Wat kunnen we leren van Disneyfilms?

Sneeuwwitje, Pocahontas, Assepoester, Toy Story, wie kent ze niet? Disneyfilms waar we blij van worden, maar ook stiekem weleens een traantje bij weg hebben gepinkt. De meeste Disneyfilms eindigen met: …En ze leefden nog lang gelukkig. Dit geeft natuurlijk mee dat het ook in het echte leven uiteindelijk allemaal wel weer goed komt, maar welke boodschappen zitten er nog meer in deze sprookjes verborgen? Lees ook: Zo krijg je meer films op netflix.  

Sprookjes bestaan

Aladdin

De film gaat over, Aladdin, een arme jongen die probeert te overleven. Hij komt terecht in de handen van Jafar, een man die Sultan wil worden. Aladdin denkt dat geld gelukkig maakt en wenst dat hij een rijke man is, zodat hij met de prinses Jasmine kan trouwen. De algehele boodschap van de film is dan ook dat rijkdom en status en niet toe doen, wat van binnen zit daarentegen wel! Aladdin heeft nog veel meer verborgen levenslessen.

Assepoester

Assepoester is een meisje dat op jonge leeftijd haar vader verloor. Ze blijft achter met haar stiefmoeder en twee stiefzusjes. Assepoester wordt behandeld als bediende, maar blijft ondanks dat haar familie respectvol behandelen. Haar stiefmoeder vind uiterlijk vertoon en status belangrijk, Assepoester niet. Ondanks alles wat Assepoester mee heeft gemaakt, blijft ze altijd geloven. Ze ‘bewijst’ dat niemand je dromen kan afpakken en dat voor degene die doorzetten en hoop houden er iets moois te wachten staat.

Belle en het Beest

De boodschap uit Belle en het Beest is duidelijk, ware schoonheid gaat niet om hoe je eruitziet, maar om innerlijke schoonheid. Hoe je een ander behandeld is erg belangrijk en laat je ware aard zien.

13694-disney-characters-1920x1200-cartoon-wallpaper

Dombo

Een Disney-film over een klein olifantje met grote oren. Dumbo is erg onzeker en heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat. Hij wordt gepest omdat hij anders is, hij heeft grotere oren dan ‘normaal’. De boodschap van de film gaat dan ook over dat je jezelf moet zijn. Wat jou anders maakt, ook ook wat je speciaal maakt. Daar moet je gebruik van maken en trots op zijn.

Finding Nemo

Zoals de titel van de film al zegt gaat de film over de zoektocht naar Nemo, Nemo is meegenomen door vissers en is zijn vader daardoor kwijt geraakt. Zijn vader zoekt de hele oceaan af, om Nemo te vinden. Hij heeft heel wat tegenslagen te verwerken, maar opgeven en hoop verliezen doet hij niet. Blijven zwemmen, ook al zit het leven niet altijd mee en gaat het niet altijd zoals je wilt is hier dan ook de boodschap. Een beetje vastberadenheid brengt je heel ver.

Frozen

Een redelijk nieuwe film, die voor de verandering niet over een prins en prinses gaat, maar over twee zussen. Ware liefde die ook op andere manieren te vinden is zoals in vriendschap en familiebanden. De zin die in de film gekeken vaak terugkomt is een zin van Olaf, de sneeuwpop: ‘Als je echt van iemand houdt, is het de moeite waard dingen voor ze op te offeren’.

De Leeuwenkoning

Ook De Leeuwenkoning bevat meerdere levenslessen! We kennen allemaal wel het bekende liedje van Timon & Pumba. Dit liedje geeft je de boodschap om te genieten van het leven en je niet te veel zorgen te maken.

Je kunt het verleden vergeten, maar je kunt ook proberen om er zoveel mogelijk van te leren.

Lilo & Stitch

In de film Lilo & Stitch hebben ze het vaak over Ohana. ‘Ohana betekent familie, familie betekent dat niemand wordt achtergelaten of vergeten.’ Een hele simpele boodschap, voor familie ga je door het vuur. Buiten dat komt ook naar voor dat familie niet altijd bepaald is door de bloedband die je deelt. Vriendschap kan ook heel waardevol zijn en vrienden kan je dus ook als familie beschouwen.

Pocahontas

“You think the only people who are people, are the people who look and think like you. But if you walk the footsteps of a stranger, you’ll learn things you never knew you never knew.” – Pocahontas 

Veroordeel mensen niet zomaar, laat mensen in hun waarde. Je weet niet wat iemand doormaakt of hoe zwaar iemand het heeft als je niet weet hoe het is om mee te maken wat de persoon in kwestie doormaakt.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]