Zakelijk gebruik van de iPad met een handig naslagwerk (boekreview)

Peter van Loevezijn heeft met “Je iPad als mobiel kantoor” een handzaam en overzichtelijk boek geschreven over de zakelijke mogelijkheden van de iPad. Diverse apps komen aan bod en Peter laat hier en daar tips en slimme mogelijkheden zien van apps. Een boek voor de beginnende zakelijke iPad gebruiker

Met de komst van de iPad was de kritiek niet van de lucht dat een tablet toch geen volwaardige computer kon zijn. Tablets zoals de iPad zouden vooral aanmoedigen tot consumeren van digitale content in plaats van het zelf produceren, iets waar desktop computers nog superieur in zouden zijn.
Al snel werden de critici de mond gesnoerd met de hoeveelheid apps die op de markt verscheen en de inventiviteit die in de programmatuur zat. Veel startups gingen op zoek naar manieren om de iPad te gebruiken als productie-apparaat, als een instrument om tekst, beeld of geluid mee te maken en te delen met anderen.
De zakelijke wereld haakte uiteindelijk aan. Omdat er meer apps met een zakelijk karakter verschijnen en veel consumenten apps een volwassen en robuust karakter hebben. Medewerkers beginnen hun iPad mee naar het werk te nemen, bewegingen als Het Nieuwe Werken krijgen aandacht en het plaats- en tijdsonafhankelijk werken doet zijn intrede.

Inmiddels heeft de iPad en andere tablets op meer werkplekken een vaste plaats gekregen. Maar voor velen is het nog wel de vraag hoe ze hun weg vinden in de mogelijkheden van de iPad en met name het groeiende aanbod van apps op de tablet. Daar heeft Peter van Loevezijn een erg prettig en handzaam boekje voor gemaakt: “Je iPad als mobiel kantoor” (Van Duuren Management). In plm 180 pagina’s neemt Peter je mee in de mogelijkheden van apps in diverse categorieën.

Opzet van het boek

Het boek is opgezet om zo nu en dan eens in te bladeren en specifieke apps te zoeken. De hoofdstukken zijn opgebouwd rondom een thema en een “manager” die daarbij hoort. Dit zijn

 • Informatiemanager (teksten, mail etc lezen en opslaan)
 • Creatiemanager (mindmappen en brainstormen)
 • Communicatiemanager (mail, social media, teksten schrijven)
 • Tijd- en taakmanager (Agenda’s en GTD apps)
 • Presentatiemanager (Powerpoint, Keynote)
 • Relatiemanager (Contacten en Customer Relation Management)

Elk hoofdstuk heeft een heldere opzet. Je wordt in korte tekstjes door diverse apps geleid. Je ziet van elke app het icoon, wel zo handig als je in de Appstore zit en zo nu en dan geeft Peter een specifieke tip voor een app. Soms besteedt hij wat meer pagina’s aan de mogelijkheden van een specifieke app. De keuze om dat voor de ene app wel te doen en andere niet is me niet altijd duidelijk. Voor Goodreader is er (terecht!) flink wat aandacht, maar een schrijfapp als Write2 krijgt dan weer onterecht vrijwel geen aandacht. Het is begrijpelijk, je moet keuzes maken om er geen app-bijbel van te maken.

Het boek kent verder een prima inleiding in de iPad als apparaat. De mogelijkheden van het on-screen toetsenbord zijn helder uitgelegd evenals de verschillende randapparatuur die op de markt is. Ook hier is Peter niet uitputtend, maar de belangrijkste onderdelen zijn genoemd. Dat is voldoende om mee te starten.

Voor wie is het bedoeld?

Het boek is vooral bedoeld voor de beginnende iPad gebruiker, kenniswerkers die het gevoel hebben dat ze nog niet alle mogelijkheden van de tablet hebben benut en zoeken naar ideeën en inspiratie om andere apps te proberen. Als je de iPad al van binnen en buiten kent, dan zal dit boek weinig verrassingen voor je hebben. Je zult een aantal nieuwe apps ontdekken maar het meeste is gesneden koek voor de gevorderde tablet gebruiker.
Dit boek bedient daarom een prima doelgroep, de groeiende groep tablet-gebruikers die zakelijk gebruik willen maken van hun apparaat.
Verwacht daarom geen reviews van games en andere frivole apps. Dit boek is bedoeld voor de kennis- en informatiewerker die in een zakelijke omgeving optimaal gebruik wil maken van de iPad.

Eindoordeel

Ik was blij verrast om nog wat nieuwe apps te vinden in het boek die ik niet kende. Dat brengt me wel direct bij een nadeel van een boek als dit. Peter heeft heel bewust geen prijzen genoemd in het boek. Dat is logisch, want die kunnen veranderen. Maar het proberen van apps kan zo een dure aangelegenheid worden.
De indeling van het boek is helder en ziet er uit als een goed overzicht van de mogelijkheden op dit moment met de iPad. Ik verwacht dat Peter in 2013 een update zal schrijven, of misschien met een eigen iPad app komt waar je constant de meest relevante apps voor jouw vakgebied, specialisme of interesse kunt vinden.
Heb je net een iPad en zoek je handige apps die je op je werk verder kunnen helpen? Dan is dit een prima naslagwerk op je bureau. Wil je een iPad voor je werk? Leg dit boekje dan eens in het zicht van je leidinggevende. Wie weet helpt het in de besluitvorming.

Een prima boek voor beginnende gebruikers van de iPad die zoeken naar zakelijke toepassingen op hun tablet

Je iPad als mobiel kantoor – Slim (samen)werken op 9,7 inch. Peter van Loevezijn (Van Duuren Management)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Martijn
  Posted 26/07/2012 11:43 am 0Likes

  Jammer, dit soort boekjes zouden nu juist gratis moeten zijn en het liefst digitaal zodat ik ze in mij tablet zou kunnen nalezen. Ik snap dat de auteur wel wat wil verdienen. De uren die je nodig hebt om het uit te zoeken en te schrijven maar dit zouden de Appels en de Microsoften van de wereld toch moeten willen sponsoren. Een leuk afkoop bedragje voor de ingestoken uren en gratis de wereld in slingeren.

  Helaas misschien komt iemand nog wel op het idee:-)

 • Patrick Ahles
  Posted 17/07/2012 2:09 pm 0Likes

  1560 pagina’s? Wat zou je denken van 180? 😉

  • Frank Meeuwsen
   Posted 23/07/2012 9:38 pm 0Likes

   Woeha…vreemde typefout! Is aangepast!

 • Sandra
  Posted 16/07/2012 2:33 pm 0Likes

  Handig, dankjewel!

Comments are closed.

%d