Werk

Zo maak je een opvallende sollicitatiebrief in Canva

Sollicitatiebrief maken Canva
Avatar
Geschreven door Stefanie

Solliciteren kan een tijdrovend, vervelend en vaak ook teleurstellende bezigheid zijn. Van sommige bedrijven krijg je niet eens een afwijzingsbrief, je hoort er gewoon nooit meer iets van. Een manier om op te vallen tussen al die andere sollicitanten is een goede maar ook vooral opvallende sollicitatiebrief. Hiervoor kun je het programma Canva gebruiken. Een opvallende sollicitatiebrief maken in Canva is hartstikke simpel. Wij helpen je graag! 

De 10 beste tips voor een betere concentratie

Stap 1 een profiel op Canva

Ten eerst ga je naar de site van Canva  en maak je een profiel aan. Canva is gratis maar voor sommige templates of toevoegingen moet je betalen. Maar wees gerust: je kunt alles wat je maar nodig hebt uit de gratis Canva versie halen. Upload bijvoorbeeld je eigen foto’s en afbeeldingen om deze in je templates te verwerken. De site biedt allerlei templates aan. Van het maken tot uitnodigingen tot menukaarten tot CV’s en briefpapier. Je kunt hier echt alle kanten mee op. We focussen ons in deze how to op het maken van een sollicitatiebrief maar experimenteer ook vooral een keer met andere templates.

Stap 2 een Canva template bewerken

Handig om te weten is dat Canva je echt alles laat bewerken. De gevorderde Canva gebruiker kan dan ook met een volledig lege pagina beginnen en daar zelf alle elementen in plaatsen, maar voor nu is het handiger om een bestaand template te gebruiken. Als er foto’s in je template staan die niet passen bij het onderwerp van je brief, klik je er één keer op en verwijder je deze vervolgens door rechtsboven op ‘afbeelding verwijderen’ te klikken. Wanneer je rechtsboven kiest voor ‘element verwijderen’ of ‘groep verwijderen’ raak je de hele indeling kwijt. Het wordt dan een stuk lastiger om een nieuwe afbeelding te plaatsen.

Je plaatst een nieuw plaatje door in het menu links op ‘elementen’ te klikken en vervolgens op foto’s of illustraties, afhankelijk van welk plaatje je in de kop wil zetten. Kies een zoekterm die past bij het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Als je een foto of illustratie hebt gevonden die je aanspreekt, klik je erop. De foto verschijnt nu waarschijnlijk midden op je brief terwijl deze alles blokkeert. Geen paniek, je kunt de foto naar het leeggemaakte afbeeldingselement slepen om het passend te maken voor je brief. Mocht je een ontwerp in een bepaalde volgorde willen zien, dan kan je de positie van je afbeelding rechtsboven bepalen. Door ‘naar voren’ of ‘naar achteren’ te kiezen, verplaatst het element zich dusdanig, waardoor je meerdere afbeeldingen, kleuren en tekstvlakken over elkaar heen kan zetten. Dit is vooral handig wanneer je een logo ontwerpt.

Stap 3 tekst toevoegen

Nu zijn de templates van Canva relatief krap wat tekst betreft. Het is aan te raden om daarom je eigen tekstkader te ontwerpen in het template zodat de tekst van je brief ook daadwerkelijk past. Verwijder hiervoor eerst het tekstelement op dezelfde manier als je bij de afbeelding deed maar door nu ‘element verwijderen’ te kiezen. Klik nu in het linker menu op ‘tekst’. Je kunt hier kiezen voor tekstvlakken met opmaak of zonder opmaak. Kies voor ‘voeg een tekstvak toe’ om een neutraal tekstvlak in je template te plaatsen. Bovenaan in de witbalk heb je de mogelijkheden om het lettertype, de grote van het lettertype, de uitlijning en de regelafstand te bepalen. Dit laatste is vooral handig als je een flinke lap tekst hebt die je wat leesbaarder wil maken.

Wil je een eigen handtekening toevoegen aan het eind van je brief? Ook dat is mogelijk. Canva biedt de opties om zelf foto’s en afbeeldingen te uploaden, die je vervolgens weer in de templates kunt gebruiken. Maak een foto van je handtekening en upload deze in het linker menu. Vervolgens sleep je deze naar de plek waar je hem hebben wil. Ook hier kan je er weer voor kiezen om de volgorde te veranderen. Plaats bijvoorbeeld je handtekening net boven je naam waarmee je de brief afsluit en laat je naam en de handtekening elkaar overlappen door de handtekening afbeelding naar de achtergrond te verplaatsen.

over de auteur

Avatar

Stefanie

Reageer

3 Reacties