Werk

Piktochart: maak een infographic en vertaal snel tekst naar beeld.

Avatar
Geschreven door Jerre Lubberts

Infographics zijn het ideale hulpmiddel om tekstuele informatie, symbolen en cijfers op een visuele manier weer te geven. Een infographic nodigt niet alleen uit om lezen, maar zeker ook om te delen. Met Piktochart maak je eenvoudig en snel een eigen infographic. We leggen je uit hoe je dit doet.

Wat is een infographic?

In feite is een infographic niets meer dan een verzameling van informatie, symbolen (iconen) en cijfers in een visueel jasje. Maar waarom dan een infographic maken? De kracht zit vooral in de korte stukken tekst en grafische weergave hiervan. Maak het niet te complex, zorg dat het ontwerp altijd overeen komt met de informatie en gegevens die je wilt overbrengen aan de ontvanger. Maak het echter niet simpeler maar maak het begrijpbaar door het te visualiseren. Alleen dan kan een plaatje meer dan 1000 woorden zeggen.

Waarom maken wij gebruik van infographics? Een aardig voorbeeld is het volgende. We zien heel veel mensen die allemaal hetzelfde willen; elke dag zo efficiënt en effectief mogelijk aan het werk vanuit je passie. Ofwel slim je talenten benutten zonder te veel stress. We kennen daarvoor allemaal losse elementen (GTD, Pomodoro) die ons daarbij kunnen helpen maar hoe breng je daartussen de verbinding aan? In een overzicht? Een infographic is daarvoor ideaal. Op één A4 of poster iets begrijpbaar overbrengen aan de lezer. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kan het visueel verantwoorden. Of je nu een bericht wilt uitlichten of een grafiek wilt maken, het is allemaal mogelijk. De opties zijn eindeloos. Infographics nemen daarom flink toe aan populariteit, dit komt vooral doordat iedere leek aan de slag kan met de beschikbare online software. We werken het onderwerp “Elke dag slimmer werken” uit naar een infographic in dit artikel.

Waarom Piktochart?

Er is inmiddels al een ruim aanbod aan online software om infographics te maken. Piktochart is zo’n online dienst die het zeer gemakkelijk maakt om snel en creatief een verhaal visueel te maken. Uit onze vergelijking blijkt dat Piktochart net iets verder is dan zijn concurrenten.

Niet alleen is de software makkelijk in gebruik, maar het bevat onder andere ook templates en je kan projecten simpel exporteren als afbeelding. Het voordeel van deze template aanpak is dat de software een groot gedeelte van het ontwerp proces voor zijn rekening neemt. Dit houdt in dat werkelijk iedereen een infographic kan maken.

Hoe werkt Piktochart?

Het begint allemaal met het aanmaken van een gratis account, echter dan zijn sommige templates niet beschikbaar, elk ontwerp wordt dan voorzien van het Piktochart watermerk en er zit een limiet op het aantal uploadbare afbeeldingen. Dit zal voor de meeste projecten geen probleem vormen, maar mocht je toch professioneler te werk willen gaan dan heb je twee keuzes:

Piktochart Prijzen

Een maandelijks abonnement van 29 dollar per maand of een jaarlijks abonnement van 290 dollar per jaar.

Hoe werkt de piktochart on-line software? Stel je wilt een nieuw project beginnen, dit kan vanaf de homepagina, direct na het inloggen. Hier wordt de keuze geboden uit een aantal verschillende soorten documenten. Variërend van infographic tot presentatie, wij behandelen vandaag alleen de infographic variant a.d.h.v. ons voorbeeld om een poster te maken om elke dag slimmer te gaan werken.

Piktochart Format

Begin met een blanco canvas of kies een template. In beide gevallen kies je voor create om een nieuwe infographic te maken. We kiezen in dit geval voor een bestaande template, om te laten zien dat je zo nog sneller iets kan maken en het daarom ook de meest gebruikte optie is.

piktochart

Schermafbeelding 2015-02-24 om 14.55.08

We beginnen met het basis ontwerp dat we gekozen hebben en gaan van hieruit werken aan ons eigen ontwerp.

Eenmaal in het create gedeelte kunnen we eindelijk aan de slag. Je zult merken dat je boven en links een menu balk zit, je gaat voornamelijk vanuit het linker menu werken bij het ontwerp gedeelte.

Schermafbeelding 2015-02-24 om 14.44.32

In dit linker menu vinden we alles om de opmaak van het ontwerp te veranderen. Van vormen tot tekst, maar ook het invoegen van afbeeldingen en symbolen gebeurt vanuit dit menu. Wat Piktochart zo leuk maakt om mee te werken is dat je in feite alles kan manipuleren wat je in het ontwerp ziet.

Om een onderdeel aan te passen klikken we eerst op een blok waar we in willen werken.
Vervolgens klik je op een item in het blok welke je wilt aanpassen. Vervolgens kun je vrijwel alles met dit item doen.

Schermafbeelding 2015-02-24 om 14.43.40

Om aanpassingen aan het blok zelf door te voeren kunnen we de menubalk die aan het blok vastzit gebruiken. In dit menu kunnen we onder andere de hoogte van het blok instellen, maar we kunnen ook het blok verwijderen of klonen.

Schermafbeelding 2015-02-24 om 14.44.00

Pas iconen afzonderlijk van elkaar aan, selecteer het icoon en beweeg deze naar de gewenste locatie. De iconen vind je links in het menu. Omdat wij in ons ontwerp onder andere iets uit leggen over de pomodoro techniek hebben wij gebruik gemaakt van een icoon van een tomaat, op die manier trekt een icoon de aandacht van de lezer.

Schermafbeelding 2015-02-25 om 11.05.10

Naast de iconen zijn ook de objecten individueel aan te passen. Kies voor de juist lijnen in je ontwerp, bij ons was de vloeiende beweging belangrijk en dat kan allemaal gerealiseerd worden met de aanwezige opties.

Schermafbeelding 2015-02-25 om 10.50.41

Werk blok voor blok naar beneden en verander elk item individueel van elkaar om uiteindelijk een volledige infographic te krijgen, zoals hieronder afgebeeld.

Schermafbeelding 2015-02-23 om 14.17.13

Tijdens het gehele proces slaat Piktochart automatisch je vorderingen op, wees dus niet bang dat je onverhoopt alles kwijt bent.

Wanneer je denkt klaar te zijn, kun je het geheel direct vanuit de menubalk boven je ontwerp downloaden of publiceren. Je kunt ook eerst naar het kopje “My saved Piktocharts” om daar een keuze te maken wat je er mee wilt doen.

Bij het downloaden merk je weer dat het in sommige gevallen de moeite waard kan zijn om gebruik te maken van de betaalde versie, mits je veel gebruik gaat maken van de software natuurlijk. Helaas is het in de gratis versie niet mogelijk ontwerpen te downloaden als PDF, maar een .png of .jpeg is vaak voldoende.

Het is verder aan jullie om het zelf te gaan proberen met Piktochart. Laat je creativiteit de vrije loop en verras collega’s en klanten op een nieuwe manier.

Wil je overigens de uitleg van onze poster “werk elke dag slimmer” bekijken (en ontvangen), klik dan op de link van deze freelunch webinar of stuur ons een mail op onderstaand mailadres en ontvang de poster (zonder uitleg) in je mailbox: info@worldofminds.com

 

Samenvatting

  • Makkelijke software
  • Iedereen kan het
  • Gemakkelijk als afbeelding op te slaan
  • Makkelijke informatie overdracht
  • Restricties bij gratis versie

Piktochart.com

over de auteur

Avatar

Jerre Lubberts

Jerre Lubberts is oprichter van o.a. World of Minds, Academy of Minds en aHa!Coaching. Hij deelt graag kennis die hij en zijn team in de praktijk opdoen in allerlei verandertrajecten.

Help je mee kennis te delen? Zet dan jouw ervaring of ideeën onderaan een artkel en Jerre regelt vouchers voor je zodat je GRATIS mee kan doen aan een van deze webinars: http://academyofminds.com/nl/trainingen-workshops/webinars/

Jerre helpt om het leervermogen van mensen, teams en organisaties te vergroten en verandertrajecten te accelereren. Jerre is ervan overtuigd dat 'werken' veel leuker en beter kan. Vaak ook wel moet, omdat er anders mensen uitvallen (volgens CBS/TNO heeft 1 op de 7 werkers last van burn-out verschijnselen).

World of Minds is gespecialiseerd in Sociale Innovatie (Slimmer werken, - sturen en -organiseren) o.a. door de 'denk- en doe-kracht' van mensen, teams en organisaties te versterken.
Niet alleen om tijd en geld te besparen maar ook om te helpen sneller in te spelen op veranderingen en het werkplezier te vergroten. Door invoering van Slimmer Werken programma's/ trainingen en door (denk)sessies te ondersteunen met een ervaren moderator en ‘livemindmapper’. Een sessie kan een vergadering, strategie-, brainstorm- of kennis-bijeenkomst zijn, maar ook een project start-up of een paneldiscussie tijdens een congres.

Zo heeft Jerre in teamverband geholpen een methode te ontwikkelen om met de inzet van 'visueel denken' moorden op te lossen, een regering te formeren, een dashboard te maken voor een Minister President en een kennismanagement 'best practice' voor een energie bedrijf wereldwijd in te voeren.

Jerre is ook Barista en zet graag een lekker kopje koffie of thee voor je tijdens een goed gesprek op kantoor van World of Minds in Den Haag, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe werkvormen, hij sessies faciliteert, (startende) ondernemers adviseert en ook trainingen geeft vanuit Academy of Minds.

Reageer

3 Reacties