Wifi in wifi-loze trein [mini hack]

Wifi in de trein is een uitkomst. Maar niet elke trein heeft het. Toch kun je met een beetje mazzel zo af en toe toch even een internet verbinding krijgen. Erg handig als je bijvoorbeeld even je email binnen wil halen of een paar MacBoekje tweets klaar wil zetten.

Dit gaat klinken als een grote open deur, maar het heeft mij een paar maand intensief treinen gekost voordat ik mij het volgende realiseerde…: Als een wifi loze trein stil staat op een station, is de kans best wel aanwezig dat er een trein in de buurt staat met wifi. Daar kun je snel even gebruik van maken. Totdat de trein weg rijdt natuurlijk.

Open deur? Ja. Handig? Soms wel ja 🙂

Update: Handige mini hack, maar ik ga toch kijken naar een MiFi achtige oplossing. En mocht je denken ‘dongletje kopen!’, dan zeg ik nee, dat nooit meer. De software voor dongle’s is op z’n zachts gezegd rampzalig voor Apple. Ik zoek een driver-loze oplossing, simlock vrij. Ik hou me aanbevolen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

34 Comments

 • Alexander van DIjl
  Posted 01/05/2013 1:38 pm 0Likes

  Ik heb een instructievideo online gezet over een MIFI kastje en ook uitleg over hoe deze ingesteld moet worden in combinatie met een simkaart van *bliep.

  Natuurlijk werkt het kastje ook met een willekeurige andere SIM kaart.

 • Catrien
  Posted 05/12/2011 12:09 pm 0Likes

  Mijn ervaring met een T-Mobile prepay was dat de dekking kl*** is en de klantenservice nog meer kl***. Heb het alleen in Nederland geprobeerd, dus ik kan je niet helpen wat betreft het buitenland. Maar nooit meer T-Mobile voor mij.

 • Janny
  Posted 05/09/2011 10:30 am 0Likes

  ik heb net een Huawei E585 aangeschaft. Wilde deze in Duitsland gebruiken met de Aldi-kaart maar mijn Tagesflat van € 2 was al snle op. Het lijkt erop dat er gewoon belminuten worden afgehaald. Ik denk er nu over om t-mobile Internet Soms met internet buitenland voor € 9,95 per maand aan te schaffen. Heeft iemand enig idee of dit goed werkt?

 • Arne Hulstein
  Posted 24/07/2011 2:45 pm 0Likes

  David, zoals eerder genoemd werkt een hack op je iPhone of een Android phone ook prima. Een goedkope oplossing die je meer accu geeft is een kort bezoekje aan marktplaats voor een Nokia N95 of N95 8Gb. Daar kun je dan Joikuspot op draaien (de pro versie kost een paar euro) en dan heb je je eigen mifi oplossing die, met een nieuwe accu, ook gewoon 4 uur mee kan. Net als de mifi dus. En dan kun je zelf kiezen wat voor sim je er in stopt. Ik gebruik gewoon een dual sim voor hetzelfde nummer of een prepaid kaart. Mogelijkheden genoeg. 😉

 • Catrien
  Posted 11/07/2011 3:46 pm 0Likes

  Hoi, ben ik weer. Mijn KPN-kaart werkt dus goed in mijn E585 (heb geen dongel). Van een vriendin kreeg ik een Vodafone-dongel om te proberen; die werkte ook.

 • David Bakker
  Posted 11/07/2011 3:25 pm 0Likes

  @Bart dank voor toevoegen van je ervaringen!

 • Bart
  Posted 11/07/2011 12:46 pm 0Likes

  ik heb een dongle van Vodafone, met bijgeleverde mac software. Dit werkt echt prima op mn macbook pro. Heb het ook wel eens geprobeerd met een KPN dongle, dat bleek een stuk lastiger en support was ver te zoeken. Was zeer positief verrast door de software van vodafone.

 • David Bakker
  Posted 06/07/2011 1:04 pm 0Likes

  @catrien Dank voor de extra info, gaat handig zijn als ik mijn E585 binnen krijg.

 • Catrien
  Posted 05/07/2011 7:04 pm 0Likes

  Hoi, even een update; ik bestelde mijn Huawei E585 op amazon.co.uk; het ding kwam natuurlijk met een Britse stekker, dus lichte paniek, maar je kunt hem ook via de usb opladen (was trouwens opgeladen), dus geen probleem.
  Bij het in gebruik nemen van een nieuwe simkaart vraagt hij om je pincode, wat je natuurlijk niet op het apparaat zelf kunt intoetsen. Wat werkt is: op het moment dat hij om een pincode vraagt kunt je een zwart-witte Three.co.uk-pagina op het scherm krijgen; op die pagina moet je ‘My3’ aanklikken en daar kun je de pincode intoetsen.
  Dit werkt niet als je wel al op het internet zit, want dan moet je ‘officieel’ op hun website inloggen en dat werkt niet zonder een Three UK telefoonnummer. 😉
  Overigens, ik probeerde eerst T-mobile maar dat ding viel steeds uit. Nog geen bevredigend antwoord/tegemoetkoming gekregen van T-mobile. Daar zien ze mij dus niet meer, grrr.
  Inmiddels een goedkoop abo bij (jawel) KPN aangeschaft en het werkt prima.
  Hoop trouwens dat dit voldoende on topic is! 🙂

 • Arno S
  Posted 04/07/2011 9:32 pm 0Likes

  Ik gebruikte eerst mijn gejailbreakte iPhone en Telfort, wat prima werkt! Nu heb ik daarnaast ook een vodafone en Huawei usb dongle. Zat software bij, maar met een beetje knutselen heb je hem ook werkend als standaard netwerk modem in Mac OS X. Ik heb de dongle aan een usb-kabel hangen zodat niet iedereen hem er in de trein eraf loopt. Werkt prima.

 • David Bakker
  Posted 04/07/2011 5:12 pm 0Likes

  Grappig, ik heb ook net een Huawei E585 besteld op eBay (€75 incl verzk.) simlock vrij! Dan nog even uitzoeken wat een goedkoop abo-tje is en gaan.

 • Catrien
  Posted 04/07/2011 1:47 pm 0Likes

  Ik heb net een Huawei E585 besteld en een T-Mobile prepay om het ding uit te proberen. Wacht met smart op de levering. 🙂
  Mijn idee is ook om steeds per land een datasim te kopen. Er is ook heel wat te vinden over Ierse simkaarten die het min of meer overal voor een redelijke prijs schijnen te doen, maar zoveel onderzoek heb ik nog niet gedaan.

 • Danielle
  Posted 04/07/2011 1:25 pm 0Likes

  Ik heb een huawei E5 en dat is een echt Mifi. Data simkaart erin en het wordt een wireless access point, dus geen gedoe met drivers en op vakantie doe ik er een pre-paid data simkaart in van dat land en werkt ook uitstekend.

 • Wouter
  Posted 01/07/2011 3:50 pm 0Likes

  Wellicht heb ik iets over het hoofd gezien in het commentaar, maar. Waarom gebruik je geen personal hotspot op je iPhone. Ik gebruik mijn iPhone als ‘dongel’ voor mijn laptop (Windows) en iPad.

  Succes ermee.

 • Detleff
  Posted 01/07/2011 11:09 am 0Likes

  In dit tijdperk van smartphones en mobiel internet is tethering ook een optie, je kunt gewoon je telefoon aan de kabel leggen of als wifi-router opstellen.

 • Menno Squared
  Posted 29/06/2011 9:12 pm 0Likes

  Met een Android telefoon (vanaf Android 2.2) heb je een mobiele hotspot in je zak. Hoewel officieel niet toegestaan door de provider (tenzij je extra betaalt) kun je hiermee je 3G/HSDPA mobiele internet verbinding delen met een aantal andere apparaten (bijv. een wifi iPad, macbook).

  Met recente versies van iOS schijnt dit ook te kunnen, maar hebben providers geloof ik de mogelijkheid dit uit te schakelen. Als je je iPhone hebt gejailbreakt dan kun je met PdaNET hetzelfde bereiken (moet voor betaald worden, de gratis versie geeft geen https-verkeer door, alleen onbeveiligd http).

 • Duco Bui
  Posted 29/06/2011 8:16 pm 0Likes

  @Catrien ja klopt. En er zat een simkaart bij die meteen werkte.

  Even uit m’n hoofd: modemscript in de juiste folder gooien. In systeemvoorkeuren > netwerk > de juiste apn invullen (apn gegevens staan voor alle providers op die site) enzo. Klik op verbind. Online.

 • Robbes
  Posted 29/06/2011 5:56 pm 0Likes

  Haal een iPhone met Telfort abbo en je hebt je persoonlijke hotspot. Werkt perfect.

  • Liana
   Posted 05/12/2011 9:48 am 0Likes

   Hoe doe ik dat dan? Telfort Klantenservice hing nog net niet de hoorn erop toen ik ernaar vroeg….

 • David Bakker
  Posted 29/06/2011 5:40 pm 0Likes

  @Raoul Fijn dat het voor jou werkt! Voor mij echt alleen maar ellende met crashende, rosetta software en algehele niet werkende interface. Maar kreeg de tip door om de echte software van Huawei te gaan gebruiken…

 • Ron
  Posted 29/06/2011 3:20 pm 0Likes

  Benodigd:
  Android telefoon danwel iPhone met jailbreak
  Data-abonnement bij een goede provider
  PDA-net of gelijksoortige app

  Resultaat:
  Altijd en overal internet op smartphone en/of ander device zonder gehannes met dongels en stilstaande treinen.

 • Catrien
  Posted 29/06/2011 2:54 pm 0Likes

  Ja, dat klopt van de Droam. Als ik het goed begrijp is die pluknplay een soort simlockvrije dongel; klopt dat? Dat wil zeggen, je moet zelf je simkaarten aanschaffen.

 • Duco Bui
  Posted 29/06/2011 2:38 pm 0Likes

  Via een hack van Matthijs op lifehacking kwam ik op http://www.pluk-in.com/pluknplay/.
  Zijn Maccers. En met mijn MacBook Pro geen driver nodig hoor!

  Kreeg alleen een modemscript. Net zoals dat nodig was met een 56K modem. (Maar dit mobiele modem is dan 7,2 Mb). En de rest gaat gewoon via Mac OS X.

  Ik gebruik die pluk‘n’play met T-Mobile, of WiFi via mijn iPhone met kpn zakelijk. Die eerste voelt sneller en blijft beter op het netwerk dan de tweede combo. Nadeel van de tweede oplossing is dat iPhone en MacBook batterij snel(ler) leeg zijn.

  Trouwens, een droam huur je, werkt in een beperkt aantal landen, en is niet je eigendom.

 • Catrien
  Posted 29/06/2011 2:11 pm 0Likes

  Kun je zoiets met de Droam vergelijken (www.droam.nl)?

 • J.R. Voorhorst
  Posted 29/06/2011 1:20 pm 0Likes

  In plaats van de vorige dongel van KPN nu een Vodafone Mobile Wifi aangeschaft (http://bit.ly/eTNnN0). Geen drivers, tot 5 apparaten draadloos aansluiten. Werkt als een speer.

 • Catrien
  Posted 29/06/2011 12:49 pm 0Likes

  Fijn dat er al reacties zijn; ik blijf ze volgen! Wat betreft het gebruiken van je mobiel: ja, dat heb ik ook gedaan (via Bluetooth); was ver-schrik-ke-lijk duur! Zal natuurlijk wel van je abonnement afhangen.

 • Guido Jansen
  Posted 29/06/2011 12:47 pm 0Likes

  Wat een gedoe dat WiFi zoeken, ben je je halve treinreis bezig met verbinding proberen te maken. Dan idd beter betalen voor een dongel of (gratis) tethering (USB of WiFi) via je mobiel…

 • Raoul Teeuwen
  Posted 29/06/2011 12:38 pm 0Likes

  @David: ik gebruik al 2.5 jaar dagelijks al treinreizend een KPN-dongle op mijn MacBook Pro, zonder problemen… Ben dus wel benieuwd waarom je zegt “De software voor dongle’s is op z’n zachts gezegd rampzalig voor Apple”. Overigens gebruik ik WiFi als dat aanwezig is uiteraard :-).

  Software te vinden op http://www.kpn.com/prive/service/handleidingen/Software-voor-mobiel-internet.htm .

 • Jaap
  Posted 29/06/2011 12:32 pm 0Likes

  Een dongel is niet fijn, die moet je bij je hebben, steekt als een bult uit je laptop en vereist drivers an lastige programmatuur.
  Er zijn mobieltjes genoeg die een Wifi kunnen creëren (wel wachtwoord op zetten), dan hoef je die alleen maar bij je te hebben. Hij zit in je zak of je koffer en je kunt elk moment dat je maar wilt het internet op. Zelfs in de trein. Ja je moet wel bereik hebben, dus je kan het zo zien: als je kunt bellen, dan kun je ook internetten.

  Lukt het met je mobiel niet, dan kun je een MiFy kastje aanschaffen. Vraag een duo SIM kaart aan en zet hem erin, dan kun je op hetzelfde abbonnement als je telefoon ook internetten.

  Neem wel een Abbo met flatfee internet, anders wordt het wat duur als je meer doet dan mail checken. Met flatfee kun je dus nieuws kijken, alle muziek van de wereld afspelen (Spotify), even je thuis- of werk-pc overnemen, etc etc…

 • David Bakker
  Posted 29/06/2011 12:31 pm 0Likes

  @arjan Thnx! Dit zou voor mij de reden zijn om de iPhone te jailbreaken
  @Rogier iPass, dat klinkt interessant! Wat zijn jouw ervaringen daar mee? Werkt het op veel plekken? Ongelimiteerd downloaden? Ook mail programma’s e.d. die verbinding mogen krijgen?
  @Catrien Software van de telco’s werkt echt verschrikkelijk op Mac OSX. Draait volgens mij zelfs onder Rosetta (zou oud is die meuk), je moet elke keer je wachtwoord intikken om uberhaupt het schermpje voor je te krijgen, onnodig ingewikkeld en (bij mij) vaak niet werkend. Laat staan snel verbinding maken. Eenmaal verbinding gemaakt, dan prima.

  Ik ga deze post binnenkort updaten met alle geweldige reacties die ik binnen krijg (ook via de mail!), want het Lifehacking.nl publiek weet nog veel meer handige tips en tricks 🙂 Blijf ze vooral delen everyone!!

 • Catrien
  Posted 29/06/2011 12:14 pm 0Likes

  Hoezo rampzalig voor Apple? Zou je er iets over willen vertellen? Ik ben dongels aan het vergelijken vandaar. ‘Rampzalig’ ben ik nog niet tegengekomen, dus ik ben wel geïnteresseerd!

 • Rogier
  Posted 29/06/2011 11:19 am 0Likes

  En op de meeste stations hangen toch ook wel hotspots van KPN af dergelijke ‘boeven’. Ik heb een account bij iPass zodat ik bij de meeste betaalde hotspots wel kan internetten. Maar je moet inderdaad wel snel zijn, want voor je het weer is de trein weer pleite en is je bereik ook foetsie

 • Arjan Zuidhof
  Posted 29/06/2011 10:51 am 0Likes

  Of je maakt van je mobiel een mobiel wifi punt. Standaard aanwezig op m’n Galaxy en ik neem aan in alle Android toestellen (?). Uit ervaring kan ik zeggen dat dat ook in de trein werkt als een speer. Wel even een wachtwoord op zetten anders doet de hele train mee 😉
  Of tethering aanzetten via de USB.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]