Wat doe je met goede ideeën op de verkeerde plaats?

Pen on Notebook iStock_000001117637SmallHoe creatiever je werk, hoe groter de kans dat je goede ideeën krijgt, maar op de verkeerde plaats. Wat doe je dan? Het zou toch lekker zijn als je al die ideeën gewoon kunt gebruiken zonder ze te vergeten.

Het afwerken van een bestellijst, het inboeken van nieuwe facturen of het zetten van een pot thee is redelijk afgebakend. Je weet wanneer je eraan begint en je weet wanneer je klaar bent.

Maar wanneer ideeën en problemen een grotere rol gaan spelen in je leven, of wanneer de klus waar je mee bezig bent langer duurt en ingewikkelder wordt, is de kans groot dat je onderbewuste een grotere rol gaat spelen. Hij kan je helpen aan creatieve ideeën en oplossingen. En je onderbewuste trekt zich niet zoveel aan van afgebakende momenten.

Maar het kan ook gaan om heel simpele dingen. Dat je in een vergadering zit en ondertussen bedenkt, dat je nog een cadeautje moet kopen voor iemand. Of andersom: dat je in de winkel staat te wachten voor de kassa, en ondertussen bedenkt welk issue je nog in wilt brengen voor de agenda van de volgende vergadering.


Wat doe jij met dat soort ideeën?

Als je dat soort gedachten eenvoudigweg weer laat verdwijnen door het afvoerputje van je geest, blijven het zogenaamde ‘open loops’. Die open loops zorgen voor stress. En ze maken je onrustig, zodat je hoofd nooit werkelijk leeg zal zijn.

In “Getting Things Done” vallen deze ideeën onder het verzamelbegrip ‘stuff’. En alle stuff moet je op de een of andere manier in je systeem inbrengen en verwerken (verzamelen, beslissen, organiseren, doen). Zodat het niet meer in je hoofd zit en je lekker creatief kunt blijven.

Dus wat doe je dan wel?

 • Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je altijd een opschrijfboekje bij je hebt, en een goed schrijvende pen of potlood. Het voordeel van een potlood is dat de inkt nooit opraakt. Het nadeel van een potlood is dat je er niet meer mee kunt schrijven, zodra de punt eenmaal is afgebroken. Zelf gebruik ik mijn opschrijfboekje vooral voor de meer creatieve aantekeningen. Niet echt voor de dingen die ik wil gaan doen, daar heb ik m’n telefoon voor. Met andere woorden: ik heb mijn opschrijfboekje altijd bij me, maar het is geen ‘stuff-bakje’ in mijn systeem. Maar voor jou kan dat prima werken. Eén opschrijfboekje van 1 euro 95 is waarschijnlijk de meest rendabele investering als je wilt onthaasten.
 • Zorg er ook voor, dat je volgende mobiele telefoon een toetsenbord heeft. Met een compleet QWERTY toetsenbord op je mobiel wordt het lekker simpel om korte aantekeningen vast te leggen. Als die telefoon dan ook nog communiceert met je computer is het helemaal geweldig. Dan kun je korte aantekeningen maken in de telefoon en die verder uitwerken met je gewone, uitgebreide toetsenbord, zodra je weer achter je bureau zit. Ik gebruik mijn telefoon praktisch nooit voor het versturen van uitgebreide e-mail’s, maar wel zeer regelmatig voor het maken van korte aantekeningen en het vastleggen van afspraken. Als ik iemand iets toezeg, zet ik die afspraak in m’n telefoon, zodat ik er niet meer over na hoef te denken maar wel zeker weet dat ik het ga doen. Dat laatste is belangrijk om ontspannen, en tevens betrouwbaar te zijn.
 • Koop een voicerecorder als je vaak in de auto zit. Of zorg ervoor, dat zo’n functie óók in je mobiel zit. De auto, de fiets en de douche zijn nou eenmaal de beste plaatsen om op nieuwe ideeën te komen. In de auto is het lastig om aantekeningen te maken op papier en tegelijkertijd veilig te sturen. Toch wil je ook dan dit soort gedachten niet in je hoofd moeten houden. Inspreken is dan de manier. Het nadeel van inspreken is, dat je je aantekeningen niet meteen kunt nalezen. Er moet nog een vertaalslag gebeuren voordat je je gedachten op papier of in je computer hebt. Wat dat betreft zijn de eerste twee alternatieven een stuk overzichtelijker.

Even trainen

Als je jezelf traint om dit soort invallen, spontane gedachten, brainwaves en eureka-momenten fanatiek meteen vast te leggen, ga je waarschijnlijk merken dat je onderbewuste je daarvoor beloont. Elke keer dat je zo’n gedachte dumpt op papier, krijg je meer ruimte in je werkgeheugen om op nóg meer goede ideeën te komen.

En je merkt op langere termijn, dat je sowieso vaker goede ideeën krijgt – en dat je ze ook niet meer vergeet, terwijl het in je hoofd tóch lekker rustig blijft!

Doucheschrijfbord

(P.S. Onder de douche is dit misschien wel het ideale gereedschap: notitiebord voor duikers.)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • Martin
  Posted 12/05/2009 5:47 pm 0Likes

  Om nieuwe ideeen die ik onderweg krijg, vast te leggen, gebruik ik gewoon de memorecorder van mijn mobiele telefoon. De audiomemo’s luister ik twee keer per week af en voer ze in op mijn computer. Als je een pda hebt, kun je deze memo’s ook gewoon mailen naar je eigen mailaccount.

 • tjitske zuidema
  Posted 18/07/2008 12:37 pm 0Likes

  heb gisteravond een draaiboekje gemaakt voor een tuinfeest dat komende is. Zag vanochtend een auto met heel veel hout rijden, bedacht toen dat hout voor t houtvuur nog bij mijn draaiboek moet. Gelukkig is het komkommertijd en ging ik rechtstreeks naar mijn werk en heb het daar meteen ff naar mezelf(prive) gemaild. Maar in drukkere periodes was ik dit ongetwijfeld vergeten. Ik ga de inspreekfunctie van mijn mobiel uitproberen! Bedankt voor de tip!!

 • Michiel Wijgmans
  Posted 06/07/2008 11:48 pm 0Likes

  Onder de douche krijg ik meestal de beste ideeën. Ik heb daar dan ook sinds kort een whiteboardmarker liggen waarmee ik simpelweg op mijn gladde (muur) tegels kan schrijven. (of op de spiegel)

  Ook belangrijk: dit laat na wissen compleet géén sporen achter 🙂

 • Sander
  Posted 05/07/2008 2:33 pm 0Likes

  Ideeën bookmarks en actiepunten opslaan zodat je die altijd en overal terug kunt vinden via je computer & mobiele telefoon. Daar heb je toch ook netwerkopslag voor nodig lijkt mij.

  Kunnen de mensen die roepen dat onthaasten moet en dat technologie hartkwalen oplevert een keer daarmee ophouden. Dat vind ik een vorm van geluidsoverlast.

 • Bramvan
  Posted 05/07/2008 12:52 am 0Likes

  Heb verschillende formaten boekjes gehad.

  ook met de recorder gewerkt of sms naar jezelf sturen.

  Heb nooit maar een moment gehad dat ik ze weer inkeek om naar een goed idee te zoeken.

  sindsdien zijn alle ideeen die ik niet kan onthouden niet goed genoeg om bewaard te blijven.

 • Nico
  Posted 03/07/2008 10:28 am 0Likes

  Gebruik al jaren de moleskine boekjes met een finelinertje. Mooi formaat, kan in je broekzak en schrijft prima. Werkt prima en je hebt altijd alles bij elkaar. Invallen, columns, ideeën etc
  als je jezelf aanleert om het op te schrijven hoef je het ook nooit meer te onthouden.

 • Patrick
  Posted 02/07/2008 11:47 pm 0Likes

  Ik gebruik een kleine pen (de Inka) en een A4’tje met lijntjes dat je eenvoudig in 8-en tot een boekje kunt vouwen. Zie link.

 • Peter van Veen
  Posted 02/07/2008 2:45 pm 0Likes

  @Pete & Thomas: dit heeft niks met onthaasten/focussen te maken m.i.; wellicht beheersen jullie wel de kunst van het kanaliseren en beheersen van je gedachten. Ik iig niet!

 • Maarten
  Posted 01/07/2008 1:06 pm 0Likes

  Bij XOIP heb ik een gratis nummer dat in mijn mobiel onder sneltoets 5 zit. Hiermee kan ik “stuff” inspreken (idd in de auto) en dit beland dan automatisch als wav-bestand in mijn mailbox. (Mijn “stuff”-bakje)

  Werkt helemaal top !

 • Thomas
  Posted 01/07/2008 12:57 pm 0Likes

  Ik sluit me aan bij Pete: onthaasten is mijn devies. Ik heb geen behoefte aan een hartinfarct op m’n vijftigste.

 • Pete
  Posted 01/07/2008 12:52 pm 0Likes

  Je zou ook eens kunnen nadenken hoe het zover met je gekomen is dat je niet meer normaal kunt focussen en die dingen kunt onthouden die belangrijk voor je zijn. Take a step back, ditch your mobile and you’ll be just fine.

 • (i)
  Posted 01/07/2008 11:50 am 0Likes

  Alternatief voor een potlood met afbrekende punt is een vulpotlood: je zit vrijwel nooit zonder een schrijfmiddel!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]