WordPress als Content Management System

WordPress is een van de meest populaire blogsystemen die er zijn. Wat niet iedereen weet, is dat het ook prima geschikt is als cms voor een ‘gewone’ pagina georiënteerde website. Ik had een vrij eenvoudige website (dus geen blog), die nog rechtstreeks in html gemaakt was met Adobe Dreamweaver. Omdat mijn site inhoudelijk aan een flinke revisie toe is en ik wist dat me dat veel tijd zou gaan kosten, besloot ik dat het tijd werd voor een content management system. Je komt dat al snel op systemen als Joomla of Drupal uit. Voor alle duidelijkheid, ik ben geen ervaren website bouwer.

Dit artikel is geen vergelijkend warenonderzoek. Ik was op zoek naar iets simpels en ik wilde snel aan de slag. Op aanraden van Kees Romkes, ook auteur hier op lifehacking, koos ik voor WordPress. Het zou niet mijn eerste keus zijn geweest omdat WordPress zich profileert als publishing-platform en niet als cms. Zijn belangrijkste argumenten: Het is eenvoudig, lichtgewicht dus snel en er zijn veel themes en plugins beschikbaar, waarvan er veel gratis te downloaden zijn. Daarbij is het ook prima geschikt als ‘gewoon’ cms. Dat leek op wat ik zocht en als iets gratis wordt aangeboden, stelt mij dat in de gelegenheid om precies zoveel te doneren als ik het waard vind. Waardebepaling achteraf dus. Daarbij ik had al een middag zitten spelen met Joomla zonder echt veel verder te komen, dus ik besloot zijn advies op te volgen.

Ik heb gebruik gemaakt van XAMPP om een server met PHP en MySQL locaal te kunnen draaien. Om XAMPP, inclusief WordPress, te installeren en te configureren, had ik niet meer dan 10 minuten nodig!

Vervolgens ging ik op zoek naar een goed theme. Een theme geschikt voor het opzetten van een gewone website en waarbij ik niet veel code hoef te kloppen. Of het nu geluk of voorzienigheid was, maar ik liep al snel tegen Atahualpa aan. Geen idee hoe ze aan die naam zijn gekomen (ik kan hem maar niet onthouden), maar voor mijn doel een perfect theme. Eigenlijk een theme builder, want je kan hem volledig menu-gestuurd naar je hand zetten. Er is heldere documentatie en een uitgebreid forum. Er zijn ongetwijfeld meer van dit soort mooie theme-builders, waarschijnlijk zelfs nog betere, maar als onervaren WordPress gebruiker weet ik dat (nog) niet en ik had ook geen tijd om lang te zoeken.

Deze combinatie, WordPress en Atahualpa, bleek uitermate krachtig. Uiteindelijk heb ik 10 uur nodig gehad om:

 • Mijn theme te vinden
 • WordPress te leren
 • De themebuilder te configureren
 • Mijn website over te zetten
 • De vernieuwde website te uploaden en te activeren

10 uur is niet veel om iets nieuws te leren en een eerste project af te ronden. De website zoals hij er nu staat is voor het oog zo goed als gelijk aan de oude html site. Hij bevat nog niet veel toeters en bellen, maar ik ben nu wel in de gelegenheid om snel aan te passen en uit te breiden. Zowel inhoudelijk als qua design. Ook het aanpassen van indeling en het toevoegen van features zal stukken eenvoudiger zijn. En dat alles heeft mij niet meer dan 10 uur gekost. Geweldig.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Meike
  Posted 22/04/2013 8:35 pm 0Likes

  Hoi Jacco,

  Ik weet niet of je dit leest, je artikel is tenslotte al wat ouder.
  Ik wil mijn DW site ook overzetten naar een WP website. Heb jij nog tips hoe ik dat het beste kan doen? Mijn oude site S best groot, veel foto’s enzo. Ik dacht dat ik mss ook het oudste gedeelte van de website gewoon in DW kon laten staan en n het nieuwste alleen overzetten, maar ik weer helemaal niet of dat mogelijk is…server technisch enzo. Ik heb inmiddels WP geïnstalleerd, ik zit nu dus alleen nog met dt overzetten…he pak ik dt aan?

  Groetjes Meike

 • Marco
  Posted 11/03/2010 9:32 am 0Likes

  Dank voor dit artikel! Ik liep er toevallig tegenaan en de combinatie WordPress en Atahualpa is precies waar ik al enige tijd naar zocht voor de site van mijn vereniging: simpel te beheren en het moet er netjes uitzien. Voor het uploaden van foto’s maak ik daarnaast nog gebruik van de “NextGEN Gallery” plugun. Voorheen maakte ik de site in iWeb van Apple en daarna uploaden via FTP. Op zich ook niet ingewikkeld en ja, het zag er ook goed uit, maar het belangrijkste nadeel was toch dat alles op mijn Mac stond en hiervan waren we dus ook afhankelijk. Met WordPress is alles web-based, en kun je de site vanaf iedere locatie en internetaansluiting aanpassen zonder speciale software (alleen browser is dus genoeg). Ook nog door meerdere bestuursleden, dus de vereniging is niet langer afhankelijk van mijzelf. FTP-en is ook niet langer nodig. En wat in dit artikel staat klopt, ik had de site zelfs op één avond volledig up & running en overgezet, verassend eenvoudig.

 • Martin Metzmacher
  Posted 21/02/2010 10:16 pm 0Likes

  Leuk! …echt leuk!

  Ik werk sinds een aantal jaren met WordPress en heb inmiddels veel andere mensen ervan kunnen overtuigen. Het is gewoon het makkelijkste CMS, dat er is – niet voor alles, maar voor heel veel dingen.

  En het wordt nog leuker als je gebruik maakt van een premuim theme, zoals thesis…

  Trouwens: Hier staan een aantal coole sites, die zijn gemaakt met hulp van WordPress – it’s so much more than just another CMS!

  http://wordpress.org/showcase/

 • Carolien Geurtsen
  Posted 21/02/2010 11:29 am 0Likes

  Dank voor de samenvatting en fijne tips!

 • Marian de Jong
  Posted 20/02/2010 7:24 pm 0Likes

  Ik zie dat je nog geen code hebt aangepast om je site ook voor Google goed vindbaar te maken. Denk minimaal aan een goede titel en description code. Via Google is er van alles over SEO te vinden. Je wilt toch ook dat je site goed wordt gevonden!

 • Kees Romkes
  Posted 19/02/2010 6:04 pm 0Likes

  Super Jacco en dank voor je verwijzing ! Ook erg leuk geworden !

 • Jacco
  Posted 19/02/2010 4:56 pm 0Likes

  😛
  Mijn provider ligt eruit. Nooit ligt mijn provider eruit en uitgerekend als ik dit artikel plaats…..
  Maar als je hier kijkt zie je voorbeelden van andere sites met hetzelfde theme.

 • Maurice
  Posted 19/02/2010 4:47 pm 0Likes

  Het ziet er inderdaag gelikt uit. Geen drukke reclames en rustig voor het oog 😀

 • Richard
  Posted 19/02/2010 3:20 pm 0Likes

  Mijn eigen website ook binnen die gestelde tijd gemaakt met WordPress, ik heb niks hoeven doen in html, css of php ideaal. Het werkt gewoon. Pluginnetjes erbij en je hebt een volledig werkende website die ook nog eens voor mobieltjes er kei mooi en toegankelijk uitziet (ook weer een plugin).

  Één van mijn eerste artikelen was dan ook een lof betuiging aan WordPress: http://www.duinmayer.nl/5/wordpess-not-just-for-blogs/

 • Jeroen
  Posted 19/02/2010 1:05 pm 0Likes

  WordPress is pas geleden nog verkozen tot beste Open Source CMS. Best een knappe prestatie voor een applicatie die primair gericht is op het maken van een blog.

 • Arthur Meijer
  Posted 19/02/2010 11:44 am 0Likes

  WordPress is inderdaad een ideale vondst, Atahualpa een uitgebreide theme. Ik ben zelf onlangs ook in het diepe gesprongen met WordPress en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het design-element is nog wel een uitdaging, maar leuk om te leren.
  Nog even een minor detail Jacco: qua consistentie mist er iets op je site: Je paginatitel is “traint, coacht en ontwikkelt” de header van je site zegt echter ” coacht, traint, ontwikkelt.” Geen onoverkomelijkheid, maar ‘t viel op.

 • Wosko Jagora
  Posted 19/02/2010 11:20 am 0Likes

  Ik denk dat ze de naam Atahualpa hebben geleend van de grote Inca-heerser: http://nl.wikipedia.org/wiki/Atahualpa. Deze theme is ook een vrij grote binnen de verzameling van zeer uitgebreide gratis WordPress themes. Vooral de aanpasbaarheid die al noemt maakt Atahualpa behoorlijk populair: het biedt een handige interface om vrijwel elk design-element aan te passen waarvoor je normaal flinke CSS-kennis moet bezitten. Daardoor heb je het grote voordeel dat niet iedere Atahualpa-site er hetzelfde uit hoeft te zien.

 • Martijn Bloksma
  Posted 19/02/2010 11:14 am 0Likes

  Goeie tip die Atahualpa Jacco. Bedankt. Zoiets had ik nog nodig om, zodat ik mijn Tumblr site over kan zetten naar WordPress!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]