Werk

Maak mailings met Google Docs en Gmail

Google’s suite van zakelijke webapplicaties is op zijn minst gezegd indrukwekkend. Google Docs, Gmail en de andere diensten zijn goed bruikbaar voor het dagelijkse werk en meer en meer bedrijven stappen over op de dienst van de zoekgigant. Maar één functionaliteit bleef altijd wat achtergesteld, het maken van mailings. Tot op heden had je daar een aantal alternatieven voor zoals het gebruik van Microsoft Office of andere online diensten als Mailchimp. Maar er is nu een oplossing. Op Digital Inspiration is een prima script en uitleg te vinden wat een Mailmerge optie in je Google Docs plaatst. In Gmail maak je een groep met contactpersonen aan (“Pers”, “Vrienden” etc) die je in Docs direct kunt aanroepen.

Zo is het mogelijk om vanuit de mail- en documentdienst een mailing te sturen. Let wel, het gaat hier om relatief simpele contactoplossingen. Een volwaardige, multi-step mailingdienst met meerdere variabelen en teksten is (nog) niet mogelijk, maar de makers stellen de broncode van het script beschikbaar zodat je je eigen versie kunt ontwikkelen.

Create a Mail Merge with Gmail and Google Docs

Tip via @pvantees. Heb jij een tip? Laat het ons weten via Twitter of Facebook!

over de auteur

Avatar

Frank Meeuwsen

Frank Meeuwsen is een onafhankelijk digitaal strateeg in zijn bedrijf The Incredible Adventure starts here... en oprichter van de website Lifehacking.nl. Tevens is hij voor Evernote de Nederlandse ambassadeur Zakelijk Gebruik.

Frank gelooft sterk in Getting Things Done. Nu nog het in de praktijk zien te houden. Je vindt hem vooral op Twitter en Google+.

Reageer

4 Reacties

  • Interessante bijdrage die makkelijk kan zijn. Maar je krijgt wel een melding dat het hier gaat om een oude versie van GoogleDocs spreadsheet. In de nieuwe versie is de extra menu-optie MailMerge niet zichtbaar. Als je overschakeld naar de oude versie van GoogleDocs spreadsheet, komt die wel te voorschijn.

  • Interessante bijdrage die makkelijk kan zijn. Maar je krijgt wel een melding dat het hier gaat om een oude versie van GoogleDocs spreadsheet. In de nieuwe versie is de extra menu-optie MailMerge niet zichtbaar. Als je overschakelt naar de oude versie van GoogleDocs spreadsheet, komt die wel te voorschijn.

  • […] Mailmerge Google Docs en Gmail. Aweber is ingewikkeld in gebruik, Mailchimp is wel iets gemakkelijker, maar als je er niet vaak mee werkt, werkt low tech ook. Zonder opmaak, kan een keuze zijn. Gewoon e-mail. Afmelden met één klik zal niet gaan, maar iemand die je post niet wil ontvangen, stuurt gewoon een mailtje retour: haal me uit de lijst. […]