Wel of geen OSX Lion?


Mijn MacBook Pro pruttelt nu alweer een weekje met het nieuwe besturingssysteem van Apple: OSX Lion. Hoe enthousiast ik ook ben over de nieuwe Mail, Multi-touchbewegingen, Mission Control, Resume, Auto Save, Versions en Airdrop, je komt toch altijd weer wat functies en programma’s tegen die het gedeeltelijk of helemaal niet meer doen. Meestal geen grote ramp, maar Apple heeft de neiging om voorop te lopen in werkwijzes en protocols en laat soms een functie of programma vallen die voor haar tot het verleden behoort. Misschien een reden om niet gelijk over te stappen naar OSX 10.7, zeker niet als je met wat oudere randapparatuur of software werkt. Vandaar dat ik een lijstje heb gemaakt met een aantal programma’s, drivers en functies die (voorlopig) niet meer werken en de eventuele (tijdelijke) oplossingen. Werk je nog op een Mac G5 of een Mac met een Core Duo processor, stop dan maar met lezen. Deze computers (elke Mac voor 2007) worden sowieso niet door Lion ondersteund.

 • Rosetta. – Apple had al aangegeven om met OSX 10.7 zich volledig te richten op de intelprocessors. Het vertaalprogramma wat Apple maakte om programma’s uit het Power PC-tijdperk ook op een Intel-Mac te laten werken, is hiermee ook komen te vervallen. Weet je niet zeker of je gebruikt maakt van zo’n programma, doe dan het volgende. Start het betreffende programma en daarna Activity Monitor. Onder de kolom Kind (Soort) kun je zien of het een Intel, Intel 64 bit of Power PC- programma betreft. In het laatste geval, zal het programma niet meer werken onder OSX Lion. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Office 2004,  Adobe CS2 of Quicken.
 • iSync. – Maar ook  programma’s die wel op Intel-processors werken zijn na installatie van OSX Lion niet meer terug te vinden. Apple gaat ervan uit dat je ondertussen wel een iPhone hebt en dan gebruik je iTunes om te synchroniseren. Er zijn echter nog genoeg mobieltjes die met iSync heel makkelijk van al je adressen en afspraken zijn te voorzien. Oplossing is heel simpel. Maak voor je Lion gaat installeren een backup van iSync en de Phone Plugin (te vinden bij /Library/PhonePlugins). Na installatie sleep je ze weer terug en kun je weer verder alsof er niets is veranderd.
 • FrontRow. – Apple’s ingebouwde mediacenter is nooit echt een favoriet geweest en zonder afstandsbediening denk ik dat heel veel mensen niet eens wisten dat deze functie op hun Mac aanwezig was. Alternatief: Koop een Apple TV (sowieso slim) of installeer Plex, XBMC of Boxee.
 • Drivers. – Je zou verwachten dat de meeste ontwikkelaars met hun developper kit aan de gang zijn geweest, maar er is als gewoonlijk weer een rij bekende en onbekende reeks aan drivers die niet op Lion werken. Zo te zien zijn alle videokaartfabrikanten als AJA, Blackmagic of netwerkkaarten van ATTO er vlot bij dit keer. Audiointerfaces is een ander verhaal. TC Electronic heeft nog geen goeie drivers voor zijn Konnekt-serie. M-boxes van Digidesign werken niet meer (helemaal standaard is dat er geen werkende versie is van ProTools voor Lion en dat zal zeker een half jaar duren. Eigenlijk zouden zij als eerste moeten zijn. ProToolsgebruikers zijn over het algemeen Mac-evangelisten en krijgen bij elke nieuwe OSX-release te maken met een soort tantaluskwelling.). Dochteronderneming M-Audio heeft dat al beter voor elkaar en ondersteunt een hele rij interfaces.
 • Programma’s. – Over het algemeen zal je niet veel problemen tegenkomen als je een programma hebt wat voor de Intel Mac is gemaakt. Toch kun je wat kleine vreemde dingen tegenkomen of gedeeltes die niet werken. Bij SABnzbd (voor gebruik met nieuwsgroepen) mis je nu de info in de menubalk, werken mijn shortkeys van Textexpander niet meer, heeft AutoCAD wat vreemde bij-effecten en is het slim om elke versie denkbaar van Filemaker te upgraden naar Filemaker 11.
 • User Library. – Hij lijkt weg te zijn, maar deze wordt nu automatisch verborgen. Je kunt hem op verschillende manieren nog steeds benaderen.
Mocht je aanvullingen op deze lijst hebben of is één van bovenstaande aangepast, zet het in de comments.
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Rogier
  Posted 12/01/2013 5:38 pm 0Likes

  [Verwijderd door redactie, hou je aan de uitgangspunten van het reageren hier – FM]

 • Sander van der Heide
  Posted 17/09/2011 11:09 pm 0Likes

  @wouter Klopt, maar in het artikel schreef ik Core Duo. Deze processors werden een korte tijd in 2006 gebruikt voor MacBooks en iMacs. Verder helemaal happy met Lion?

 • Wouter
  Posted 17/09/2011 1:08 pm 0Likes

  Core 2 Duo wordt nog wel ondersteund hoor, ik stuur deze reactie van een mid 2010 macbook pro met intel core 2 duo, running Lion!

 • Jasper
  Posted 27/08/2011 3:59 pm 0Likes

  Veel users (inclusief ikzelf) hebben geen (goed) signaal meer vanuit hun HDMI poort naar een externe monitor (tv). Best balen als je gewend bent via een kabel films en series vanaf je mac op je tv te kijken. Hopen dat 10.7.2 een oplossing gaat bieden.

 • Paul
  Posted 14/08/2011 11:20 am 0Likes

  VMWare Fusion schijnt naar eigen zeggen ook niet compleet te werken. In combinatie met het niet werken van VPN toepassingen blijf ik er ook nog even van Lion weg.

 • Laurens
  Posted 06/08/2011 2:55 am 0Likes

  De applicaties van de belastingdienst doen ‘t ook niet meer. Best irritant, ook gezien de zeer sumiere communicatie over de ontwikkeling van deze apps vanuit de belastingdienst

 • Willem Buising
  Posted 05/08/2011 10:37 am 0Likes

  De desktop software van Sonos (http://www.sonos.com/ werkt ook niet meer; Sonos meldt “hier aan te werken”, m aar niet te weten wanneer een werkende versie verschijnt. Vrij vervelend voor mensen die geen iPhone of remote hebben.

 • Edwin Martin
  Posted 03/08/2011 10:57 pm 0Likes

  Bijna alle iSCSI-gebruikers gebruiken globalSAN iSCSI Initiator for OS X. Die is helaas niet compatible met Lion. Je iSCSI-disk is niet meer te benaderen. Er wordt wel aan een oplossing gewerkt. “We are working on a Lion compatible release and hope to have something out soon”.

 • Huub
  Posted 01/08/2011 11:18 pm 0Likes

  Time Capsule backups werken helaas ook niet op je qnap onder Lion. Hiervoor moet je wachten op 3.5 update van qnap…

 • AJ
  Posted 01/08/2011 8:48 pm 0Likes

  Interessant, dank aan Obbe voor de opmerking over VPN.
  Zelf wacht ik meestal tot de .1 versie van een nieuw OS er is.
  Dan zijn de meeste bugs wel verdwenen.

 • Sander van der Heide
  Posted 31/07/2011 10:32 pm 0Likes

  @Simone : Het schijnt een probleem met Google Chrome te zijn die af en toe vergeet om ‘secure input’ uit te zetten.

  Ik heb al mensen gehoord die sowieso problemen hebben met allerlei keyboard shortcuts. Ook dat ze soms wel werken en soms niet. Ik kan trouwens ook geen lijstje meer vinden in Safari met alle shortcuts.

 • Erwin
  Posted 31/07/2011 11:13 am 0Likes

  En de mac stelt je zelf voor om Rosetta te installeren.

 • ron
  Posted 30/07/2011 11:29 pm 0Likes

  Frontrow is door het voor de update te bewaren als .PKG bestand wel weer te gebruiken onder Lion.

 • marcel
  Posted 30/07/2011 8:02 pm 0Likes

  (Nog) geen ondersteuning voor Gimp fotobewerking is de reden dat ik nog niet ge-update heb.

 • obbe
  Posted 30/07/2011 2:55 pm 0Likes

  Niet alle VPN Citrix omgevingen werken (nog) goed met Lion. Als je dit voor je werk nodig hebt, dus even checken voor de upgrade.

 • A. Huizinga
  Posted 30/07/2011 2:00 pm 0Likes

  En niet te vergeten: het niet meer functioneren van NAS-apparaten……

 • Simone
  Posted 30/07/2011 12:07 pm 0Likes

  Textexpander werkt voor mij wel, heb je de nieuwste versie?

  Ik heb echter een probleem met Safari 5.1: vroeger was het mogelijk om met command-return een zoek in een nieuwe tab te starten, dit blijkt nu niet meer mogelijk te wezen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]