof gebruiken) je lichaam een seintje dat je iets moet gaan eten. Je krijgt dus honger.

Invloed op je gedrag

Tevens heeft de daling van het glucoseniveau in de hersenen tot gevolg dat sociaal gedrag een minder hoge prioriteit heeft dan eten proberen te scoren. Hierdoor ga je sneller zeuren of ben je eerder geneigd om bijvoorbeeld voor te dringen.

Je lichaam gaat op een andere manier functioneren om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen die nog beschikbaar zijn niet te snel verbruikt worden. Een soort overlevingsmodus. Als je honger hebt, gaat je lichaam hormonen produceren die ervoor zorgen dat het glucoseniveau in het bloed toeneemt, zodat je hersenen niet tekortkomen. Eén van de hormonen die worden aangemaakt als je honger hebt is adrenaline, hetzelfde hormoon dat geproduceerd wordt in een bedreigende situatie. Dit hormoon is daardoor ook van invloed op je humeur en gedrag.

Eerst eten

Als je een belangrijke beslissing moet nemen of een discussie moet voeren, kun je dus beter eerst even een hapje eten om ervoor te zorgen dat je op een evenwichtige manier reageert. Op die manier bereik je veel meer, en hoef je geen honger te lijden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author