Wandel door je werk met een treadmill desk

‘s Morgens zitten we aan het ontbijt, vervolgens springen we in onze wagen en rijden zittend naar ons werk waar we een hele dag aan ons bureau zitten. ‘s Avonds zitten we dan weer aan tafel en daarna zitten we op de bank. Ons bestaan is sedentair geworden. De gevolgen zijn bekend: te weinig beweging geeft aanleiding tot overgewicht, hart- en vaatziektes en zelfs vroegtijdig overlijden. 6% van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door te weinig lichaamsbeweging.

Als goede voornemen voor het nieuwe jaar hebben een aantal onder ons (waaronder ikzelf) besloten om de loopschoenen aan te trekken en regelmatig het blokje om te huppelen. Aldus hopen we ons zittend bestaan te compenseren met wat extra beweging. Echter, hoe nobel deze doelstelling ook is, door onze drukke bezigheden komen we er meer niét dan wél aan toe.

Maar als we nu ‘ns onze op-een-toetsenbord-tokkelende job konden combineren met permanente beweging? Klinkt vreemd? Niet volgens James Levine. Hij bouwde als één van de eersten een zogenaamde ‘treadmill desk’ (letterlijk vertaald ‘tredmolen bureau’). Eenvoudig uitgelegd komt het er op neer dat je een loopband installeert aan je (verhoogde) bureau en al wandelend je werk uitvoert.

Het spreekt voor zich dat de beweging een positieve invloed heeft op je gezondheid. Daarnaast hebben studies aangetoond dat je concentratie en productiviteit toenemen door het wandelen. Ook de namiddagdipjes zouden daarmee verholpen zijn. De beweging zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen waardoor je scherp en attent blijft.

Maar is het wel verstandig om de hele dag te wandelen? Wel, onze soort was gedurende honderdduizenden jaren gewoon om dagelijks zo’n 50 kilometer af te leggen. Slechts de laatste eeuw zijn we een sedentair bestaan gaan leiden. De vraag zou moeten zijn of het wel verstandig is om de hele dag te zitten, en het antwoord is volmondig: neen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

 • Yves Hanoulle (@YvesHanoulle)
  Posted 12/04/2013 11:33 am 0Likes

  Hallo Jonas,

  Super. Ik zie op de website dat de hoogte verstelbaar is, als ik dat goed zie, is dat manueel klopt dat?
  Bij mij is dat een zeer eenvoudige druk op de knop waarbij via een motortje, de desk zakt of stijgt. Het is een luxe doch één die ik veel gebruik.
  Daarnaast is het zeer leuk om te zien dat de bediening geïntegreerd is, bij mij (wegens afbreken van een gewone loopband) is dat een losstaand. Wel denk ik dat de bureau klein is, zeker met de bediening er bovenop. Ik persoonlijk heb geen zin om 1000 euro uit te geven om dat een kleinere desk te hebben.
  Als ik stap, wil ik alles ter mijner beschikking hebben.
  Doch voor de mensen met weinig plaats, is dit ideaal.
  Yves

  • Jonas
   Posted 17/05/2013 12:01 pm 0Likes

   Hoi Yves,

   Werkblad is inderdaad manueel verstelbaar, maar wel met een hydro systeem. Dus je draait de veiligheidsknoppen om en met het hydro hendeltje kun je deze naar wens verstellen. Het systeem zoals u heeft is natuurlijk iets perfecter 🙂 Het lijkt misschien wel klein maar ik kan mijn laptop en andere prullaria gemakkelijk kwijt op de deskloopband, heel gemakkelijk zelfs. Dat kunt u zien op de foto’s
   http://www.betersport.nl/evo-cardio-wtd200-loopband.html

   Elk bedrijf zou een desk loopband moeten hebben voor haar personeel. Bijvoorbeeld voor mensen die het even hebben gehad met al dat zitten. Effe hun laptop meenemen en n uurtje gaan werken/lopen, toch?

 • Jonas
  Posted 11/04/2013 4:44 pm 0Likes

  Hallo iedereen,

  Ben ik weer!! Dit keer met super nieuws… We hebben hem namelijk binnen en opgebouwd in de showroom!! Niet meer zelf aanpassen of iets dergelijks maar gewoon de originele desk loopband.
  http://www.betersport.nl/fitnessapparatuur/loopbanden/evo-cardio-wtd200-loopband.html

  Ik ook een blog geschreven over voor diegene die interesse heeft: http://betersport.blogspot.nl/2013/04/deskloopband-treadmill-desk.html

  In het begin was het even wennen maar zodra je 5 tot 10 min loopt vergeet je gewoon dat je erop staat!

 • Jonas
  Posted 25/03/2013 10:05 am 0Likes

  Hallo allemaal,

  Echt heel Interessant dit!! Wij verkopen loopbanden en wij merken dat steeds meer mensen een loopband kopen om deze zelf door kleine aanpassingen omtoveren tot een “loopbandbureau” .
  Meest populaire zijn de http://www.betersport.nl/fitnessapparatuur/loopbanden/evo-cardio-ft300-loopband.html EN http://www.betersport.nl/fitnessapparatuur/loopbanden/focus-fitness-jet-4-3-loopband.html

  Is de loopbreedte ook belangrijk zoals velen beweren?

  • Yves Hanoulle (@YvesHanoulle)
   Posted 25/03/2013 11:04 am 0Likes

   Hoi
   goede vraag.

   heel zeker ben ik niet. ik heb een band van 50 cm breed. (totale toestel 72 cm breed.)
   Ik ben er alvast nog niet per ongelukt afgestapt… 😉

   Ik denk wel dat mocht hij smaller zijn, dat wel al was gebeurd. Doch dat kan zijn omdat ik soms met meer dan een laptop bezig ben.

   Yves

 • Yves Hanoulle (@YvesHanoulle)
  Posted 16/02/2013 8:45 pm 0Likes
 • Yves Hanoulle (@YvesHanoulle)
  Posted 16/02/2013 8:44 pm 0Likes

  hier mijn blogpost (welliswaar in ‘t engels)

 • yveshanoulle
  Posted 07/02/2013 10:38 pm 0Likes

  Hi Kurt,

  Ik ben bezig aan een blogpost met die informatie.
  Alles samen heb ik niet gevonden. Ik heb alles appart gekocht.

  Vanhier komt mijn loopband : http://www.fietskopen.be/nl/OnlineFietswinkel.asp?paginaid=10

  Yves

 • Kurt
  Posted 07/02/2013 12:17 pm 0Likes

  Interessant, maar waar koop je zo’n ding in België/Nederland?

 • yveshanoulle
  Posted 24/01/2013 10:09 pm 0Likes

  Gudio,

  het vast ritme is voor mij een gemak. Fietsen dat lijk me echt niet te doen met muis en pc, maar bon dat had ik voordien ook gedacht over stappen.
  let wel het is echt stappen hé. het is een loopband maar ik loop er niet op.
  ik heb een evoluent vertical mouse al denk ik niet dat dit veel uitmaakt.
  zoals gezegd zijn het nu twee tafels op elkaar en dat is al niet echt stabiel, maar geeft totaal geen problemen. in tegendeel, als ik de muis niet vastheb, dan beweegt ze soms vanzelf (door de onstabiele tafel) er zelf mee werken werkt perfect.
  ik heb een nieuwe loopband gekocht maar achteraf gezien had ik er een tweedehands kunnen kopen op ebay of zo en daar kan je wel slagen slaan. maw het hoeft niet zoveel te kosten als wat ik uitgaf.
  y

  ,

 • Guido Jansen
  Posted 24/01/2013 9:25 pm 0Likes

  Lijkt me ook wel heel tof om uit te proberen. Maarja, je zet niet ‘even’ zo’n apparaat neer: compleet kopen is flink aan de prijs, zelf bouwen doe je ook niet eventjes. Zat zelf ook na te denken over een niet-elektrische loopband of inderdaad een fiets omdat die geen stroom nodig hebben. Nadeel van beide is denk ik dat je dan niet geforceerd moet lopen of fietsen maar dat je bewust zelf het tempo moet maken (en daardoor vaak te snel of te langzaam gaat).

  Iemand daar ervaring mee?

  @Yves: geen problemen met het bedienen van je toetenbord of (nog gevoeliger) de muis terwijl je lichaam in beweging is?

 • Peter-Jan Mol
  Posted 24/01/2013 4:36 pm 0Likes

  Geweldig! Dit leidt tot langdurige STUFF (Stand Up For Fitness). Oftewel een aaneenschakeling aan Beweegmomentjes (www.nisb.nl/beweegmomentjes). Sluit dus prima aan bij het gedachtegoed van het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen. Ik ga eens kijken of wij zo’n apparaat uit kunnen proberen!

  • Renaat Toppets
   Posted 24/01/2013 7:37 pm 0Likes

   Fijn om te horen dat je ermee aan de slag gaat, Peter-Jan. Succes!

 • Jos
  Posted 24/01/2013 3:56 pm 0Likes

  Fietsend kan het ook: http://wewatt.be/index.html.
  Bovendien wek je hiermee elektriciteit op, ipv elektriciteit te verbruiken om je loopband aan te drijven.

  • Renaat Toppets
   Posted 24/01/2013 7:35 pm 0Likes

   Een zeer interessante variant, Jos. Bedankt om ‘m te delen!

 • yveshanoulle
  Posted 23/01/2013 11:39 pm 0Likes

  Vandaag exact een maand geleden installeerde ik mijn walking desk.
  Tijdens deze eerste maand heb ik heel veel van huis gewerkt zowel boekhouding gedaan als een video zitten bewerken. In een woord het was fantastisch.
  Zoals Renaat al schreef, veel meer energie door de betere bloedsomloop. In mijn geval is de verhoogde bureau nog niet toegekomen, dus ik werk op een DIY aan de hand van twee tafels die op elkaar staan. Maw nog niet wat het moet zijn.
  Hoewel ik het merendeel van de tijd bij klanten werk, heb ik toch al 500.000 stappen gezet sinds de aankoop. Iets waar ik niet van kon dromen zonder de walking desk.
  Ik kan het iedereen aanraden.
  Af en toe sta ik aan mijn bureau en denk ik, mm, het lukt toch niet zo goed en dan besef ik, ah ja ik heb hem vergeten aanzetten. Maw stappen werkt 1000 keer beter als gewoon stilstaan.

  Als ik werk, dan staat de snelheid van de band op 2 tot 2,4 km per uur.
  Trager is te traag en dan heb ik het zelfde effect als stilstaan.
  Sneller en dan kan ik niet werken.

  Yves

  • Renaat Toppets
   Posted 24/01/2013 7:32 pm 0Likes

   Bedankt voor je reactie, Yves. Leuk om de ervaringen te kennen van iemand die dit concept ook werkelijk toepast. Inspirerend verhaal!

  • Jaina
   Posted 04/11/2013 10:56 am 0Likes

   Hey Yves, bedankt voor je reactie! Waar heb je hem vandaan? Ik vind hem nergens in Nederland.. 🙁

 • Annemieke
  Posted 23/01/2013 8:13 pm 0Likes

  Het stabureau kende ik al, maar dit slaat alles.

  • Renaat Toppets
   Posted 24/01/2013 7:39 pm 0Likes

   Innovatie staat nooit stil, hé Annemieke. In dit geval zelfs letterlijk 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]