Wat vertelt je tong je over je gezondheid?

De tong is een sterke spier waarmee we onder andere dingen kunnen proeven. Je gebruikt hem ook bij het schoonmaken van je tanden en om duidelijk te kunnen articuleren hebben we hem ook nodig. Elke tong ziet er anders uit – hij is namelijk net zo uniek als je vingerafdruk. Buiten zijn uniekheid vertelt hij ook nog eens het één en ander over je gezondheid.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/wat-zegt-de-plaats-van-je-puistjes-over-je-gezondheid/

Kleur

Normaal gesproken heeft je tong een rood/roze kleur en heeft hij een egaal oppervlak. Een kleurverandering hoeft niet meteen te betekenen dat er iets aan de hand is. Het is wel een teken dat er iets aan de hand kan zijn op het gebied van je gezondheid. Houd je tong dus zeker wel in de gaten.

rode-stip-1h1ap2ox Een te rode kleur kan op verschillende dingen wijzen. Zo kan het zijn dat je roodvonk, een vitaminegebrek of last van bloedarmoede hebt.

paarsEen paarsige tong kan wijze op zuurstof tekort of dat je cholesterol te hoog is, wat kan leidde tot hartproblemen.

reuze-ballon-geel-91213-600x600

Een vaalgele kleur kan wijze op gezondheidsproblemen aan een van de volgende organen: Galblaas, maag of lever. Het kan ook wijze op een vermindering van de conditie.

Is je tong bleek of zit er een wit laagje op je tong? Dan kan het zijn dat je ijzergebrek hebt. Je tong ziet er als het ware pips uit.

Haartong

Een haartong is een onschuldige aandoening maar kan er onsmakelijk uit zien. Heb je last van haartong dan betekent dit dat je een soort ‘begroeiing’ hebt achter in je mond. Het lijkt namelijk of er korte haartjes groeien op je tong. Dit laagje is meestal wit of bruinzwart.

Oplossing

Het kan zijn dat je last van haartong hebt omdat je rookt. Stop dus met roken! Poets je tanden minimaal 2 keer per dag en het liefst 3 keer per dag. Poets niet alleen je tanden maar poets ook het oppervlak van je tong.

Tongbeslag

Heb je last van tongbeslag dan kan dit meerder oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je je mond niet goed verzorgd, je een afname in speekselproductie hebt of dat je conditie op een laag pitje zit.

 • Witte aanslag: Dit kan komen door teveel snoepen of een ander teveel aan zoetstoffen. Hierdoor verminderd je weerstand. Kinderen zijn door een teveel aan zoetstoffen ook vaker verkouden.
 • Wit-bruine aanslag: Je spijsvertering is waarschijnlijk aangetast. Je lichaam is vervuild.

%d1%81%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%8f-%d0%b5%d0%b2%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b6%d0%b0-%d0%b1%d0%be-%d1%8c%d1%88%d1%83%d1%8e-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%82%d1%83

Textuur

 • Tongblaasjes – Er ligt een virusinfectie op de loer
 • Branderige tong – Vitamine of mineraaltekort
 • Glad – Bloedarmoede, stoornis in de leverwerking of een teken van glutenintolerantie
 • Gekarteld – Gal of leverfunctie kan ontregeld zijn
 • Snee midden op de tong – Maagproblemen
 • Zweertjes – Allergieën, aften en bacteriële infecties

Als je aan een van deze symptomen voldoet, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je een bepaalde ziekte hebt. Houd het echter wel in de gaten. Blijven de symptomen langer dan 3 tot 7 dagen ‘hangen’? Ga dan even langs de dokter.

Bron: Menselijk Lichaam, goed gezond

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

 • Daphne Orth
  Posted 06/02/2017 8:17 pm 0Likes

  Heel interessant, handig om te weten!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]