Weggeef Woensdag – Infominderen

Begin oktober besprak Arjan Zuidhof bij ons het boek Infominderen van Clay Johnson. De algemene teneur van het boek is dat we met informatie hetzelfde om kunnen gaan als met gezond eten. Minder snacks (sociale netwerken) en meer gezond eten (langere artikelen?). Dit boek is voor Lifehackers zeker de moeite waard om tips en inzichten te halen om je eigen informatiedieet eens onder de loep te nemen. En voor drie lezers hebben we nu een mooie manier om daar mee te beginnen. Het is Weggeef Woensdag en we beginnen met dit boek!

Een quote uit de recensie: “Infominderen is geen boek met hapklare oplossingen. Het is in eerste instantie bedoeld om de lezer aan het denken te zetten over haar eigen gedrag. En een oproep tot verantwoordelijkheid in wat je tot je neemt. Tot nu toe dacht ik er trouwens zelf niet over na naar welke websites ik link bij het delen van nieuws en tips deel op bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Hier iets meer aandacht aan besteden kan geen kwaad.”

Speciaal voor de lezers van Lifehacking mogen we van uitgever Zwerk drie exemplaren van het boek weggeven. Het enige wat je hoeft te doen is ons in de reactie laten weten wat jouw goede voornemen is in 2013 wat betreft je informatiedieet. Welke stappen zou jij nemen om te gaan infominderen?

Vrijdag maken we bekend welke drie lezers een exemplaar ontvangen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Marielle
  Posted 01/12/2012 11:11 am 0Likes

  Een ja/nee sticker op de deur hebben wij al jaren, nutteloze folders komen er niet in.
  Ook staan we in het ‘bel me niet’ register om ongewenste telefoontjes tegen te gaan.
  Goedbedoelde gratis kranten en folderaanbiedingen op straat slaan we af.
  Plastic zakjes, gratis poppetjes bij Ah oud niet aannemen, je neemt het mee naar huis, hebt er niets aan, kost energie en milieuverspilling en je huis raakt overvol. Tel tot 10 voordat je weer die mooie nieuwe trui koopt, nodig?, je hoeft je niet alles te ontzeggen maar denk er eens over na. Minder consumeren ook in de vorm van minder vlees eten of gewoon alles wat minder. Krijg er energie van, scheelt geld, dierenleven, overgewicht etc.
  We hebben geen abonnement op tijdschriften en kranten. Te veel onzin en subjectief nieuws.
  Nu.nl afgewisseld met andere nieuwssites volg ik met een kritische blik, liever kijk ik naar Holland.doc.
  Voornemen voor 2013: minder nutteloze dingen doen en je er druk over maken, meer tijd vrijmaken voor echt face to face contact. Daarnaast meer ontspanning vinden in de natuur, muziek en vrijwilligerswerk.

 • Ivo
  Posted 30/11/2012 10:43 am 0Likes

  Ik hoop uit het boek infominderen mijn goede voornemens te kunnen halen voor het jaar 2013!

 • Jessica
  Posted 29/11/2012 10:44 pm 0Likes

  In 2010 plakte ik een ‘nee-nee’ sticker op de brievenbus, in 2011 zegde ik mijn tv- en radioabo op (wat een genot zeg, niet kunnen zappen), in 2012 zegde ik de krant en alle tijdschriften op, in 2013 kom ik van mijn zinloos-gebruik-van-mobiele-apparaten-verslaving af:
  – ik check prive mail eens per dag, werk 2 x;
  – ik facebook alleen nog maar als ik op de wc zit ;
  – twitter is exit, behalve om te checken waarom de sirenes loeien in de omgeving;
  – nu.nl eens per dag (moet een derde wereldoorlog toch wel van te voren aan zien komen);
  – ik ga meer (e-)boeken lezen;
  – ik ga gerichte rss feeds volgen op een voorafgekozen moment;
  – ik ga de GTD echt in de praktijk brengen (en niet half en vloekend en zuchtend);
  – Ik ga EN gebruiken, nu echt, eindelijk.

 • Esther van den Bosch
  Posted 29/11/2012 1:04 pm 0Likes

  2013 wordt een ander jaar: weg met alle mails met aanbiedingen van bedrijf x of y, scheelt een heleboel in de inbox. De handvol die ik interessant vind, laat ik direct in een aparte map terechtkomen, zodat ik die zie en lees wanneer ik daar zin in heb.
  Tijdens werkuren gaat Twitter van de desktop af. Anders kijk ik toch met een schuin oog wat er nu weer geschreven wordt, en wees eerlijk in 99 van 100 gevallen draagt het niet bij aan de algehele kennis en is het puur vermaak.
  Wat ik al doe, maar nog meer ga doorvoeren: ik kijk geen tv programma live meer op televisie. Ik stel de dvd recorder in, kijk wanneer ik wil en skip de reclames. Moet je kijken hoeveel tijd je overhoud voor andere dingen. Daarnaast blijf je ook niet hangen voor een programma dat je eigenlijk toch niet interessant vind en zo zie je dus alleen de selectie die je ècht wilt zien.

  Wat zal het in 2013 rustig zijn in mijn hoofd…..

  Esther

  • Frank Meeuwsen
   Posted 30/11/2012 9:13 pm 0Likes

   Esther,

   Gefeliciteerd, je bent een van de winnaars! Kun je je adresgegevens mailen naar redactie@wordpress.local, dan zorgen wij dat je het boek thuisgestuurd krijgt!

 • Walter
  Posted 29/11/2012 8:52 am 0Likes

  Mijn voornemen voor 2013, is om twee maal per dag mijn mail te checken. Dit doe ik om 08:00 en om 16:00 uur. ‘s-Morgens de dringende mail afhandelen en de informatieve mail filteren om interessant of weggooien. Later pas lezen. ‘s-Middags het zelfde riedeltje.
  Nieuws kijk ik één keer in de week het week overzicht. En tussen de middag even nieuws nuttige op internet. Ook hier filteren op wat interessant is.
  Informatie bijeenkomst van bedrijven die graag iets willen verkopen, sla ik over. Ik ga hier alleen naar toe als ik zeker weet of ik iets wil kopen, of ze komen maar bij mij als ik interesse heb. Wat heb ik eraan om de mooiste oplossingen te zien als ik ze toch niet gebruik.
  Verder ben ik nog zeer selectief met de diverse wildgroei aan overleggen. Afdelingsoverleg, clusteroverleg, projectenoverleg, beheerdersoverleg. In de meeste overleggen komt steeds hetzelfde terug. Eén keer informeren is voldoende.

  Dit is mijn voornemen, waar ik overigens nu al mee begonnen ben. Dan ben ik er klaar voor in 2013.

  Walter

 • leonie
  Posted 28/11/2012 5:19 pm 0Likes

  Oh! En vooral doorgaan meer interessante artikelen, quotes en dergelijke de sociale media wereld in te sturen. Meer discussie op Facebook en minder nutteloze posts waarop mensen niet uitgebreider kunnen reageren dan ‘vind ik leuk’.

 • Leonie
  Posted 28/11/2012 5:16 pm 0Likes

  Mijn goede voornemen voor 2013 is om meer info uit boeken te halen en minder van internet. Ik wil een betere mening kunnen vormen door meer informatie te weten te komen en internet blijft vaak oppervlakkig. Hopelijk gaat het me lukken niet teveel sidetracked te raken. Een tip om in ieder geval de juiste internet artikelen te lezen: gebruik Pulse op je telefoon en abonneer je alleen op goede websites!

 • Sandra
  Posted 28/11/2012 3:34 pm 0Likes

  Tijdens mijn werk als Directiesecretaresse vind ik het infominderen vrij eenvoudig toe te passen, privé vind ik het een stuk lastiger, dus:
  * al mijn RSS feeds opzeggen en alleen nog maar websites/blogs via Bloglovin volgen
  * volledig overstappen op Evernote en geen gebruik meer maken van mijn Moleskine boekjes
  * in juli 2013 volledig overstappen op mijn digitale agenda
  * een reële planning opstellen voor het schrijven van informatieve artikelen voor een aantal websites
  * artikelen lezen om het lezen en niet om te checken of hier taalfouten in staan (is mijn werk maar privé HOEFT dit niet!)
  * minder bezig zijn met social media, tijd besteden aan het lezen van onzinnige dingen en meer tijd besteden aan lezen, schrijven en muziek luisteren

  • Frank Meeuwsen
   Posted 30/11/2012 9:13 pm 0Likes

   Sandra,

   Gefeliciteerd, je bent een van de winnaars! Kun je je adresgegevens mailen naar redactie@wordpress.local, dan zorgen wij dat je het boek thuisgestuurd krijgt!

 • Paul
  Posted 28/11/2012 2:46 pm 0Likes

  1. Nog steeds geen smartphone kopen;
  2. Meer hardlopen;
  3. Meer muziekmaken;
  4. Meer boeken lezen, social media minderen;
  5. Punt 2 t/m 5 in een plan van aanpak gieten.

 • Jeroen van kleef
  Posted 28/11/2012 2:34 pm 0Likes

  Meer de informatie naar je toe laten komen dan er zelf achteraan moeten gaan.
  Dat zal denk ik een hoop tijd schelen!

  Dit vergt wel enig inzicht en de boel slim inrichten, maar op den duur zal het steeds slimmer gaan werken.

 • Paul
  Posted 28/11/2012 2:33 pm 0Likes

  Drie kernpunten kwa infominderen wil ik aanpakken:

  1. Alleen sociale media (Twitter, Facebook, etc) tussen 19:00 en 20:00
  2. Alleen ‘s morgens en rond 18:00 e-mail lezen en beantwoorden
  3. Alle nieuwsbrieven verwijderen waar rss mogelijk is

 • Ingrid van Woerkom
  Posted 28/11/2012 1:22 pm 0Likes

  Ik ben echt een junkie en moet nodig afkicken. Ik ben al begonnen met mijn RSS op te schonen en in mijn e-mail regels te maken naar bijv. nieuwsbrieven die ik dan ‘op mijn gemak’ later kan lezen. ‘Gewoon’ nieuws wil ik ook gaan minderen. Wat heeft het voor meerwaarde voor mij dat ik lees dat er iemand in Frankrijk onder de bus is gekomen? Al die ellende die je over je heen krijgt geeft heel veel stress.
  Het grootste probleem is bij mij dat ik continue alles aan het checken ben. Ik moet mij gaan aanleren om bijv. maar 3x per dag RSS, e-mail, FB, Twitter etc. te bekijken en niet om de vijf minuten. Hoe belangrijk kan het zijn?
  Als het écht heel belangrijk is komt het toch wel naar je toe. Nu moet ik dat ook nog in mijn systeem zien te krijgen dat dat echt zo is!

 • Jaap Uithof
  Posted 28/11/2012 1:03 pm 0Likes

  Ik ga minder informatie lezen op basis van aanbod en meer op basis van vraag. “Wat wil ik eigenlijk weten?” als basis en niet “Wat wordt er nu weer door TV, Twitter, RSS, Linkedin etc naar binnen geschoven”

  Het grootste probleem is dat ik veel te nieuwsgierig ben. Ik blijf graag bij op allerlei terreinen, maar het aanbod is zo groot dat dat niet meer lukt en dat geeft onrust en frustratie.

 • P. Kruithof
  Posted 28/11/2012 12:33 pm 0Likes

  Ik stond vandaag op met de vraag: hoe komt het dat mensen zich vaak zo ‘druk’ in hun hoofd voelen. Ik denk dat te maken heeft met external pacing, mensen tegenwoordig teveel geprikkeld raken en dmv audiovisuele ondersteuning het onvermijdelijk hun brein inknalt. Terwijl door te lezen en selectief te kiezen wat je wilt volgen en of lezen. Er sprake is van internal pacing. Meer rust dus…

  Anyhow, mijn voornemen is om hier antwoorden naar te zoeken, te beginnen bij mezelf, door te experimenteren.. Maar wellicht ook door dit boek te lezen. Deze verworven informatie zal ik uiteraard met mensen delen.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 30/11/2012 9:13 pm 0Likes

   Beste P. Kruithof

   Gefeliciteerd, je bent een van de winnaars! Kun je je adresgegevens mailen naar redactie@wordpress.local, dan zorgen wij dat je het boek thuisgestuurd krijgt!

 • rene rutgers
  Posted 28/11/2012 12:26 pm 0Likes

  Ik ben ervan overtuigd dat de groei van informatie een goede zaak is,
  echter de overdonderende hoeveelheid kennis die nu ter beschikking staat voor velen
  eerder een drempel is dan een voordeel.
  Het maken van de juiste keuzes, en infominderen is er een van, wordt van groot belang voor de toekomstige generaties.

 • Christophe Ketels
  Posted 28/11/2012 12:10 pm 0Likes

  Mijn voornaamste voornemen is om minder sites via rss te volgen. Enkel de meest interessante sites wil ik nog overhouden. Bovendien zou ik graag deze artikels niet meer op het moment van verschijnen lezen, maar groeperen via Pocket (het vroegere Read It Later) en in het weekend lezen op mijn kindle e-reader.

Comments are closed.

[wpterms id="3193"]