Werk

De beste gratis opleidingen en cursussen online

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Het is steeds makkelijker als je vanuit huis opleidingen of cursussen wilt volgen. Of dat nu is om je algemene kennis te vergroten, je wilt bijspijkeren voor je werk of dat het een hobby betreft. Om een beetje overzicht in de wirwar van aanbieders te bieden zetten we de beste voor je op een rij.

Coursera

Coursera is de allereerste grote online aanbieder van cursussen en biedt nog steeds een gigantische variatie aan lessen in een brede diversiteit aan onderwerpen. Men biedt zowel betaalde als gratis lessen aan en met de mogelijkheid om ook daadwerkelijke certificaten of punten te verdienen. Natuurlijk hoeft dat niet en is het voor iedereen gratis die gewoon iets nieuws wilt leren. Op het moment biedt de website cursussen aan van Datatechnologie, Programmeren en Statistiek tot Internationale politiek, Educatie en Kunst- en Cultuur. Een van de grote pluspunten van Coursera is de mobiele app waarmee je onderweg kunt studeren. Lees ook: 7 beste websites en apps voor het leren van een nieuwe taal

coursera

edX

edX biedt een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende onderwerpen aan van verschillende universiteiten. Op de website is heel duidelijk te zien wat de inhoud van een cursus betreft en wat er precies gedaan moet worden. Bij het kiezen van lessen is het mogelijk om de afweging te maken naar een ‘striktere’ of een ‘plezierige’ aanpak. Beide betreffen dezelfde leerstof, maar om in aanmerking te komen voor bepaalde certificaten is zijn aan de strikte aanpak echte deadlines aan de opdrachten gebonden.

edX

FutureLearn

Waar de meeste grote aanbieders van gratis online cursussen van Amerikaanse afkomst zijn werkt FutureLearn juist samen met een tal van Europese universiteiten. Het curriculum voelt daarom meer Europees aan. Dat is vooral terug te zien in onderwerpen zoals Geschiedenis, Kunst en Filosofie. Zo is zijn er speciale cursussen over de Britse geschiedenis, de onafhankelijkheid van Schotland en Ierse cultuur. Natuurlijk biedt FutureLearn daarnaast ook lessen aan in andere standaardcursussen, zoals Scheikunde, Programmeren en Computerwetenschappen.

Future Learn

Open Universiteit

Open Universiteit is de koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen in Nederland. In meerdere vakgebieden zijn er lessen te volgen, natuurlijk geheel in het Nederlands. Naast cursussen in Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu- en natuurwetenschappen en Onderwijswetenschappen biedt de Open Universiteit ook speciale cursussen aan rondom het werk van Spinozapremiewinnaars (de hoogste te behalen Nederlandse onderscheiding in de wetenschap).

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

8 Reacties