over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

18 Reacties

 • Leuk artikel Jos,

  Ik gebruik Fiverr vaak als voorbeeld en heb er een keer of tien wat besteld, van een voice-over tot een filmpje met animatie. Vaak is het net niet, maar goed genoeg, of als basis, het is vooral de waarde je die je krijgt voor je geld. Veelal professionals met veel ervaring.

 • Ik heb Fiverr een paar keer gebruikt, voor het logo van mijn site (waarbij ik aangaf welke kleur), voor het nestjes omzetten naar epub van een .docx. (daar heb ik een paar betere pagina-overgangen gevraagd en gekregen, allemaal binnen de 5 dollar) en voor het maken van een potloodtekening op basis van een foto.

  Het logo was snel en makkelijk gemaakt maar desondanks goed, de potloodtekening was, realiseerde ik me later, heel makkelijk zelf te maken mbv een van de vele gratis tooltjes op internet, maar ik had er zelf om gevraagd en aan 5 dollar kun je je geen buil vallen.

  Fiverr is me tot nu toe goed bevallen en ik ga er zeker vaker gebruik van maken.

 • IK had de site al eens bekeken maar zie eigenlijk nu pas, met jouw voorbeelden, hoe leuk het is. Ik ben ook maar eens een proefje begonnen. Logo voor mijn eigen site, zodat de foto eraf kan 😉 Wie weet word ik verrast en anders is het vast bruikbaar genoeg.

 • Via Fiverr in contact gekomen met een app-ontwikkelaar uit India, die op dit moment bezig is om de laatste hand te leggen aan het ontwikkelen van mijn app-idee. Onder de indruk van zijn kwaliteit en flexibiliteit. Mooie dingen!

 • Ik heb fiverr zelf niet gebruikt, maar wel onderzocht wat er aangeboden wordt, ook bij vergelijkbare diensten. Opvallend dat het als volkomen normaal beschouwd wordt dat een loodgieter € 55 per uur kost, exclusief voorrijkosten, voor betrekkelijk routinematig werk, terwijl we een ‘creatieve’ opdracht proberen voor € 5 te laten klaren in India. Hoeveel coaching sessies kun je volgen voor € 5?

  Hou er rekening mee dat je veel tijd kwijt bent aan misverstanden en eindeloos heen-en-weer mailen. Misschien is het wel goedkoper die tijd te besteden aan zelf werken, wat geld oplevert, in plaats van die uren te besteden aan miscommunicatie.

  Een ander effect wat ik van dichtbij ken is: Een organisatie wil iets uitleggen aan medewerkers, bijvoorbeeld bezuinigingen. De ‘communicatie-adviseur’ moet dat (voor € 100 per uur) op een gelikte manier gaan brengen zodat het als positief gezien wordt. Die wil een video-animatie laten maken, maar het totaal moet wel binnen het budget van € 5.000 blijven. De adviseur zoekt de goedkoopste, onervaren prutser uit die ze kan vinden die het voor € 500 wil doen, waardoor ze oeverloos moet mailen en bellen om de video in orde te krijgen. Vervolgens schrijft de communicatie-adviseur daarvoor 45 uur x € 100 = € 4.500 en krijgt de organisatie een prutsvideo terwijl voor dat geld een professionele animatie mogelijk is.

  De spookverhalen over logo’s van een paar ton zijn mede te danken aan Europese aanbestedingsregels. Een gemeente die een nieuw logo laat ontwerpen van € 50.000 of meer kan daardoor zoveel aanvullende eisen stellen aan de uitvoerder, dat er maar een paar bedrijven overblijven. De ironie is dat zo’n logo zo duur wordt door die aanbestedingsregels:

  De gemeente Goeree-Overflakkee eiste bijvoorbeeld dat alleen bedrijven een offerte mochten maken, die ‘aantoonbare ervaring hadden met logo’s ontwerpen voor een gemeente’. Ja, zo hou je nieuwkomers wel weg. Andere onzinnige eisen: Een verklaring van goed gedrag van alle werknemers en er moest worden aangetoond dat er minstens twee grafisch vormgevers in vaste dienst waren, een bepaalde minimum jaaromzet werd gehaald en inzage in het jaarverslag. Intussen zet de gemeente in de krant: ‘Iedereen kan een nieuw logo ontwerpen voor de gemeente’.

 • Lekkere beroepscoach ben jij, die deze nieuwe vorm van slavernij sponsort…te beroerd om een eerlijke prijs te betalen. Verdiep je eens in dat systeem en wat voor een soort economie dat in stand houdt, in plaats van blind te varen op je kruideniersmentaliteit.