Wilskracht en je goede voornemens

WilskrachtHet is inmiddels februari en velen hebben hun eerste teleurstelling al te pakken. Het gaat niet goed met de goede voornemens en van alle mooie plannen die voor de jaarwisseling gemaakt zijn dreigt bitter weinig terecht te komen. Steeds meer is de gangbare mening dat dit falen van je goede voornemens vooral te maken heeft met een probleem met de wilskracht.

Wilskracht Volgens het woordenboek is wilskracht synoniem aan doorzettingsvermogen, volharding en vastberadenheid. Een Nederlands spreekwoord stelt: “Waar een wil is, is een weg”. Toch hebben we elk jaar weer moeite met het realiseren van onze goede voornemens. Wat weten we eigenlijk over wilskracht?

Wikipedia zegt het volgende over de wil:

De wil is het bewuste vermogen van de mens om van een gedachte of een geheel van gedachten, een plan, over te gaan naar een handeling om een toestand te bestendigen, te veranderen of te doen ingaan.

Ik schreef al eens eerder een column over wilskracht: Wilskracht, zelfbeheersing en het aanleren van goede gewoontes.

Ik citeer uit deze column:

Er bestaat een theorie omtrent het “opraken” van je wilskracht, die verklaart wat er gebeurt wanneer je verleiding na verleiding weerstaat. Je gebruikt je wilskracht elke dag wel in de een of andere vorm. Je weerstaat de neiging om te Internetten en maakt toch je onkostendeclaratie. Je neemt een salade terwijl je eigenlijk liever een hamburger hebt. Je bijt op je tong terwijl jouw voorkeur was om een snedige opmerking te maken. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het weerstaan van al die verleidingen een zware wissel kan trekken op je mentale weerbaarheid. Sommige wetenschappers vergelijken dan ook wilskracht met een spier die vermoeid kan raken bij overbelasting.

Onderzoekers noemen dit fenomeen “decision fatigue”, ofwel in “goed” Nederlands: “beslissingsvermoeidheid”. De Nederlandse Wikipedia kent hier geen definitie van. De Engelse Wikipedia echter wel. Een vrije vertaling:

Bij het nemen van beslissingen refereert beslissingsvermoeidheid aan de teruglopende kwaliteit van iemands beslissingen na een lange sessie van het nemen van beslissingen. Beslissingsvermoeidheid wordt gezien als een van de oorzaken van waarom mensen soms irrationele beslissingen nemen. Bijvoorbeeld een rechter die later op de dag minder goed afgewogen vonnissen velt. En zo leidt beslissingsvermoeidheid bij consumenten soms ook tot minder slimme keuzes bij bepaalde aankopen.

In Time Magazine verscheen in 2011 een interessant artikel: Beslissingsvermoeidheid kan onze wilskracht uitputten, maar alleen als we dat laten gebeuren (Time aug 23, 2011)

Heb jij last van beslissingsvermoeidheid?

Beslissingsvermoeidheid is een een fenomeen dat we allemaal wel herkennen in ons dagelijks leven. Je hebt een drukke dag gehad en je zou eigenlijk naar de sportschool moeten. Je hoofd kiest echter de makkelijkste weg: je gaat op de bank zitten en relaxen met de televisie. Dat is beslissingsvermoeidheid.

Hoe ga je met beslissingsvermoeidheid om en wat kun je er aan doen?

  1. Plan beslissingen de avond van te voren: Elke dag komen er wel zaken op je pad waar je een beslissing over moet nemen. Neem de tijd om daar over na te denken en plan die beslissingen.
  2. Neem belangrijke beslissingen aan het begin van de dag: Als je veel of belangrijke beslissingen moet nemen, plan die dan aan het begin van je dag. Dan ben je nog goed uitgerust en heb je de meeste en de beste energie. Zo plan je natuurlijk ook de minst belangrijke beslissingen aan het einde van de dag.
  3. Belangrijke dingen eerst: Ook bij het nemen van beslissingen bestaan er prioriteiten. Er zijn natuurlijk belangrijke en minder belangrijke zaken waar je een beslissing over moet nemen. Wat je op een dag aan gaat trekken is minder belangrijk dan de beslissing over een lening waar je jaren aan vast zit.
  4. KISS, Keep it Simple: Als het niet belangrijk is, elimineer het dan. Beslissingen nemen over triviale zaken benut jouw kostbare energie en je gebruikt jouw wilskracht voor zaken die niet van belang zijn.

Wilskracht is dus niet iets wat je wel hebt, of wat je niet hebt. Net als een spier fluctueert je wilskracht gedurende de dag. Door je dagelijkse gewoontes en routines te veranderen kun je maximaal gebruik maken van jouw wilskracht en alleen beslissingen nemen als jij je optimaal voelt.

En hoe zit het dan met die goede voornemens?

Om je goede voornemens en plannen voor 2014 te realiseren is het belangrijk om optimaal van jouw wilskracht gebruik te maken en beslissingsvermoeidheid zoveel mogelijk te voorkomen. De tips in dit artikel kunnen jou helpen om beter met je wilskracht om te gaan en daar maximaal gebruik van te maken.

Hoe zit het met jouw goede voornemens? En hoe zit het met jouw wilskracht? Heeft een gebrek aan wilskracht er al voor gezorgd dat jouw goede voornemens voor 2014 niet gaan lukken? Of is het tegenovergestelde waar? Zorgt jouw wilskracht er voor dat je plannen voor 2014 gerealiseerd gaan worden? Laat je reactie hieronder achter.

(Fotocredits: Warren Goldswain via Shutterstock)
Foto (klein): timhulmephotography via photopin cc


 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

  • Martine Vecht
    Posted 23/02/2014 8:25 am 0Likes

    Via microvoornemens toch je doel behalen zonder een beroep te doen op je wilskracht: Caroline Arnolds beschrijft hoe je dat doet in Small Move, Big Change (http://www.carolinelarnold.com/books/small-move-big-change/). Het boek zit vol aanstekelijke verhalen over mislukte voornemens 🙂 Het boek verschijnt binnenkort bij Atlas Contact: http://www.atlascontact.nl/boek/vooruit/. Aanrader!

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 19/02/2014 9:40 pm 0Likes

    @Arjan,

    Je hebt natuurlijk helmaal gelijk maar er bestaat wel degelijk verband tussen “beslissingsvermoeidheid” en wilskracht. Zoals jij stelt zal het door gewoontes, rituelen zoals je wilt, minder aankomen op pure wilskracht.

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 19/02/2014 9:36 pm 0Likes

    Mascha,

    Je hebt helemaal gelijk dat je wilskracht ook kan trainen. Daarom is de vergelijking met een spier ook zo raak. Overigens is Power of Habit van Charles Duhigg een van die boeken die lekker wegleest: toch wel redelijk zeldzaam bij di soort boeken. Zoals eerder door mij gesteld: een echte aanrader!!

  • Arjan Broere
    Posted 19/02/2014 9:17 pm 0Likes

    Volgens mij is wilskracht iets breder dan “besliskracht”. Zo kun je volgens mij slechte beslissingen nemen (snacken, te lang op Twitter) als je die dag nog geen beslissing hebt genomen of geheel en al fit bent. Je hoeft niet aan het einde van je beslis-latijn te zijn om dingen te doen, waar je eigenlijk van baalt. De hacks die je noemt, gaan ook vooral over slimmer beslissen.

    Ik geloof, zoals anderen in de comments, erg in om ongewenst gedrag heen organiseren door gewoonten, systemen of anderszins het juist niet op wilskracht aan te laten komen. The Power of Habit illustreert ook dat je sneller het koekje tijdens je wandeling laat zitten als je weet waarom je dat koekje neemt en daarvoor in de plaats iets anders doet. Juist niet naast het koekje gaan zitten en van jezelf eisen dat je het niet eet.

    In https://lifehacking.nl/persoonlijke-ontwikkeling/blue-monday-te-lijf/ ligt de nadruk om goede voornemens te realiseren juist in handigheden.

    Niet dat ik wilskracht en streng zijn voor jezelf niet ook oefen, karate vind ik daarin zelf een mooie vorm om te oefenen, maar het kan simpeler.

  • Mascha van de Weer
    Posted 19/02/2014 8:56 pm 0Likes

    In de Power of Habit (Macht der gewoonte) zegt Charles Duhigg ook dat je wilskracht kunt trainen. Sporters noemen dat ook wel ‘mentale hardheid’. Iets dat je bijvoorbeeld traint door ook aan het einde van je training nog zware oefeningen te doen. Of door een oefening gewoon nog een set langer, een minuut langer of een kilometer langer vol te houden. Ik heb dat zelf ook wel ervaren toen ik ging sporten. Op zich krijg je van dat sporten natuurlijk een betere conditie waardoor je fysiek meer aankunt, maar ik denk ook dat ik er mentaal voordeel bij heb gehad in mijn werk en in het dagelijks leven. Dat komt overigens ook overeen met de vergelijking met een spier. Als je een spier traint wordt die ook sterker.

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
    Posted 19/02/2014 7:19 pm 0Likes

    Max,

    Wat jij beschrijft heb ik toevallig pas nog in een column op mijn eigen blog geschreven: http://www.dagaz-coaching.nl/hacking-gewoontes-hoe-zorg-je-voor-nieuw-gedrag-dat-beklijft/

    In dit artikel wordt de “gewoontecylclus” van Charles Duhigg (The Power of Habit) nader toegelicht. Is dat waar jij ook op doelt?

  • Max_G
    Posted 19/02/2014 7:10 pm 0Likes

    Dank Jos voor het leuke artikel!

    @ Henri Koppen ; “Losers have goals and winners have systems”. Best leuk 😉 Toch m.i. maar deels waar.
    ‘Systems’ zijn feitelijk gewoontes, routines. Als je een bepaalde routine niet hebt maar ‘m wel wilt, moet je eerst behoorlijk goed je doel (routine) definiëren: wat wel/wat niet, het waarom. Om vervolgens je ten doel stellen de routine zodanig lang vol te houden en te oefenen totdat deze beklijft. Beetje hetzelfde verhaal als koers en doelen; zonder doel geen koers, zonder koers geen doel.

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
    Posted 19/02/2014 4:49 pm 0Likes

    Hallo Jacob,

    Je slaat de spiker op de kop. Hou het klein, motiverend, stel jezelf een (klein) doel.

    Een gewoonte heeft minimaal 4-6 weken nodig om aangeleerd te worden en zo’n 4-6 maanden om goed in het eigen gedrag verankerd te worden. Vergelijk met het lessen voor je rijexamen en de ervaring die je moet opdoen om goed te gaan rijden na het examen…

  • Jacob Odilon
    Posted 19/02/2014 11:06 am 0Likes

    Hoi Jos,

    Leuk artikel en goede tips.

    Ik ben het met Henri eens dat je heel veel kan veranderen door je gewoonten = habits te veranderen. Naarmate je habits ingesleten zijn heb je minder wilskracht nodig. Tevens is het zo dat habits elkaar versterken, als je er een onder de knie hebt is het makkelijker om een nieuwe habit op te pikken.

    Vooral in het begin van elke nieuwe habit is het moeilijk. Daarvoor een aantal tips:
    Begin met één ding tegelijk en focus daarop, dat maakt de kan dat je slaagt veel groter. Onbewust willen we alles tegelijk en dat kan nu eenmaal niet met alle wilskracht van de wereld.

    Begin klein, dat maakt het beginnen makkelijker. We willen allemaal groot denken, dat is goed als het om lange termijn doelen, maar om te starten is een slim om het klein te maken.

    Denk goed na over het doel achter je habit. (bij het doel om 10 kilo af te vallen, kan je beter stellen dat je op gewicht wil komen om gezond te leven) Dit geeft je motivatie als het tegenzit.

    Merk gedachten op die je motivatie ondermijnen en ga er bewust mee op. Mindfulness kan je hierbij enorm helpen.

    Maak het aanleren van nieuwe gewoonten leuk. Beloon jezelf als het lukt. Bekijk voor jezelf waar je motivatie vandaan komt. Wilskracht zit ook in willen en niet in moeten. Bijvoorbeeld: ‘ik moet meer sporten’ om te draaien in ‘ik wil meer sporten’, dat motiveert meer.

  • Henri Koppen
    Posted 19/02/2014 9:40 am 0Likes

    Jos, leuk artikel, herkenbaar en toevallig ben ik er de laatste tijd veel mee bezig.

    Nu heb ik sinds een maand of twee een nieuw motto “Losers have goals and winners have systems” (Scott Adams van Dilbert)

    Wat is de relevantie? Wilskracht is eindig, dus zorg dat je geen wilskracht meer nodig hebt. Ik geloof niet dat salades eten terwijl je deze vies vind een oplossing is. Het kost namelijk wilskracht en die gaat er een keer aan. Als je een systeem adopteert heb je niet veel wilskracht nodig.

    Voorbeeld: We hebben een kantine met heerlijke eten voor een goede prijs. Elke keer als ik in de rij sta moet ik verleidingen weerstaan. Door zelf brood te smeren hoef ik niet naar de kantine toe. Na een paar weken wordt het een gewoonte en heb ik weer een manier gevonden om mijn wilskracht niet op de proef te hoeven stellen. Zelfde voor hardlopen, normaal deed ik dit op een “per situatie” basis, ofwel als het uitkomt en het weer goed was. Door twee vaste momenten in de week te prikken is het snel een gewoonte geworden.

    Je kunt als doel stellen 10 kilo af te vallen, maar als je dat bereikt is je motivatie weg en heb je ze binnen no-time weer terug. Door een systeem te maken waarin het makkelijk wordt om het goede te doen (systeem) zul je afvallen zonder dat je terug hoeft te vallen aangezien “hard”: afvallen altijd een relatie heeft tot wilskracht.

    Mijn wilskracht komt en gaat met vlagen. Momenteel wordt mijn badkamer verbouwd dat valt zo tegen dat ik mijn gewoonte om door de weeks geen alcohol te nuttigen niet volhoudt….

    De beste manier om geen tekort te hebben aan wilskracht is door het niet te gebruiken 🙂

    Nogmaals, dank voor je artikel!

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 19/02/2014 10:28 am 0Likes

      Dag Henri,

      Bedankt voor je leuke reactie. Gewoontes en wilskracht hebben natuurlijk alles met elkaar te maken. In het boek van Charles Duhigg “Macht der Gewoonte” wordt daar uitgebreid op in gegaan. (Aanrader overigens!).

      Jij stelt dat het aanleren van nieuwe gewoontes de aanslag op je wilskracht beperkt. Ik kan het daar helemaal mee eens zijn. Veel mensen hebben nauwelijks in de gaten hoe het aanleren van een paar nieuwe gewoontes een enorm effect kan hebben op de kwaliteit van je werk en je leven.

      Als je bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje oefent, kun je over 6 maanden blind typen. Zo kun je ook andere nieuwe gewoontes aanleren. Houdt het klein dan kost het de minste wilskracht.

      Zijn er lezers die nog andere tips hebben?

Comments are closed.