Word slapend creatief!

Een gastbijdrage van: Gerben Wiersma

Geinspireerd door Guus Pijpers artikel over 5 minuten stilte en Ron Hale-Evans: Mind Performance Hacks.

De volgende mindhack werd al gebruikt door beroemde mensen als: Dali, Einstein, Dickens en Thomas Edison. Zij ontdekten een mindstate tussen het wakker zijn en slapen-gaan: De half-slaap-fase. In de wetenschap wordt deze fase ook wel Hypnogogia genoemd; Hypno (slaap) en agogeus (leider of geleider).
Deze staat is/was een bron van creativiteit voor hen. Dali trainde zichzelf om in slaap te vallen met z’n kin op een lepel, welke hij ondersteunde met zijn arm. Zodra hij in slaap viel, viel ook zijn ondersteuning waardoor hij wakker werd in de Hypnogogia fase, en schilderde prachtige schilderijen.

Deze mindhack is overal toe te passen, en levert verrassende resultaten:
1. Ga ergens liggen of zitten
2. Zet je arm rechtop de leuning of rand van je bed
3. Focus op een uitdaging
4. Val in slaap gefocust op je uitdaging
5. Je arm ontspant en valt om (gebeurt automatisch wanneer je gaat slapen)
6. Schrijf elk idee op

DroomHack:
Er gebeuren veel spannende dingen wanneer je brein van Alpha en Beta waves naar Delta en Theta waves gaat, hou daarom een droom dagboek bij!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

17 Comments

 • John doe
  Posted 19/12/2008 8:07 am 0Likes

  Nog even voor de mensen die geintereseerd zijn in lucide dromen!

  Ik niets kon vinden op internet over het gebruik van Hypnogogia bij het inleiden van lucide dromen en ook al is het niet echt gerelateerd aan het onderwerp, het is wel interessante kost!!

  Tussen het in slaap vallen en dromen zit de hypnagogische staat waarbij je als je hieruit ontwaakt redelijk bewust bent waarover je op dat moment over nagedacht hebt. In plaats van het gebruiken van deze staat om ideeën te onthouden of inzicht te krijgen op bepaalde zaken om iets op te lossen pas ik de hierboven genoemde staat/fase toe op het inleiden van mijn lucide droom.

  Neem iets in je hoofd waarover je wilt dromen en probeer dit zolang mogelijk vast te houden. stel voor het slapen gaan een alarm klok in op je telefoon die na 20 en 10 min afgaat (dit zal geen grote invloed hebben op je lichamelijk en geestelijke rust!). Het 1e alarm zet je uit, en gaat meteen weer verder met slapen. Op dat moment ben je wel even bij bewust zijn maar je blijft gewoon in je hypnagogische staat. Als je alarm voor de 2e rinkelt voelt het alsof je 1e alarm pas 1 a 2 minuten geleden afging. Omdat je weet dat je het alarm met een reden hebt gezet, herinner je jezelf aan je missie om een lucide droom te ervaren en denk je terug aan het gene waarover jij wou dromen!

  Hierdoor ga je bewuster je remslaap in en als je dit meteen weet te linken aan een ankerpunt kun je je eigen droom sturen. (Ankerpunt –> Google)

  Het voordeel hiervan is dat je voordat je gaat slapen eigenlijk al een omgeving kunt schetsen waarover jij wilt dromen, deze direct kunt sturen en ten volle beleven waar je normaliter (als oneironaut) diep in je remslaap opeens kunt ankeren en er bewust van wordt dat je droomt, ga je je droom vanuit die situatie verkennen.

  Met lucide dromen is het niet zo dat je maar kunt doen wat je wilt, je moet het doen met wat je hebt en hierin kun je geleidelijk aanpassingen in aanbrengen.

  Met deze techniek kun je vanaf het begin eigenlijk al door je droom heen surfen op de manier zoals jij dat wilt omdat je nog niet gebonden bent aan een “bestaand”iets.

  Ik doe dit nu een paar jaar en vind het fantastisch! En een pluspunt is dat je het in veel gevallen de volgende dag weer voor een groot deel terug kunt halen.

  Probeer het eens zou ik zeggen!!! (al zul je dan misschien wel eerst even wat research moeten doen over bepaalde technieken)

  JD

 • Gogem
  Posted 05/03/2008 10:16 pm 0Likes

  Ik herken dat heel goed!
  ik heb die creatieve stand van bewustzijn altijd als ik lang aan het douchen ben. Ik verzin dan de mooiste gedichten en krijg de beste ideeën.

  Denk dat dat komt omdat je je dan echt ontspannen voelt. En denk dat het misschien komt door de warmte en omdat het water van boven naar beneden over je nek en rug loopt. Want een wetenschappelijk (ik weet niet meer welk) had bewezen dat wanneer iemand anders in een omhelsing zijn hand van boven naar beneden laat glijden over je rug, dat je zorgen dan letterlijk van je afglijden. En dat je je dan echt ontspant. Moet dat onderzoek maar eens weer opzoeken, wel interessant.

 • Menne
  Posted 05/03/2008 1:28 pm 0Likes

  Tsja,

  Deze truuk staat ook en beter bekend als de Power-nap (kracht-slaapje).

  Het werkt goed als je erg moe bent maar niet kan gaan slapen, omdat je nog wat te doen hebt. (autorijden, werken) ik gebruik dan meestal een bos sleutels in de hand. Zodra je van de lichte slaap overgaat naar de REM-slaap onstapannen al je spieren zich en dondert de sleutelbos uit je handen. Hiervan schrik je wakker van en de batterij is weer effe opgeladen.

  Of het de creativiteit echt oplaadt weet ik niet. Ik heb dat nooit echt gemerkt.

 • Nietsje
  Posted 04/03/2008 12:28 am 0Likes

  Waves…woodstock….pink floyd…paddo’s….yeah

 • pIET wIET
  Posted 03/03/2008 10:21 pm 0Likes

  wat is er mis met gewoon een joint roken ?

  je weet toch!

 • Thomas
  Posted 03/03/2008 2:24 pm 0Likes

  Sommige geniale invallen of door dromen veroorzaakte drijfveren vervliegen zó snel… Daarom heb ik een voice recorder naast mijn bed, want opschrijven duurt te lang. Bovendien kan ik de volgende ochtend mijn slaapdronken handschrift niet meer lezen.

 • Ivo Toby
  Posted 26/02/2008 8:51 am 0Likes

  In het verlengde hiervan; als je lange dagen maakt als kenniswerker is een siesta van een half uur tot een uur echt een boost voor je concentratie-vermogen.
  Ik merk dat ik in zo’n half uurtje “half”-slaap de meeste taaie technische problemen (ik ben programmeur) eenvoudig oplos, en dat motiveert weer om extra hard aan het werk te gaan. Klanten weten inmiddels dat ik niet bereikbaar ben tussen 12:30 en 14:00 omdat ik op “hun” product aan het kauwen ben…

 • Daan Kortenbach
  Posted 01/02/2008 11:45 pm 0Likes

  Interessant, ik heb dat ook weleens, vooral bij films kijken. Nooit aan gedacht om daar dan iets mee te doen. Meestal is dat het teken: naar bed!

  BTW: Uri Geller exposed: http://www.youtube.com/watch?v=zBEbfiaZTfc (zou ik Dali niet aan willen doen, nehneh)

 • Erik de Kok
  Posted 30/01/2008 4:56 pm 0Likes

  Een notitieblok naast je bed werkt ook handig! Je voorkomt daarmee dat de geniale ingevingen die je echt moet onthouden (!) de volgende ochtend toch weer verdwenen zijn…

 • Annedien Hoen
  Posted 29/01/2008 2:13 pm 0Likes

  Ken Wilber kan z’n hersengolven met zijn wil veranderen…ik blijf nog effe oefenen!
  http://www.youtube.com/watch?v=LFFMtq5g8N4

  En ik probeer me voor te stellen wat er zou gebeuren als Salvador Dali en Uri Geller elkaar ontmoeten… 😉

 • Marcel Klomp
  Posted 29/01/2008 2:00 pm 0Likes

  Dit moet ik inderdaad maar eens proberen als ik met een probleem worstel welke een creatieve aanpak vraagt. Het is me in het verleden wel overkomen dat ik in deze mindstate een idee kreeg en slim genoeg was om direct richting computer te lopen en uit te voeren. Maar om deze staat doelbewust te bereiken lijkt me heel apart.
  Zoals Bassie altijd al zei: ‘dat ga ik eens even aan de binnenkant van mijn pgen bekijken!’

 • Robbie Veldwijk
  Posted 29/01/2008 1:11 pm 0Likes

  Grappig eigenlijk, maar wel herkenbaar. Als ik wil gaan slapen dan komen er ook altijd ideeën in mij op. Dit moet ik dan zeker opschrijven wanneer ik het niet vergeet maar helaas vergeet ik zelfs dat altijd 😛

Comments are closed.

%d