Werk

12 sneltoetsen voor MS Word

2226547813_02ab8f0a43_t Ondanks het feit dat je steeds meer online kunt doen inclusief tekstverwerking, zijn er nog hele volksstammen die Microsoft Word gebruiken. Zoals elk andere tekstverwerker heeft ook Word een aantal handige shortcuts waarmee je sneller en efficiënter kunt werken. In dit artikel een aantal van deze sneltoetsen. Jouw favoriete sneltoetsen voor MS Word kun je in de reacties kwijt.

Opmaak plakken: Als je de opmaak en de stijl van een paragraaf door wilt voeren naar een andere paragraaf, gebruik dan Ctrl+Shift+C om te kopiëren, selecteer de tekst die je wilt aanpassen en toets Ctrl+Shift+V.

Terug in de tijd: Als je even een document wilt laten voor wat het is, maar je wilt wel bij terugkomst op de laatste plek verder gaan, dan is het niet nodig om je document open te houden. Sluit het en ga wat anders doen. Als je het document heropent, toets Shift+F5 om de cursor op de laatst gebruikte plek te zetten

Selecteer een compleet document: Wil je een compleet document selecteren (om te kopiëren of te verwijderen), toets Ctrl+A

Paragraaf verplaatsen: Door de Shift+Alt toets samen vast te houden, kun je met de pijltjes toetsen een paragraaf in je document verplaatsen.

Paragraaf uitlijnen: Met Ctrl+e, Ctrl+l en Ctrl+r kun je een paragraaf direct centreren, links of rechts uitlijnen

Maak een lijn: Om een horizontale lijn over de breedte van je document te maken, toets drie maal het verbindingsstreepje (-) gevolgd door Enter.

Gelijktijdig meer documenten opslaan: Als je meerdere Word documenten open hebt staan, kun je ze direct allemaal opslaan. Hou de Shift-toets vast en ga naar het menu “Bestand”. In plaats van de optie “Opslaan” vind je nu “Alles opslaan”. Helaas zit er standaard geen sneltoets in Word voor deze optie

Snel een zin verwijderen: Hou de Ctrl-toets ingedrukt en klik op een zin. De hele zin wordt nu geselecteerd en je kunt hem verwijderen met de Delete toets. Als je drie keer snel in een paragraaf klikt zal deze ook compleet worden geselecteerd.

Snel een woord verwijderen: Dubbelklik op een woord om het selecteren en klik Delete om het direct te verwijderen

Snel een tabel verwijderen: Als je een tabel in zijn totaliteit wil verwijderen, selecteer deze dan. Gebruik nu NIET de Delete-toets maar Backspace en de tabel zal compleet zijn verwijderd

Van begin tot eind: Met Ctrl+Home ga je naar de start van je document, met Ctrl+End naar het einde.

Superscript of subscript: Wil je een tekst in superscript plaatsen? Doe dat met Ctrl+Shift+Plus (+teken). Voor subscript volstaat de Control-toets samen met het +-teken

Meer tips voor MS Word vind je in ons tag-archief.

(Met dank aan Web Worker Daily, foto: Steve Keys)

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

21 Reacties

 • Korte samenvatting van wat er allemaal mogelijk is in MS Word. Zelf gebruik ik de bekende sneltoetsen ctrl+B of I of U (B:Bold, I:schuin, U:Underline)

 • Zitten er weer een paar tussen die ik nog niet kende. Ik ben wel fan van de combi CTRL+[ of CTRL+] om je lettergrootte snel aan te passen ([=kleiner, ]=groter)

 • Het verwijderen van een woord gaat ook zonder gebruik van de muis Frank!
  Woord links verwijderen CTRL+BACKSPACE
  Woord verwijderen CTRL+DELETE
  Dat werkt trouwens ook in text boxes in forms (zoals deze).

 • Om snel je beeld te vergroten of te verkleinen, kan je de ctrl-toets ingedrukt houden en aan het wieltje van je muis draaien.

 • Wat ik heel veel gebruik (en werkt ook prima in Excel) = ctrl Y. Dit herhaalt de laatste handeling. Maar dan ook echt de allerlaatste!

 • Wellicht dat iemand het antwoord weet, voor office2003 als je in de footer de bestandsnaam plakte(autotekst) dan ging deze automatisch mee bij bestandsnaam wijzigingen, sinds office2003/2007 loopt dat niet meer mee! bijzonder hinderlijk.

 • Is er ook een mogelijkheid dat je kan instellen dat je in 1 keer een document op 2 locaties opslaat? Ik moet vaak een document op de pc en dan nog eens op een usb stick opslaan. Gaat veel tijd in zitten elke keer.

 • Voor een complete lijst met sneltoetsen doe het volgende:
  Open MS Word
  Ga naar Extra->Macro>Macro’s…
  Kies uit de keuzelijst onder in het venster voor: Wordopdrachten
  Kies in de nu verschenen lijst met macro’s voor de macro: LijstOpdrachten
  Klik op de knop [Uitvoeren]
  Kies vervolgens de optie: Huidige menu- en toetsenbordinstellingen
  Klik [OK]

  MS Word genereert nu een lijst met alle sneltoetsen inclusief de sneltoetsen die je zelf hebt gedefinieerd of aan macro’s hebt toegewezen.

 • Als je shift ingedrukt houdt en op de pijl links op rechts klikt, slecteert hij de tekst (zonder dat je de muis gebruikt). Met pijl naar boven of naar beneden selecteert hij hele zinnen.

 • De hamvraag is natuurlijk wie ooit besloten heeft om de F3 toets (help help) uit WP te laten vervallen. Nu moet je of alles onthouden of een lijst naast je pc leggen (alweer een lijstje) of een moeilijke actie uitvoeren en deze ook nog onthouden. Makkelijker is het er niet op geworden.

  Oh ja, waar is de directe link van nu.nl naar lifehacking gebleven?

 • nb: veel van deze shortcuts zijn ‘standaard’ windows en werken bijv ook in PowerPoint. Hier nog wat andere voor de hand liggende
  Ctrl-S – sla je bestand op,
  Ctrl-O – Bestand openen venster
  Ctrl-N – Nieuw (document / sheet / powerpoint)
  Ctrl-P – Print venster

 • Allen, dank voor de mooie aanvullingen. Er zitten een paar fraaie toetscombinaties en tips bij die ik ook nog niet kende.
  @Tet28: De directe link op nu.nl is inderdaad verdwenen. Maar je kunt natuurlijk ons ook direct bezoeken vanaf lifehacking.nl of via de RSS-feed of email (zie rechtsboven elke pagina) op de hoogte blijven van nieuwe artikelen!

 • Om te beginnen op een volgende pagina zonder duizenden enters toets: Ctrl+Enter. Erg handig voor titel pagina’s ed…

 • @ Stefan: is beter via opmaakprofiel in te stellen

  Ctrl+. voor plakken speciaal
  Ctrl+L,R etc voor uitlijning
  Ctrl+D voor opmaak/lettertype

  Om alinea’s te verplaatsen werkt outline view uiteindelijk 10 keer beter
  Ctrl+PgDwn/Up om verder te zoeken (nadat je met Ctrl+F een woord/… hebt gezocht), Ctrl+G ga naar….

 • Evenals Arjen (22/4) ben ik ook fan van Ctrl+[ en Ctrl+] en in tegenstelling tot hetgeen Pavel schreef (23/4) is dit niet gelijk aan CTRL+SHIFT+ .
  Bij het gebruik van de laatste sneltoetsen verklein of vergroot je het lettertype volgens de stappen zoals je die kent in Word: bijv. puntgrootte 11, 12, 14 … 26, 28, 36 etc. Bij het gebruik van Ctrl+[] wordt het lettertype steeds 1 punt kleiner of groter (en kom je dus ook 13, 15 etc. tegen).
  Verdere favorieten van mij: Ctrl+1, Ctrl+2, Ctrl+5, resp. regelafstand 1, 2 en 1,5

 • naar aanleiding van de — enter voor een horizontale lijn heb je ook
  ___ voor een dikkere lijn
  === voor een dubbele
  *** voor een blokjes lijn
  ~~~ voor een zigzag lijn