Persoonlijk Werk

TED-talk: hoe spreek je zo dat mensen luisteren?

Avatar
Geschreven door Janine Sterenborg

Bij werk en studies hoort het nou eenmaal: uitleg geven, presenteren en netwerken. Hoe zorg je er voor dat mensen ook daadwerkelijk naar je luisteren?

In zijn TED-talk legt de Brit Julian Treasure uit waar je precies op moet letten. In de laatste minuten doet hij zelfs een korte opwarmoefening voor je stem! En uiteraard is het een genot om naar hem te luisteren, niet in de laatste plaats omdat hij een Brits accent heeft:

Een samenvatting:

De zeven zonden van spreken:

Roddelen, iets of iemand veroordelen, negativiteit, klagen, smoesjes verzinnen en geen verantwoordelijkheid nemen, liegen en dogmatisme.

Intentie:

Wees eerlijk, jezelf, integer en wens degenen met wie je praat het beste. Dit laatste hoef je niet letterlijk te zeggen, als je het maar voelt.

Stem

  • Speel met de hoogte van je stem: een lagere stem heeft meer autoriteit
  • Mensen luisteren het liefst naar warme stemmen. Heb je geen warme stem? Dit kun je trainen met een stemcoach
  • Verschil in toonhoogte
  • Verlaag je snelheid
  • Durf stilte te laten vallen
  • Speel met volume

 

(Fotocredits: Audience Listening To Presentation At Conference door Monkey Business Images via Shutterstock)

over de auteur

Avatar

Janine Sterenborg

Janine is freelance journalist, (web)redacteur en (SEO)tekstschrijver. Ze heeft de website Nordic Vibes opgericht omdat ze nergens al het moois uit Scandinavië op één plek kon vinden. Op haar eigen website JanineSchrijft vind je artikelen en persoonlijke blogs. Momenteel reist ze plaatsonafhankelijk door, inderdaad, Scandinavië.

Reageer